Nájdeš nás aj na:

Tipy

Naprieč svetovou kuchyňou: bryndzové halušky od Michala Kordoša (recept)

Naprieč svetovou kuchyňou: bryndzové halušky od Michala Kordoša (recept)

Bryndzové halušky síce môžu byť národným symbolom, ale nie sú tak typickým národným jedlom, ako si veľká časť Slovákov myslí. Babilonova kuchárska kniha z 19. storočia vraj obsahuje také recepty, že by sa jeden Slovák dnes čudoval, píše denník Sme. Viete kto vôbec vyhlásil brynzdové halušky za naše národné jedlo? Spisovateľka Božena Němcová, na svojich potulkách naprieč slovenskou krajinou, ktorú mala tak rada.

Reklama

A viete odkiaľ k nám bryndzové halušky vlastne prišli? Z Rumunska. Priniesli si ich k nám so sebou rumunskí valasi, myslí si etnologička Katarína Nádaská. Halušky zrazu nie sú tak rýdzo slovenské, však? Ako by aj mohli, keď ich hlavné ingrediencie, bryndza a zemiaky, nepochádzajú z nášho územia, zemiaky dokonca ani z európskeho kontinentu.

Poďla etnologičky a historičky Zory Mintalovej-Zubercovej, ktorá sa zaoberá kulinárnou históriou Európy, najmä tej strednej, bola miestna meštianska gastronómia odvážna a dobrodružná – teliatko, v ňom prasiatko a v ňom ešte holúbok. To je na nás až príliš! Zatiaľ čo boháči a remeselníci v mestách jedli takéto kombinované jedlá, bryndzové halušky, vtedy považované za jedlo chudobných, jedli farmári a roľníci na dedinách a na salašoch.

Sláva bryndzovým haluškám, sláva socializmu

Potom v týchto slovenských dedinách a na salašoch trávila čas Božena Nemcová, ktorej bol obyčajný ľud v spätosti s prírodou blízky, páčili sa jej ich príbehy, chutilo jej ich jedlo. No a potom prišli komunisti, ktorí tento symbol českej literatúry niekoľkým generáciám povinným čítaním znepriatelili a nielen príbeh Babičky, jej najznámejšieho diela, ešte aj ideologicky zneužili, píše český Respekt.

A spolu s ním aj bryndzové halušky. Za to, že sú dnes našim snáď najnárodnejším jedlom, jednoducho môže socializmus, myslí si Mintalová-Zubercová. Vyššie vrstvy sme odignorovali, symbolom sa stal ťažko pracujúci ľuď a jeho zvyklosti.

Škoda, že sa národným jedlom nestala kaša, slaná alebo sladká, my ich zbožňujeme! V stredoveku ich jedli aj naši predkovia, tí chudobní z obilnín, z prosa, jačmeňa, pšena alebo z pohánky, tí bohatí zase z mäsa alebo z ovocia. Na Vianoce aj na poctu pánov. Mňam! Nedávno nám na výlete v Kodani cvrnkla do nosa kniha receptov, ako pripraviť kaše na milión spôsobov. Aj v dánskej kulinárskej histórii má kaša svoje čestné miesto. Ale o kaši možno nabudúce, poďme si teda navariť tie multikultúrne brynzové halušky!

Suroviny pre 4 osoby:

  • 1 kg zemiakov (varný typ B)
  • 250 g polohrubej múky
  • 400 g bryndze (najlepšie letná, nepasterizovaná)
  • 250 g údenej slaniny
  • soľ

Voliteľné:

  • Kyslá smotana
  • Pažítka

Fotorecept: bryndzové halušky

1.Do hlbšieho hrnca dáme variť osolenú vodu. 

2.Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na strednej hrúbke strúhadla. Strúhame ich priamo do misky, v ktorej si zarábame cesto, zachytíme tak aj štavu zo zemiakov – je plná škrobu a pomôže nám pri zarábaní cesta. 

3.Pridáme múku, soľ a dôkladne premiešame. Aby sme ešte viac oživili škrob v zemiakoch a zároveň nemuseli použiť vajíčko či priveľa múky, použijeme ponorný mixér, ktorým zarobené cesto jemne pomixujeme. Netreba to preháňať, v haluškách chceme zanechať textúru strúhaných zemiakov. Následne necháme cesto odstáť, kým si upečieme slaninu.

4.Slaninu si nakrájame na menšie kocky, potom ju na sucho pečieme do zlatova. Pustí dostatok tuku na to, aby nebolo potrebné použiť pri tom olej. Masť zo slaniny nevylejeme, ešte ju budeme potrebovať.

5.Keď nám osolená voda v hrnci začne vrieť, hotové cesto si rozotrieme na doštičku asi do hrúbky 0,5 cm. Postupne ho budeme nožom stierať z dosky do vriacej vody. Postup opakujeme, kým nepoužijeme celé cesto. Halušky ešte krátko povaríme, následne scedíme a preložíme do ďalšej misky. 

6.Do misky s haluškami potom nadrobíme bryndzu, pridáme niekoľko polievkových lyžíc vývaru z halušiek a masti z opečenej slaniny. Dôkladne zamiešame. Halušky podávame, kým sú čerstvé. 

7.Halušky servírujeme s opečenou slaninkou. Nám sa v kuchyni veľmi osvedčilo podávať halušky s kyslou smotanou, na zjemnenie chuti. Niekto to ale môže považovať za hriech, tak ako na jemno nasekanú pažítku, ktorou si halušky radi posypeme. Dobrú chuť!

Kto je Michal Kordoš?

Iné recepty

Prečítajte si od nás aj:

Komentáre

Horúce #PELIPECKY

Novinky a správy zo sveta cestovania

Slovak Lines obnovuje medzinárodnú dopravu do Viedne aj Budapešti https://t.co/EhaiPUBVja #novinky7 hodín dozadu
PONUKA DŇA: 2 noci v luxusnom Grandhotel Praha s raňajkami a lanovkou za 69€ https://t.co/e6VkERK1sJ #dovolenky11 hodín dozadu
Mesto Duchov „Bodie“ – vitajte na Divokom Západe https://t.co/ag0ugQ4rwQ #cestopisy13 hodín dozadu
Zaujímavosti zo sveta – Bojisko, kde je vojna “hrou” https://t.co/YGmuVkbdiU13 hodín dozadu
Tipy na darčeky spojené s fotografiou. Inšpirujte sa a darujte spomienky https://t.co/6HHBkcwvbv #tipy14 hodín dozadu
Hranice s Českom, Maďarskom a Rakúskom sú otvorené https://t.co/3U1gJxGJ5I15 hodín dozadu
Emirates obnovujú ďalšie spojenia. Medzi nimi aj Viedeň https://t.co/D7hlaVLCDV #novinky15 hodín dozadu
Austrian Airlines čoskoro opäť štartuje. Kam poletí? https://t.co/dCgScN5R4y #novinky16 hodín dozadu
Naprieč svetovou kuchyňou: burger z domácich žemlí od Michala Kordoša (recept) https://t.co/AhieOqzz6M #tipy1 deň dozadu
TOP PONUKA: Luxusný pobyt v 5* Kempinski od 99€ https://t.co/ughvj4Cvyc #dovolenky2 dni dozadu

Odporúčame tiež:

Advertisement
Advertisement
Hore