Nájdeš nás aj na:

Tipy

Naprieč svetovou kuchyňou: hummus od Michala Kordoša (recept)

Naprieč svetovou kuchyňou: hummus od Michala Kordoša (recept)

Tak si to pekne zrekapitulujme. Uplynulé týždne sme zistili, že baklažán je ovocie a až z Blízkeho východu sa k nám dostal výborný baklažánový pokrm, baba ganush. Naučili sme sa, že cestoviny nie sú čistá talianska záležitosť, a že sú vlastne potomkami staroázijských rezancov. A kto sa do hrude búcha za bryndzové halušky ako rýdzo slovenské národné jedlo, mal by pobúchať po hrudi aj rumusnkým valachom. Tí ich totiž zrejme so sebou na naše územie priniesli.

Reklama

Skôr ako sa na chvíľu zastavíme na západe Európy a v Amerike, zájdime na skok ešte raz na Blízky a Stredný východ za niečím, povedzme, ľahším na žalúdok za hummusom b’tahini. V našich končinách ho jednoducho voláme hummus, to slovo samotné ale označuje len jednu ingredienciu tohto pokrmu cícer. Jeho základnými zložkami sú však okrem cíceru aj sezamová pasta a cesnak, často aj citrónová šťava. Bez nich by hummus nebol hummusom.

Vojna o hummus

Za „vynálezcov“ hummusu sa pasuje hneď niekoľko krajín Izrael, Libanon, Sýria aj Turecko. Prvá písomná zmienka o hummuse sa však vraj našla až v kuchárskej knihe v Káhire v 13. storočí, čím sa do hry zamiešali ešte aj Egypťania. Kto z nich má pravdu? A záleží na tom vôbec? Nestačí, že nám chutí?

Pre mnohých je otázka, odkiaľ pochádza hummus, záležitosťou vlastenectva a národnej identity, píše BBC. Legendárne „Hummus Wars“, teda vojny o hummus, sa začali v roku 2008, keď Libanončania obvinili Izraelčanov, že zarábajú na libanonskom odkaze a tradícii. Podľa Zväzu libanonských priemyselníkov bol hummus na západe známy ako izraelský pokrm, rozhodli sa preto žalovať Izrael za porušenie zákona o autorských právach. Libanonská vláda dokonca požiadala Európsku úniu, aby uznala hummus ako dedičstvo a vlastníctvo Libanonu. Tento problém sa však dodnes nepodarilo nikomu vyriešiť, neexistujú o tom totiž žiadne jasné, presvedčivé dôkazy.

A viete čo, to ešte stále nie je všetko. Niektorí historici dokonca presvedčivo tvrdia, že je to pôvodne indické či nepálske jedlo, ďalší zase spomínajú Izrael, ale v spojitosti s Palestínčanmi, ktorí hummus predstavili židovskej kultúre. Ak vás z toho už bolí hlava, zakončime toto bádanie ešte jednou domnienkou, tentokrát britskou. V Anglicku spopularizovali hummus grécki kulinári a tak sa v britskej spoločnosti vytvoril stereotyp, že je to grécky pokrm. Človek už naozaj nevie, čo si má o tom myslieť!

Ako ho jedia iní

Nižšie nájdete náš recept na hummus zo základných ingrediencíí s dôrazom na jeho krémovosť. A k tomu zopár tipov, ako a s čím nám chutí, možno bude aj vám. Hummus sa väčšinou servíruje buď ako dip, predjedlo alebo ako príloha. Keď ho podávame ako predjedlo, spolu s ním väčšinou servírujeme na tanier aj pita chlieb. Ak slúži ako príloha, kombinuje sa s falafelom, grilovaným kuracím mäsom či s pečeným baklažánom.

Všetky krajiny, ktoré by mohli byť potenciálnymi vynálezcami hummusu, ho konzumujú trochu inak, špecificky. Tak napríklad egyptský hummus je najjednoduchší, konzumuje sa prevažne len s pita chlebom a kmínom. Trochu iné sú palestínsky a jordánsky hummus, podávajú ho ako teplé hlavné jedlo. Miešajú ho s mätou, mletou paprikou a petržlenovou vňaťou. Tieto národy konzumujú cícer aj iným spôsobom, kombinujú ho s jogurtom a maslom. Toto jedlo sa volá laban ma´hummus.

V Izraeli je populárna jednoduchá podoba hummusu, podáva sa s vareným cícerom na vrchu a s koreninami. Irackí Židia zase konzumujú hummus s baklažánom a vareným vajíčkom. Hummus je neodmysliteľnou súčasťou sýrskej kuchyne ako prílohový pokrm, servírujú ho s falafelom, a tabboulehom, tradičným zeleninovým šalátom s bulgurom. Podobne ho jedia aj v Turecku.

