Nájdeš nás aj na:

Tipy

Naprieč svetovou kuchyňou: baba ganoush od Michala Kordoša (recept)

Naprieč svetovou kuchyňou: baba ganoush od Michala Kordoša (recept)

S Michalom sme sa rozhodli, že vám z času na čas ponúkneme akýsi náhľad do cudzokrajnej kuchyne naprieč zemeguľou. Vždy aj s rýchlym a ľahkým receptom. Skúsime niečo tradičné, ovenčené stereotypmi aj také, čo sotva kto pozná alebo si to mýli s iným pokrom. A keďže jedlo je jedna z tých najmultikulturálnejších záležitostí na našej planéte a ľudí (väčšinou) spája, Michal mu rozumie a živí ním seba aj mňa, prečo sa oň s vami nepodeliť pri pomyselnom okrúhlom stole. Začíname na ďalekom Blízkom východe!

Reklama

Odkiaľ sa tu vzal baba ganush, nabubralý starý tatko?

Vedeli ste o tom, že baklažán je ovocie? Dokonca je príbuzným pani paradajky. No pozor, konzumuje sa zásadne tepelne spracovaný. Práve táto surovina je hlavnou postavou nášho dnešného receptu. Navyše je plný vlákniny a magnézia, to je jeho veľké plus! V juhovýchodnej Ázii ho poznajú už viac ako štyritisíc rokov. Baklažán zažil zlatú éru islamu, pády slávnych ríš, štiepenie náboženstiev, vojny aj mier. A spolu s ním aj pokrm, ktorý si dnes uvaríme – baba ganush. Možno ho poznáte pod inými prevedeniami tých istých písmen a slov, každý ho snáď píše inak.

Okolo vzniku názvu tohto chutného blízkovýchodného jedla, ktorého základ tvoria pečený baklažán a tahini pasta, existujú dve průpovídky. Jedna hovorí, že toto jedlo vymyslel kedysi dávno jeden namyslený, nabubralý a mocný sultán. Asi bol veľmi hladný. Druhý príbeh je o mladej dievčine, ktorá už nevedela, čo pripraviť svojmu bezzubému starému, trochu nabubralému otcovi na večeru. Pomixovala teda doma suroviny, ktoré našla, výsledkom bol chutný baba ganush, ktorý prežil tisícročia.

Multikulturalizmus na tanieri

Nie je úplne jasné, odkiaľ presne sa tu baba ganush vzal, niektorí s istotou poukazujú na Libanon, iní zase na územie dnešnej Sýrie. Tak to teda zaobaľme takto, baba ganush jednoducho pochádza z Levanty, z východného Stredomoria. Pôvodný recept sa s pocestnými, obchodníkmi a pútnikmi, šíril ďalej do severnej Afriky, Turecka aj do Indie, dokonca aj do Ruska a do juhovýchodnej Brazílie. Všade tam dnes nájdeme jeho takzvané odnože. Niektorí ho dokonca nazývajú bratrancom hummusu.

Kam sa dostal, tam si ho prispôsobili podľa seba. Zatiaľ čo v Libanone a v Sýrii zostal hlavným jedlom, v Egypte ho zas považujú za prílohu. V Turecku ho mixujú úplne do hladka, v Grécku robia baba ganush podobný šalát z baklažánu. Už si ani nepamätáme, kde ho konzumujú s cibuľou a paradajkami, dokonca aj s mätou a petržlenovou vňaťou. Možno to boli Pakistan, Rumunsko a Grécko. Ó, iste – v Izraeli pridávajú do baba ganush aj majonézu.

Plynie z toho jedno malé ponaučenie, prečítate si ho medzi riadkami. Jednoducho jedzte tak, ako vám chutí! Vyskúšajte tradičné verzie alebo si zaexperimentujte. Nemáte na tom čo pokaziť. U nás doma slúži baba ganoush primárne ako predjedlo alebo dip, no ak si naložíme poriadne, stačí nám aj na obed či na večeru. A je to výborný tip na snack pre hostí!

