Nájdeš nás aj na:

Cestopisy

Toto sú najoriginálnejšie bankovky či mince z celého sveta

Toto sú najoriginálnejšie bankovky či mince z celého sveta

Možno aj vy si z cestovateľských destinácií prinášate peniaze ako suveníry alebo si ich len zabúdate zameniť. Tak či tak, určite ste si všimli, že viaceré krajiny po celom svete majú meny s výnimočnými prvkami. Tie austrálske sú vodeodolné a juhoafrické randy a novozélandské doláre sú známe svojou detailnými portrétmi. S vietnamským đồngom a izraelským šeklom sa viažu šikovné bezpečnostné prvky proti falzifikátom a na pomoc zrakovo postihnutým osobám. Toto sú najoriginálnejšie bankovky či mince z celého sveta.

Reklama

Austrálske peniaze sú vodotesné a len ťažko ich sfalšovať

Austrálske bankovky sú jedny z najpokrokovejších mien na svete. Nielenže sú úplne vodotesné, ale vďaka svojmu komplexnému dizajnu je nesmierne ťažké vyrobiť ich falzifikáty. Sú vyrobené z polyméru, ktorý na dotyk pôsobí ako vosk, v porovnaní s európskymi bankovkami (a väčšinou ostatných mien), ktoré sú na dotyk ako papier.

Austrália bola prvou krajinou, ktorá v roku 1988 zaviedla polymérové bankovky. Neskôr ju nasledovala Čína a Vietnam. Jednou z najlepších vlastností bankovky v hodnote 5 austrálskych dolárov je jej vizuálny efekt. Pri pohybe bankovky sa zdá, akoby zobrazený peliar tenkozobý (národný druh vtáka) pohyboval krídlami. Hravé sú i priehľadné okienka.

Čínska bankovka zmiatla i miestne bankomaty

Čínsky jüan začal viesť v hre proti falšovaniu peňazí, keď sa jeho nový typ dostal do obehu v roku 2015. Stojüanové bankovky, ktoré sa v tomto roku začali tlačiť, boli obohatené zlatom. I preto dostali prezývku „vysoko-valcové zlato“. Plné zložitých elementov, sú ťažkým orieškom pre falšovateľov. Impozantné bankovky sú tak sofistikované, že sprvu ich nemohli prečítať ani čínske bankomaty. Vláda preto musela vydať vyhlásenie, že bude trvať niekoľko dní, kým sa stroje „aktualizujú“, aby rozpoznali tento nový typ.

Bankovky Aruby Florin sú plné živočíšnych motívov

Bankovky Florin, ostrova a konštituentnej krajiny Holandského kráľovstva Aruby, sú plné rôznych živočíšnych motívov, ktoré zodpovedajú tej ktorej menovej hodnote. Pri návrhu svojej meny sa Aruba snažila reprezentovať podstatu krajiny. Každá z bankoviek Aruby (10, 25, 50, 100, 500) má inú farbu a obsahuje kúsok národnej prírody. Na jej bankovkách nájdete všetko možné od lastúry, štrkáča, sovy, žaby a morského ostrieža. Zahŕňajú tiež historické vzory a motívy. Podľa internetovej stránky Centrale Bank van Aruba, „obrazy divokého života v Arube boli kombinované s dekoratívnymi motívmi z predkolumbovskej keramiky, čím sa zdôraznil vzťah medzi minulosťou a prítomnosťou.“

Na juhoafrickom rande nájdete národné zvieratá i Mandelov portrét

Keď sa Južná Afrika v roku 1961 stala republikou, zaviedla do obehu rand, svoju národnú menu. Jej bankovky zobrazujú africké divé zvieratá, ktorým sa hovorí „veľká päťka”. Nosorožec (R10), slon (R20), lev (R50), byvol (R100) a leopard (R200) pokrývajú jednu stranu bankoviek, zatiaľ čo tvár bývalého prezidenta Nelsona Mandelu bola na ich druhú stranu pridaná v roku 2012. Guvernér juhoafrickej African Reserve Bank Gill Marcus opísal menu ako „jedinečný symbol ich národnosti“.

Nové kanadské bankovky sú vertikálne orientované

V marci 2018 uviedla Kanada svoj návrh na novú dolárovú bankovku vo výške 10 dolárov. Na čelnej strane prvej vertikálne orientovanej bankovky v histórii krajiny je zobrazená aktivistka za občianske práva z Novej Scotii Viola Desmond. Podľa časopisu Azure Magazine: „Každá bankovka je vyrobená z jediného kusu polyméru, aby sa zvýšila jej životnosť a vložené boli i bezpečnostné prvky, odolné proti falšovaniu, vrátane transparentného okna so vzorom moaré.“

Vietnamský đồng sa môže pochváliť mikrotlačou a ďalšími špičkovými bezpečnostnými opatreniami

Vietnamský đồng má už za sebou nejakú tú búrlivú históriu. Po tom, čo si prešiel päť rôznymi iteráciami pred rokom 2006, z ktorých všetky boli problematické, kvôli nejednotnosti, súčasný dizajn đồngu sa zatiaľ zdá byť najvhodnejší. Dokonca by sme mohli povedať, že je dnes jednou z najsofistikovanejších mien na svete. Súčasné bankovky đồngu obsahujú portrét Ho Chi Minha, bývalého prezidenta krajiny a mnoho zložitých čiarových kresieb opísaných ako „microprinting“. Bankovky tiež obsahujú minimálne dva bezpečnostné kódy, ktoré komplikujú ich falšovanie.