Americká zaujímavosť

V Spojených štátoch je hummus taký populárny, že sa v priebehu rokov 2009 až 2015 zvýšila produkcia cíceru v krajine až o 34 tisíc ton! Niektorí tabakoví plantážnici dokonca vymenili na svojich farmách tabak za cícer. Ale poďme už kuchtiť!

Suroviny pre 4 osoby:

  • 250 g sušeného cíceru
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 300 g tahini pasty (sezamová pasta)
  • 150 ml citrónovej šťavy
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 ČL soli
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • štipka mletého rímskeho kmínu
  • štipka soli
  • voda

Fotorecept: hummus

1.Sušený cícer namočíme do studenej vody, ideálne na pár hodín či na noc.

2.Cícer po namočení zlejeme a premyjeme. Dáme ho variť do obyčajného hrnca s vodou (alebo ako my, do tlakového hrnca) a lyžičkou sódy. Sóda spôsobí, že cícer sa rýchlejšie uvarí, ľahšie sa tiež zbavíme šupiek, bez ktorých bude cícer potom parádne krémový. Varíme do mäkka. Po uvarení zlejeme a necháme vychladnúť.

3.Medzitým si zarobíme dochucovacie zložky hummusu. V mixéri rozmixujeme celé strúčiky cesnaku s citrónovou šťavou a 100 ml vody do hladka. Túto zmes následne prepasírujeme cez jemné sitko.

4.V malej miske zmiešame dokopy citrónovo-cesnakovú šťavu a tahini pastu. Miešame dovtedy, kým nedosiahneme konzistenciu hustej pasty.

5.Za stáleho miešania pridávame do pasty studenú vodu, až kým nám nevznikne jemný svetlý krém.

6.Teraz môžeme prejsť k príprave samotného hummusu. Do mixéra dáme uvarený a vychladený cícer, tahini emulziu, mletý kmín, soľ a olivový olej. Mixujeme do hladka.

7.Hummus podávame, ako sa nám len páči. Nám sa osvedčili kúsky uvareného cíceru, riadna dávka olivového oleja, reďkovky a píniové oriešky, paradajky, olivy a mletá paprika, no a samozrejme falafel. Odporúčame kombinovať hummus aj s kyslými uhorkami.

8.Dobrú chuť!

Kto je Michal Kordoš?

Iné recepty

Prečítajte si od nás aj:

Ak máte pripomienku alebo ste našli chybu, napíšte, prosím, na redakcia@pelipecky.sk. Ak máte super cestovateľský príbeh, recenziu, reportáž či blog a chcete sa o svoje zážitky podeliť so svetom, nebojte sa nám svoj text poslať na novinky@pelipecky.sk. Radi ho zverejníme v sekcii Cestovatelia.


Špeciálne zľavy pre našich čitateľov

Komentáre

Odporúčame

Horúce #PELIPECKY

Novinky a správy zo sveta cestovania

V piatok spustia pravidelné lety z Bratislavy na Ukrajinu. Odstávka trvala pol roka https://t.co/v0XLpUhwQI #letenky2 hodiny dozadu
Emirates spúšťajú samoobslužné check-in automaty v Dubaji https://t.co/N7VsZoxh1s #novinky2 hodiny dozadu
Čo stihnúť za 3 dni v Bavorsku: Tieto miesta musíte objaviť! https://t.co/T5dhvcRimQ #cestopisy3 hodiny dozadu
Turkish Airlines už letecky obsluhujú 204 destinácií. Do Viedne lietajú každý deň https://t.co/wPD9ew999P #novinky4 hodiny dozadu
Hranice Maďarska ostanú zatvorené minimálne do 1. novembra. Občania V4 majú výnimku https://t.co/n2RdoknLnx #novinky4 hodiny dozadu
Zanzibar na jeseň alebo v zime? Prinášame lacné letenky na sezónu, tipy a vstupné podmienky https://t.co/U0wyPrdqJA #cestopisy4 hodiny dozadu
TOP ponuka! Letenky na Zanzibar od 479€. Bez karantény a testu pri vstupe https://t.co/bOM07tUhwf #letenky6 hodiny dozadu
Ethiopian Airlines majú na letisku nový miliónový terminál. Využíva bezkontaktné technológie https://t.co/C6vvaOGs8g #novinky6 hodiny dozadu
Zelené krajiny cestovateľského semafora: všetko čo treba vedieť o vstupe a tranzite https://t.co/SGJb5njzCa #letenky7 hodiny dozadu
Tipy redakcie: kam môžeme ísť najbližšie týždne na dovolenku? https://t.co/09uD7HGsbR #dovolenky8 hodiny dozadu

Odporúčame tiež:

Reklama
Reklama
Hore