Suroviny pre 4 osoby:

  • 4 menšie baklažány
  • 4 PL tahini pasty (sezamová pasta)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 citrón
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 ČL údenej papriky
  • štipka soli

Fotorecept: baba ganush

1.Baklažány prekrojíme na polovicu. Rýchejšie sa tak prepečú a dužina pekne skaramelizuje – zvýrazníme tým výslednú chuť aj textúru.

2.Na prepolené baklažány narežeme mriežky do hĺblky približne pol centimetra. Narezaním sa prepečú ešte viac, odparí sa aj viac vody (tú pri tomto recepte naozaj nechceme).

3.Baklažány potrieme olivovým olejom a posolíme. Vďaka zárezom sa olej aj soľ dostanú hlbšie.

4.Baklažány grilujeme a otáčame na miernom ohni (približne 35 minút) alebo v rúre na 230 stupňov približne 45 minút – otočené narezanou stranou smerom nadol.

5.Už upečené baklažány vydlabeme lyžičou. Na štyri baklažány pridáme štyri polievkové lyžice tahini pasty, cesnak, soľ aj šťavu z polovice až jedného celého citróna, podľa chuti. Túto zmes potom rozmixujeme, ale nie až tak, aby vznikol hladký krém, chceme zachovať istú surovosť.

6.Baba ganush podávame s olivovým olejom a štipkou údenej papriky. K hotovému baba ganoush sa hodí opečený chlebík alebo pita chlieb, paradajky, olivy, ale aj granátové jabko či zeleninové hranolky. Fantázii sa medze nekladú.

7.Dobrú chuť!

Kto je Michal Kordoš?

Prečítajte si od nás aj:

Ak máte pripomienku alebo ste našli chybu, napíšte, prosím, na redakcia@pelipecky.sk. Ak máte super cestovateľský príbeh, recenziu, reportáž či blog a chcete sa o svoje zážitky podeliť so svetom, nebojte sa nám svoj text poslať na novinky@pelipecky.sk. Radi ho zverejníme v sekcii Cestovatelia.


Špeciálne zľavy pre našich čitateľov

Komentáre

Odporúčame

Horúce #PELIPECKY

Novinky a správy zo sveta cestovania

V piatok spustia pravidelné lety z Bratislavy na Ukrajinu. Odstávka trvala pol roka https://t.co/v0XLpUhwQI #letenky1 hodinu dozadu
Emirates spúšťajú samoobslužné check-in automaty v Dubaji https://t.co/N7VsZoxh1s #novinky2 hodiny dozadu
Čo stihnúť za 3 dni v Bavorsku: Tieto miesta musíte objaviť! https://t.co/T5dhvcRimQ #cestopisy2 hodiny dozadu
Turkish Airlines už letecky obsluhujú 204 destinácií. Do Viedne lietajú každý deň https://t.co/wPD9ew999P #novinky3 hodiny dozadu
Hranice Maďarska ostanú zatvorené minimálne do 1. novembra. Občania V4 majú výnimku https://t.co/n2RdoknLnx #novinky4 hodiny dozadu
Zanzibar na jeseň alebo v zime? Prinášame lacné letenky na sezónu, tipy a vstupné podmienky https://t.co/U0wyPrdqJA #cestopisy4 hodiny dozadu
TOP ponuka! Letenky na Zanzibar od 479€. Bez karantény a testu pri vstupe https://t.co/bOM07tUhwf #letenky6 hodiny dozadu
Ethiopian Airlines majú na letisku nový miliónový terminál. Využíva bezkontaktné technológie https://t.co/C6vvaOGs8g #novinky6 hodiny dozadu
Zelené krajiny cestovateľského semafora: všetko čo treba vedieť o vstupe a tranzite https://t.co/SGJb5njzCa #letenky7 hodiny dozadu
Tipy redakcie: kam môžeme ísť najbližšie týždne na dovolenku? https://t.co/09uD7HGsbR #dovolenky7 hodiny dozadu

Odporúčame tiež:

Reklama
Reklama
Hore