Nájdeš nás aj na:

Cestopisy

Island sa pripravuje na novú éru turizmu. Bude pomalší aj luxusnejší

Island sa pripravuje na novú éru turizmu. Bude pomalší aj luxusnejší

Po 10-mesačnej prestávke v cestovnom ruchu kvôli globálnym reštrikciám a lockdownom naprieč svetom, sa Island pripravuje na novú éru outdoorových dobrodružstiev. Miestni dúfajú, že pôjde najmä o udržateľnejšiu verziu turizmu.

Reklama

Island bol v minulosti považovaný za najrýchlejšie rastúcu destináciu v Európe a jeho ekonomika sa začala spoliehať na turistov prichádzajúcich za nádhernými ľadovcami a gejzírmi. Významného rastu a jeho dopadu na krehký ekosystém sa však začali obávať predovšetkým environmentalisti. Chrániť životné prostredie a zároveň si udržať ekonomický rast je veľkou výzvou. Krátka prestávka však Islandu zrejme prospela a s novými odľahlejšími dobrodružstvami a lepšou infraštruktúrou bude krajina pripravená. Ako chce rozprákový ostrov riešiť tento problém? Povzbudením k dlhším dovolenkám a pomalšiemu cestovaniu

Island zažíval prílíš veľa turistov

Podobne ako iné horúce destinácie ako napríklad Benátky či Amsterdam, ktorým sa už podarilo osláviť menšie znečistenie v roku 2020, Island zaznamenal benefity, ktoré priniesla vynútená pauza od turistov. Národný park Thingvellir bol znečistený výrazne menším množstvom odpadkov. Lokálni obyvatelia si užívajú pokojnejšie cestovanie po domovine. Menej vyťažené miesta sa tešia dlho očakávanej pozornosti a finančnej podpory od islandskej vlády, píše Condé Nast Traveler.

„Nárast v počte návštevníkov, ktorý sme videli v roku 2019, bol príliš rýchly a boli sme takmer na okraji vážneho neudržateľného rozvoja,“ povedal Tryggvi Felixson, turistický sprievodca a predseda islandskej environmentálnej asociácie Landvernd. „Máme šťastie, že Island je relatívne veľkou krajinou. Turmizus sa dá rozložiť rovnomernejšie, ako sme to robili predtým.“

Iní šetria, Island to roztočil

Narozdiel od iných destinácií, ktoré kvôli koronakríze pritiahli uzdu rozpočtu vyčlenenému na cestovný ruch, Island zainvestoval o 40 percent viac. Nemalé množstvo peňazí, v prepočte asi 11,2 milióna eur, bolo použitých na zlepšenie infraštruktúry pri turistických pamiatkach. Pribudnúť by mali toalety, parkoviská, vyhradené chodníky a napríklad aj prístup pre hendikepovaných.

Islandská vláda by chcela vo vysočinách na ostrove oficiálne vytvoriť národný park, ktorý by pomáhal územie tvoriace asi 30 percent krajiny, chrániť.

Nové alternatívy k Ring Road

Lacné lety urobili z Islandu obľúbenú víkendovú destináciu, s koronavírusom sa však pobyty začali predlžovať a trendom sa stalo skôr pracovanie z ostrova na diaľku. V novembri Island spustil nový vízový program pre digitálnych nomádov, ktorí v krajine môžu ostať až 6 mesiacov. Island latku programu, ktorý je vo svete čoraz populárnejší, nastavil o čosi vyššie. Mesačný plat návštevníkov musí totiž dostahovať minimálne 6 066€. Cieľom je prilákať pár ľudí s veľkým zárobkom, ktorí podporia miestnu ekonomiku a ostrov sa tak zároveň vyhne nežiaducemu preľudneniu.

Novou stratégiou má byť kvalita na úrok kvantity. K známej ceste Ring Road či Road 1 v roku 2020 krajina otvorila aj dve alternatívy. Jednou je Westfjords Way, takmer 950-kilometrová cesta po Západných fjordách. Druhou možnosťou pre turistov je Diamond Circle na severe Islandu – 250-kilometrový okruh prepletený vodopádmi a krásnou prírodou.

