Nájdeš nás aj na:

Cestopisy

Víza do Austrálie a na Nový Zéland zadarmo: ako postupovať

Rozhodli ste sa cestovať do Austrálie alebo na Nový Zéland? Ak ste občanom SR, potrebujete víza. To znamená, že predtým než odletíte, musíte požiadať o víza zodpovedajúce účelu cesty. Ak ste už predtým leteli do USA, toto je niečo podobné ako žiadať o ESTA tzv. elektronické povolenie na vstup do krajiny. Aj v prípade Austrálie tak musíte urobiť na oficiálnej stránke a zvoliť možnosť Evisitor 651. Vďaka nim môžete v Austrálii:

✔ zostať v Austrálii až 1 rok

✔ ročná platnosť sa počíta od dátumu udelenia víz a víza sú viacvstupové, to znamená, že pri každej môžete zostať v Austrálii maximálne 3 mesiace, samozrejme v rámci platnosti turistických víz. Ak chcete ostať dlhšie ako 3 mesiace, je nutné vycestovať napríklad na Nový Zéland alebo Fidži a potom sa znova vrátiť do Austrálie.

✔ odporúča sa žiadať o víza najneskôr 14 dní pred plánovaným odletom

✔ na turistické víza je v Austrálii možné študovať maximálne 12 týždňov, študenti však nemajú pracovné povolenie

✔ tieto víza sú poskytované Austráliou zatiaľ bezplatne, a teda neplatíte za nich žiadny vízový poplatok.

Ako získať víza
do Austrálie

✔ potrebujete cestovný pas, ktorý je platný minimálne 6 mesiacov po návrate z Austrálie

✔ potrebujete kreditnú kartu, nestiahnu vám z nej žiadne peniaze – víza sú ZADARMO

✔ nie je potrebné mať uzatvorené cestovné poistenie, ani mať rezervované ubytovanie, budete však potrebovať spiatočnú letenku pred vstupom do krajiny

Ak teda máte platný pas, choďte na oficiálnu stránku pre registráciu:

Oficiálny web na víza do Austrálie

Zaregistrujte sa, počkajte na e-mail s potvrdením. Kliknite na „New Application“ pre vytvorenie žiadosti o turistické víza do Austrálie. Vyplňte požadované informácie ako je číslo pasu, dĺžka platnosti pasu, email a adresa trvalého pobytu. Potvrďte pravdivosť zadaných informácií a kliknite na „Submit“. Teraz by ste mali obdržať e-mail, ktorý potvrdí vašu žiadosť a zároveň e-mail, v ktorom sa dozviete, či ste víza dostali alebo nedostali. To je všetko, víza by ste mali získať približne do 15 minút od registrácie 🙂

Víza možno získať aj osobne. Stačí zajsť do Viedne na austrálsku ambasádu. Tento spôsob sa využíva len zriedka, keďže elektronická alternatíva je podstatne jednoduchšia.

Ako získať víza
na Nový Zéland

✔ potrebujete cestovný pas, ktorý je platný minimálne 6 mesiacov po návrate z Austrálie

S vízami na Nový Zéland je to jednoduchšie. Slovensko má s Novým Zélandom bezvízový styk na dobu pobytu kratšiu než 3 mesiace. Ak teda budete chcieť na Zélande študovať alebo cestovať po dobu kratšiu než 90 dní, nebudete potrebovať žiadne víza. V opačnom prípade si musíte podľa dĺžky a zámeru  cesty vybrať konkrétne vízum. Ak vaša cesta potrvá dlhšie ako 3 mesiace, použite turistické vízum. Môžete ho využiť za účelom cestovania, návštevy rodiny/priateľov, za účelom služobnej cesty, obchodného jednania či seminára. Na turistické vízum môžete v krajine zostať až 9 mesiacov. V tomto prípade je potrebné mať zábezpeku na bankovom účte v hodnote 1000 NZD (cca 632 eur) na každý jeden mesiac.

5 (100%) 1 vote[s]
Pokračovať v čítaní
Advertisement

Raz sa náhodou dostal k lacným letenkám a odvtedy chce precestovať celý svet. Radšej má hory a prírodu ako mestskú džungľu. Zamiloval si Island, Yosemite, Indonéziu a veľmi ho láka Nepál, Faerské ostrovy a Kanada. Najväčší sen si ale už splnil, keď sa mu narodila dcérka Eliška.

Komentáre

Horúce #PELIPECKY

Novinky a správy zo sveta cestovania

PONUKA DŇA: Bulharsko na 13 dní s hotelom, raňajkami a letenkami za 359€ https://t.co/FfF4soYiUs14 hodín dozadu
MULTICITY OD EMIRATES: 2 až 3 destinácie od 499€ (https://t.co/8RqBk6ZZW0)14 hodín dozadu
MÁŠ JETLAG? Pozri si túto appku: https://t.co/07ZWcehaYL18 hodín dozadu
FLASH SALE! https://t.co/Wly1eJdtgt Letenky do Ázie od 339€!18 hodín dozadu
PONUKA DŇA: https://t.co/uKgCtzUdmB Čierna hora s polpenziou a delegátom za 448€!2 dni dozadu

Odporúčame tiež:

Advertisement
Advertisement
Hore