Nájdeš nás aj na:

Cestopisy

7 miest, ktoré významne ovplyvnili ženy

7 miest, ktoré významne ovplyvnili ženy

O mocných mužoch sa hovorí zvyčajne viac, ako o mocných ženách. Tie často zostávajú v zabudnutí. Ak budete cestovať po týchto miestach, vedzte, že tu to mali pod palcom  ony – vplyvné faraónky, vedkyne či umelkyne.

Reklama

Luxor, Egypt a faraónka Hatšepsut

Hoci väčšina si pri zmienke o mocných egyptských ženách vybaví slávnu Kleopatru, vplyvnou hýbateľkou diania bola ešte dávno pred ňou Hatšepsut – mnohými považovaná za vôbec prvú kráľovnú v histórii a prvú ženu, ktorá získala titul faraóna. Egyptskej ríši vládla úctyhodných dvadsať rokov a za ten čas postíhala skutočne dosť. Medzi najpôsobivejšie stavby patrí jej zádušný chrám, vybudovaný v skalnom útese. Výrazne sa tiež pričinila o výstavbu chrámového komplexu v Karnaku. Po smrti jej meno z chrámov odstránili, stavby však jej vládu pripomínajú dodnes.

Petrohrad a Katarína Veľká

Podobu Petrohradu do veľkej miery definovala cárovná Katarína II. prezývaná Veľká. Na jej vládu sa spomína ako na zlaté časy ruského impéria. Na jej príkaz vybudovali slávnu Ermitáž – jednu z najväčších umelecko-historických inštitúcií na svete. Paláce Ermitáže ukrývajú vzácnu zbierku umeleckých diel, ktorú založila práve Katarína. Za pozornosť stojí aj jej palác, ktorý sa nachádza 25 kilometrov od mesta v Cárskom Sele – rezidencii niekdajších ruských cárov.

Peking a cisárovná Cch’-si

Cch’-si začala ako cisárova konkubína – neskôr mu porodila syna a po smrti cisára sa presadila ako synova regentka. Syn zomrel mladý a Cch’-si vládla ďalej. Stala sa vplyvnou a obávanou a Peking nadobudol svoju súčasnú podobu aj vďaka nej. Postarala sa o rozsiahle rekonštrukcie množstva palácov a chrámov.

Varšava a vedkyňa Marie-Curie Sklodowska

Hoci chemička a fyzička a dvojnásobná držiteľka Nobelovej ceny prežila veľkú časť svojho dospelého života v Paríži, na svoju krajinu a rodnú Varšavu bola mimoriadne hrdá – po Poľsku pomenovala aj chemický prvok, ktorý vynašla, polónium. A jej rodáci jej to oplatili a jej život dodnes pripomína po nej pomenované múzeum vo Varšave.  V krásnej zrekonštruovanej budove z 18. storočia nájdete aj jej osobné veci a dokumenty.

Amsterdam a Anna Franková

Nemecké dievča židovského pôvodu, ktoré sa počas druhej svetovej vojny skrývalo s rodičmi v Amsterdame a napokon sa stalo obeťou nacistického vyvražďovania. Anna Franková svoj život v Amsterdame zachytila v denníku, ktorý sa zachoval a po vojne ho zverejnili.  Dom, v ktorom sa rodina ukrývala, je dnes múzeum, ktoré približuje jej život. Pamiatku Anny Frankovej pripomína aj jej bronzová socha.

Paríž a filozofka Simone de Beauvoir

Francúzska filozofka, ktorá sa do veľkej miery pričinila o šírenie feminizmu a emancipácie medzi Parížankami. Svoje myšlienky dávala na papier v kaviarňach – napríklad v At Les Deux Magots či Café De Flore, kde rada posedávala aj so svojím partnerom J.P. Sartrem.

Mexico City a maliarka Frida Kahlo

Ikonická maliarka Frida Kahlo prežila v Mexico City prakticky celý svoj život. Niekoľko rokov bývala v dnes už slávnej Casa Azul (Modrý dom) so svojím manželom Diegom Riverom. Po jej smrti sa z domu stalo múzeum, ktoré vystavuje nie len jej diela, ale aj množstvo predmetov z jej osobného života.


Ak máte pripomienku alebo ste našli chybu, napíšte, prosím, na [email protected]. Ak máte super cestovateľský príbeh, recenziu, reportáž či blog a chcete sa o svoje zážitky podeliť so svetom, nebojte sa nám svoj text poslať na [email protected]. Radi ho zverejníme v sekcii Cestovatelia.


Špeciálne ponuky pre našich čitateľov


  • Odporúčame ti aj našu uzavretú Facebook skupinu Pelipecky.sk VIP.
    • Naša srdcovka - cestovateľský newsletter, ktorý odoberajú desaťtisíce cestovateľov:
    • Výbery z bankomatu zdarma, výhodné kurzy pri cestovaní do zahraničia a cashback u obľúbených značiek získaš exkluzívne cez Pelikán, založ si konto cez Revolut
    • Výhodný bus na letisko? Odporúčame ti našich kamošov zo Slovak Lines - bezplatná Wi-Fi, klimatizácia, nástup priamo pri termináli letiska, Viedeň - Bratislava 24-krát denne
    5/5 - (1 vote)
Komentáre
Hore