Nájdeš nás aj na:

Novinky

Bratislavská gastronómia: Kam za jedlom s Mišom Kordošom

Bratislavská gastronómia: Kam za jedlom s Mišom Kordošom

Veľa jeme. Ja a Michal Kordoš, môj milý. Za ten čas, čo sme spolu, zo mňa vycibril náročnejšieho stravníka. Hladím viac na suroviny a ich pôvod, kladiem väčší dôraz na sezónnosť, nejem tri dni po sebe to isté a dokonca už čosi navarím aj ja jemu. Ale bez toho, aby to ešte sám dochutil bylinkou, štipkou soli, sójovou omáčkou, olivovým alebo sezamovým olejom, to ešte nie je ono.

Reklama

Michal varí od 13-tich, neskôr sa prepracoval až na stáž do kodaňskej Nomy, svojho času najlepšej reštaurácii sveta. Dnes sa venuje poradenstvu, cateringom, tématickým pop-upom a domácemu vareniu. Čas od času zatúžime aj my po jedle v spoločnosti, niektoré z bistier a miestnych reštaurácií už preto máme overené – na raňajky, obed aj na večere.

Prečítajte si 10 našich tipov kam v Bratislave za dobrým jedlom!

Jacob Café

Poznáte tie podniky, ktorých dušou je sám majiteľ? Presne to je aj prípad Jacob Café. Skutočne nie je dňa, kedy by ste tam Peťa nestretli, no a keď má dovolenku on, dovolenkuje aj kaviareň. Možno sa vám to bude zdať ako banalita, ale práve vďaka tomuto bezprostrednému spojeniu funguje v Jacob Café všetko o čosi lepšie – proste autenticky. Pýtate sa, čo už môže na jednej malej kaviarni urobiť inak ako ostatní, že? Veď dobrá kaviareň sa vyznačuje, pochopiteľne, predovšetkým skvelou kávou a atmosférou. Ak tam zájdete, ochutnajte jednu špecialitku – Café Correto – malé ristretto s grappou, talianskou pálenkou.

Takže, tieto atribúty Jacob Café spĺňa na jednotku a k tomu ešte čosi navyše – naservírujú vám tam farmárske pošírované vajíčka pripravené sous vide na 63°C, hovädzí sendvič, ktorý má v sebe viac šunky ako pečiva či poctivé domáce koláče. Aby toho nebolo málo, vyblázniť sa môžete aj návštevou brunchov alebo tématických varení, ktoré sa v Jacob Café pravidelne organizujú. No a okrem toho, neustále tam vysia krásne obrazy lokálnych maliarov a umelcov, vždy v inom štýle. Spolu s nimi sa mení aj atmosféra miesta. Jacob Café nájdete na Miletičovej 18 v Bratislave.

Bistro Otto!

Keby ešte žil ujo Klobása – Julo Satinský, chodil by k chalanom do bistra na dobrú filtrovanú kávu či čaj, pošírované vajíčka alebo trebárs na shakshuku či víkendový brunch. Sladké šišky by mu chutili tiež. Dnes sa na nich aspoň pozerá cez ulicu, Otto sa totiž nachádza rovno oproti soche pána Jula Satinského na Dunajskej v Bratislave. Vyzerá to tam príjemne, minimalisticky, posedenie v okne pôsobí najútulnejšie.

Návšteva bistra Otto evokuje zahraničné podniky, prevažne tie v Berlíne. Silná kávová kultúra v sprievode naturálnych, prevažne lokálnych vín a jedla od pestrých raňajok, cez obedové špeciály až po večere – to je zážitok, ktorý bol donedávna v Bratislave celkom nereálny. Čo niektorých ľudí odradí, ostatných, vrátane nás, zaujme ešte viac. Týka sa to napríklad vyťaženosti podniku, najmä v obedových časoch, to je sčasti spôsobené kapacitami a pochopiteľne – veľkým záujmom a zvedavosťou (prevažne) domácich. A rezervácie nerobia!

Keď vidíme, že musíme čakať v rade, aby sme si vôbec mohli sadnúť, vieme, že sme správne. Na dobré si totiž treba počkať – to u nás nikdy nebolo a ešte stále nie je zvykom. Inde v zahraničí si trpezliví stravníci bežne postoja pol hodinu až hodinu, len aby dostali na tanier to, po čom túžia. U Otta vás čaká citlivá fúzia domácich chutí s ázijskou, európskou ale aj americkou kuchyňou. To platí pre raňajkové egg burgre, obedovú sviečkovú na smotane alebo vegánsku plnenú papriku. Každý si tu nájde to svoje, u Otta ešte aj napárované s vínkom.

Kaliforňan

Určite to poznáte, nemáte kreativitu ani čas doma v zhone povinností niečo uvariť, no zároveň máte chuť na niečo pestré a výživné. Ideálne, ak si to môžete sami aj vyskladať. Vtedy jednoznačne volíme Kaliforňana a ich preslávené “bowly”. Trochu batátového pyré, pečený ružičkový kel, čierna fazuľa, keloslaw, fenyklový šalát a chipotle majonéza. To je osvedčené combo, v ktorom ani to mäso nechýba! Netrvá to dlho a máte plnohodnotný obed, za ktorý by sa nemuseli hanbiť ani bežné reštaurácie.