Nový Zéland získal za svoju detailnú vizualizáciu
ocenenie „bankovka roka“

V roku 2015 menovala International Bank Society päťdolárovú bankovku Nového Zélandu, kvôli jej zložitému portrétovaniu, za „Najlepšiu bankovku roka”. Podľa internetovej stránky IBS, „Reserve Bank of New Zealand začala v roku 2015 vydávať nový druh bankoviek ´Brighter Money´, počnúc nominálnymi hodnotami $5 a $10.“ Tieto polymérne krásky si v tom roku odniesli cenu za detailné zobrazenie historických postáv, máp Nového Zélandu a mnohých vylepšených bezpečnostných prvkov.

Bahamské mince obsahujú rytiny hviezdice či ananásu

I keď bankovky, ktorými sa platí na Bahamách sú dostatočne farebné, ostrov je známy skôr vďaka svojim drobným peniazom. Bahamská mena obsahuje päť rôznych typov mincí, z ktorých všetky zobrazujú rozličné predmety, reprezentujúce túto karibskú krajinu. Na jednocentovej minci sú vyryté tri hviezdice a 5 centov obsahuje na jednej strane detailnú podobu ananásu. Ryby albuly, kvety ibišteka a „Native Sloop“ (plachetnicu) nájdete na ostatných minciach. Centrálna banka Bahám dokonca na svojej internetovej stránke ponúka vzácne limitované edície mincí na predaj.

Mena Cookových ostrovov zobrazuje staroveký mýtus

Cookove ostrovy sú samosprávnou krajinou pri pobreží Nového Zélandu, ktorá sa skladá z približne pätnástich ostrovov. K týmto ostrovom sa viaže mýtus, ktorý sa objavuje na ich rôznych bankovkách. Na tej v hodnote $3 nájdete príbeh o „Ine a žralokovi“, zobrazený prostredníctvom zložitej maľby. Legenda hovorí, že Ina sa po vycestovaní z Cookových ostrovov previezla na žralokovi, aby sa dostala k jej snúbencovi Tinirauovi, bohu mora.

Nový izraelský šekel je prispôsobený zrakovo postihnutým ľuďom

Izraelská mena šekel je známa vďaka svojim farebným bankovkám, ktoré majú viacero funkcií, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Podpis guvernéra, ktorý sa na nich objavuje je napísaný výrazným atramentom, čo z nich robí len ťažko falšovateľné peniaze. Bankovky šekelu sa tiež líšia v dĺžke podľa nominálnej hodnoty, aby ich mohli jednoduchšie rozoznať zrakovo postihnuté osoby. V roku 2017 Izrael oznámil, že do obehu zavedie nové bankovky, ktoré budú predstavovať portréty ženských hebrejských poetky Rachel Bluwstein a Leah Goldberg. Sú to prvé šekely s podobizňou ženy od začiatku deväťdesiatych rokov.


Ak máte pripomienku alebo ste našli chybu, napíšte, prosím, na [email protected]. Ak máte super cestovateľský príbeh, recenziu, reportáž či blog a chcete sa o svoje zážitky podeliť so svetom, nebojte sa nám svoj text poslať na [email protected]. Radi ho zverejníme v sekcii Cestovatelia.


Špeciálne ponuky pre našich čitateľov


  • Odporúčame ti aj našu uzavretú Facebook skupinu Pelipecky.sk VIP.
    • Naša srdcovka - cestovateľský newsletter, ktorý odoberajú desaťtisíce cestovateľov:
    • Výbery z bankomatu zdarma, výhodné kurzy pri cestovaní do zahraničia a cashback u obľúbených značiek získaš exkluzívne cez Pelikán, založ si konto cez Revolut
    • Výhodný bus na letisko? Odporúčame ti našich kamošov zo Slovak Lines - bezplatná Wi-Fi, klimatizácia, nástup priamo pri termináli letiska, Viedeň - Bratislava 24-krát denne
    Prosím, ohodnoťte náš článok.
Komentáre

Viki je blogerka, umelkyňa, milovníčka čerstvého vzduchu a pocitov nekonečna. Na Pelipecky prispieva už od roku 2016 a stretnúť ju môžete najmä v Berlíne, kde sa rozhodla žiť a študovať.

Hore