Najväčšia investícia v histórii cestovného ruchu

Na jar 2021 sa má otvoriť nové wellness centrum Sky Lagoon priamo v Reykjavíku. Tento projekt, v rámci ktorého sa v umelej lagúne vytvorí priestor pre spa zážitky, je jeden z najväčších v histórii islandského turizmu.

Zdroj: Sky Lagoon

Na tých, ktorí chcú zažiť prírodu ďaleko od davov ľudí, čaká nový Bubble Hotel. Ponúka spánok priamo pod polárnou žiariou v presklených kupolách.

Neďaleko najväčšieho európskeho ľadovca v národnom parku Vatnajökull sa chystá na otvorenie v roku 2022 údolie Össurá a Šesť zmyslov. Súkromné domčeky postavené z obnoviteľných zdrojov na viac ako 16 kilometroch štvorcových sľúbujú udržateľný luxus.

Poď na Island aj virtuálne

Mnohým nám veľmi chýba cestovanie. Vďaka online prednáške Gabriela Antala, ktorý Island precestoval krížom krážom, sa môžeš do tejto prírodnej rozprávky preniešť aspoň virtuálne. Ak sa chceš dozvedieť viac, nezmeškaj Gabovu online prednášku, ktorá sa bude konať 1. februára o 18:00 – 8. februára o 6:00.

Akciové letenky na Island

Pelikán preplatí stornopoplatok, ak budeš mať pozitívny test

Novinka od Pelikána! Kúp si k letenke alebo pobytu poistenie a automaticky dostaneš BONUS v podobe preplatenia stornopoplatku, pokiaľ nebudeš môcť odletieť kvoli pozitívnemu COVID-19 testu! Tento bonus získajú automaticky všetci cestujúci, ktorí si zakúpili poistenie STORNO alebo ISTOTA od 1.1.2021 – vrátane.

Počas platnosti nariadenia o zákaze vycestovania do zahraničia za účelom rekreácie poistenie STORNO ani ISTOTA nekryje žiadne náklady súvisiace so stornovaním tohto druhu cesty pred jej začiatkom. Platí to bezohľadu na to, aký dôvod stornovania cesty klient deklaruje. To znamená, že poistenie nekryje stornovanie cesty za účelom rekreácie ani v prípade choroby či hospitalizácie klienta, ani v prípade smrti príbuzného. Rovnako si klient počas platnosti tohto zákazu nemôže pri tomto druhu cesty uplatniť ani náš benefit preplatenia stornopoplatkov v prípade pozitívneho testu na COVID-19.


Ak máte pripomienku alebo ste našli chybu, napíšte, prosím, na [email protected]. Ak máte super cestovateľský príbeh, recenziu, reportáž či blog a chcete sa o svoje zážitky podeliť so svetom, nebojte sa nám svoj text poslať na [email protected]. Radi ho zverejníme v sekcii Cestovatelia.


Špeciálne ponuky pre našich čitateľov


  • Odporúčame ti aj našu uzavretú Facebook skupinu Pelipecky.sk VIP.
    • Naša srdcovka - cestovateľský newsletter, ktorý odoberajú desaťtisíce cestovateľov:
    • Výbery z bankomatu zdarma, výhodné kurzy pri cestovaní do zahraničia a cashback u obľúbených značiek získaš exkluzívne cez Pelikán, založ si konto cez Revolut
    • Výhodný bus na letisko? Odporúčame ti našich kamošov zo Slovak Lines - bezplatná Wi-Fi, klimatizácia, nástup priamo pri termináli letiska, Viedeň - Bratislava 24-krát denne
    5/5 - (2 votes)
Komentáre

Hana je z Bratislavy, kde vyštudovala žurnalistiku. Vyskúšala si život vo Varšave ako študent médií a v Berlíne ako redaktor v online magazíne. Pracovné skúsenosti ju zaviali do cestovného ruchu a tam sa doteraz cíti ako doma. Miluje víkendové city breaky po európskych destináciách, ale aj exotiku.

Hore