V Kaliforňanovi, či už na Námestí slobody alebo na Trenčianskej s posedením vonku, existujú snáď stovky možností, ako si jedlo nakombinovať. Chcete sendvič alebo bowl? Alebo tacos či kukuričné nachos? Veľmi chutné ingredience sú grilovaná paprika, cesnakovo-fazuľová pasta, opekaný cícer, sušené paradajky či kurkumový humus. Samozrejme, ponúknu vám tu aj mäso.

FACH Bratislava

Minimalisticky o minimalistickom koncepte, ktorý už na prvý pohľad evokuje Škandináviu. No skrýva v sebe viac než len bistro, ktoré vidieť z Ventúrskej ulice v Bratislave. Viete si tu kúpiť skvelý kváskový chlieb, koláčiky, napríklad ten z čokolády a červeného pomaranča, či nespočetné množstvo ovocných štiav a elixírov pre silnú imunitu zo zázvoru, rakytníka, rozmarínu alebo z kurkumy.

Zavŕšiť to môžete polievkou, šalátom, teplým obedom či sendvičom vyskladaným z prevažne lokálnych surovín. Jeden by povedal, že FACH je životný štýl, od raňajok až po večeru. Nedávno začali v FACHU organizovať večerné hodovačky, počas ktorých sa FACH tématicky mení na úplne iné miesto s úplne inou kuchyňou. Vyskúšajte, stojí to za to!

Iasai

Viete si predstaviť spojenie Ázie a tapas baru? Presne to totiž stelesňuje Iasai. Nechajte sa posadiť priamo pri bare, kde máte možnosť špehovať kuchárov, ako vám chystajú sushi rolku alebo jeden z nadupaných dezertov. Nie nadarmo je tento podnik považovaný za jeden z najlepších na miestnej gastronomickej scéne. Šéfuje mu harcovník a sushi majster v jednom, Tomáš Lysý. Kedysi stál za sushi sekciou reštaurácie Fou Zoo. Bohatá ázijská kuchyňa je vďaka nemu doplnená o vánok západnej, európskej kuchyne.

Táto fúzia je veľmi citlivo reprezentovaná aj servírovaná, až z toho máte pocit, ako keby to tak proste malo byť od začiatku. Stačí sa pozrieť na taký matcha veterník alebo kačací dim sum s foie gras – sú to jednoduché, ale zároveň komplexné jedlá. Na svoje si však prídu aj vegetariáni či vegáni – ochutnajte hubové ravioli, parfait z arašidového masla, nigiri aj maki so zeleninou či assam čaj. Vieme, že vždy keď sa do Iasai na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí vrátime, budeme jasať.

Quinsboro

Niekto by bol povedal, že tu máme na Bratislavu tých burgrov viac než dosť. Otvoriť v takejto atmosfére burgráreň hneď vedľa najznámejšej fast foodovej siete na Obchodnej ulici, to chce veľa odvahy. Evidentne to ale malo zmysel, Quinsboro býva sústavne plné, cez deň aj večer. Koncept je priamočiry a jednoduchý, na výber máte zopár burgrov, limonády a pivo. Tento minimalizmus sa nám páči.

Stačí sa posadiť k výkladu do ulice a počkať si na naložený dvojitý burger a poctivé lokálne pivko, zatiaľ čo na ulici pred burgrárňou živoť beží ďalej. Samotný burger nie je prekombinovaný, dominujú mu dobre dochutené a šťavnaté mäso s jemnou žemľou. Pre nás momentálne najchutnejší burger v Bratislave.

Antica Toscana

K Antice Toscane máme veľmi špeciálny vzťah, najmä Michal. Už ako 13-ročný sa k nim chodieval pozerať do kuchyne, ako sa vyrábajú domáce ravioli s najlepším hovädzím ragú, chrumkavé bruschetty a najjemnejšie tiramisú. Reštaurácia Antica Toscana patrí taliansko-slovenskej rodine a funguje už neuveriteľných 14 rokov na tom istom mieste v Rusovciach, určite sa do dôchodku ešte nechystá. Ani samotné menu sa pritom zásadne nezmenilo, nie je to totiž miesto, ktoré potrebuje inováciu, ide tu o autenticitu.

Darí sa im ju pretaviť do celkovej atmosféry reštaurácie. Nie je veľa podnikov, kde pobehuje domáci pes, z kuchyne počujete, ako sa medzi sebou hádajú kuchári s čašníkmi, na jedlo čakáte aj dve hodiny, no mávnete nad tým rukou. To totiž k zážitku v Antice Toscana patrí. Je to Taliansko “se vším všudy”.

Ideálne je sadnúť si v lete na terasu a hodinu sa rozhorčovať nad menúčkom. Verte nám, nebudete vedieť, čo si chcete dať! My máme tento problém vždy. No čokoľvek si vyberieme, vždy je to famózne. Napriek tomu, že sa domov musíme kotúľať. Takýto stav, najmä ak si po plnom tanieri hlavného jedla dáme v Antice Toscane vyšperkovaný dezert – domácu panna cottu – voláme postgastrálna demencia.

Bao Brothers

Keď vyšlo najavo, že Mišo Konrád začína s vlastným konceptom, bolo jasné, že to bude stáť za to. Sedem rokov šéfovať v kuchyni Fou Zoo, to už niečo znamená. Svoju precíznosť a cit pre kombináciu chutí pretavil do street foodového konceptu bao žemličiek a funguje to skvele. Okrem tradičnejších verzíí s bôčikom či smaženým kuracím, natrafíte aj na vegetariánske alebo vegánske verzie, ktoré prekvapia nejedného mäsožravca. Máme to odskúšané na vlastných chuťových bunkách!

Žemličky si síce sami nerobia, pri ich výrobe sa ale používa ich špeciálna receptúra. Proste toho bolo toľko, že si na bao žemličky museli najať a vyškoliť šikovného človeka. Mnohí o Mišovom kroku vstúpiť do sveta street foodu síce pochybovali, no my, teda predovšetkým Michal, sme presvedčení, že urobil dobre a že sa ešte máme na čo tešiť!

Určite teda zamierte na najbliží Street Food Park do bratislavskej Starej tržnice a ochutnajte ázijské dobroty v slovenskom prevedení. Na Bao Brothers sa ale môžete tešiť aj v lete, určite nebudú chýbať na letných festivaloch a podujatiach. Kamenná prevádzka je v pláne, držíme palce s jej realizáciou.

Mumbhai Express

Bratislava sa pomaly ale isto stáva jedným z tých miest, kde si viete vychnutnať takmer ktorúkoľvek svetovú kuchyňu. Paradoxne, tej indickej tu býval nedostatok, najmä medzi street foodovými prevádzkami. Tento deficit veľmi dôstojne napravil Shrey so svojim prívesom Mumbai Express. Podáva autentické indické jedlá, s mäsom aj bez mäsa. A nedávno predstavili svoju sladkú novinku, dezert gulab jamun. Sú to ručne vyrábané guličky so šafránom a pistáciami. Mňam!

Naposledy sme si v Mumbhai Express pochutili na skvelom indickom syre paneer v korenistej omáčke. K tomu už len dobre vychladené Mango Lassi a v street foodovom zhone plnom chutí a vôní sa cítite, ako keby ste v tej Indii aj skutočne boli. A ešte čosi k týmto milým slovenským Indom – Shrey a jeho spoločník nám pomáhali aj na decembrovom benefičnom pop-upe. Všetkým šéfkuchárom venovali skvelé teplé jedlo zadarmo

Le Miam

Sladké dobroty na záver! Ako ľudia posadnutí sladkým máme celkom slušný prehľad o tom, kde sa dostaneme k chutným zákuskom a dezertom. S istotou vieme povedať, že na prvom mieste kraľuje práve Le Miam. Poctivé a vizuálne pútavé dezerty na francúzsky štýl vás ochromia na prvý pohľad, nebudete vedieť, ktorý z nich zjesť ako prvý. Vaše sladkomilné srdce bude túžiť po viacerých koláčikoch.

Skúste si to predstaviť, čomu dáte prednosť? Chrumkavým croissantom, ovocným tartom či vyčačkaným čokoládovým jednohubkám? Pokiaľ patríte k tým, ktorí si kalórie rátať nezvyknú, určite sem zavítajte. Vlastne, zavítajte sem tak či tak, vaše chuťové bunky sa vám poďakujú. Ak vám bude nevoľno, zo Špitálskej ulice, kde sa táto cukáreň nachádza, to do špitálu nie je ďaleko!

Na Pelipeckách s Mišom Kordošom aj o:


Ak máte pripomienku alebo ste našli chybu, napíšte, prosím, na [email protected]. Ak máte super cestovateľský príbeh, recenziu, reportáž či blog a chcete sa o svoje zážitky podeliť so svetom, nebojte sa nám svoj text poslať na [email protected]. Radi ho zverejníme v sekcii Cestovatelia.


Špeciálne ponuky pre našich čitateľov


  • Odporúčame ti aj našu uzavretú Facebook skupinu Pelipecky.sk VIP.
    • Naša srdcovka - cestovateľský newsletter, ktorý odoberajú desaťtisíce cestovateľov:
    • Výbery z bankomatu zdarma, výhodné kurzy pri cestovaní do zahraničia a cashback u obľúbených značiek získaš exkluzívne cez Pelikán, založ si konto cez Revolut
    • Výhodný bus na letisko? Odporúčame ti našich kamošov zo Slovak Lines - bezplatná Wi-Fi, klimatizácia, nástup priamo pri termináli letiska, Viedeň - Bratislava 24-krát denne
    5/5 - (1 vote)
Komentáre
Hore