Nájdeš nás aj na:

Cestopisy

8 najpeckovejších filmov o lietaní

Letecká doprava je veľmi vďačná téma a preto má svoje nezastúpiteľné miesto aj v kinematografii. Lietadlá a letiská sú totiž úžasnou kulisou, kde scenáristi a režiséri rozohrávajú niekedy tie najšialenejšie predstavy. A my vám teraz prinášame prehliadku filmov, v ktorých jednu z hlavných úloh hrali lietadlá alebo letiská. Takže ak hľadáte film o lietaní, pokojne sa inšpirujte – týchto 10 má svoje nezameniteľnú atmosféru a my ich preto milujeme:

Reklama

1. Up in the air / Lietam v tom (2009)
ČSFD hodnotenie: 75%

Ryan Bingham (George Clooney) je svojský typ. Lieta 322 dní ročne, vyžíva sa v cestovateľských nuansách, ktoré vám lezú na nervy (haly, hodiny vo vzduchu, instantné jedlá, požičané autá) a zvyšných 43 dní trpí v apartmáne s posteľou, stolom a chladničkou plnou chľastu a vyhýba sa rodine. Jeho životná rola: vyhadzovať korporátnych ľudí, keď na to bossovia nemajú odhodlanie. Prvotriedny improvizátor, skúsený znalec ľudských osudov v trpkom momente. No príchod 23-ročnej akvizície Natalie, ktorá v Ryanovej firme chce presadiť vyhadzovanie ľudí vo videokonferencii a znižovať náklady v kolonke Služobné cesty, mení veľa. Ryan si vydupe šancu lietať ďalej, s príveskom v kostýme – a popritom prehodnotí svoj životný cieľ, keď stretáva azda svoju ženskú verziu, 34-ročnú Alex „rovnako na cestách“.

2. Flight / Let (2012)
ČSFD hodnotenie: 75%

Rozvedený kapitán Whip Whitaker (Danzel Washington) je profesionálny pilot, no má problémy s alkoholom a drogami. Keď sa ale zasekne lietadlové kormidlo, má čo robiť, aby so 102 ľuďmi na palube po mohutných turbulenciách bezpečne pristál. Nebezpečné pristátie má za následok 6 mŕtvych a Whipovu príležitosť hodnotiť svoj doterajší život. Všetci ho síce adorujú ako národného hrdinu, no začína sa vyšetrovanie, kto môže za straty na ľudských životoch a samotné zlyhanie lietadlových funkcií…

3. Sully (2016)
ČSFD hodnotenie: 83%

15. januára 2009 sa svet stal svedkom pozoruhodného núdzového pristátia amerického dopravného lietadla, kedy kapitán „Sully“ Sullenberger (Tom Hanks) zázračne dosadol počas letu US Airways 1549 na rieku Hudson a zachránil tak život všetkým 155 cestujúcim a členov posádky. Jeho chladnokrvný čin odvrátil nielen tragédiu, ale spravil z neho hrdinu, ktorý inšpiroval celý svet. Kapitán Sullenberger mal v čase nehody za sebou štyridsať rokov pôsobenia v letectve. Od detstva túžil stať sa pilotom, čo sa mu napokon splnilo. Ako šestnásťročný absolvoval letecký výcvik doma v Texase a dostal sa na Akadémiu vzdušných síl. Po vojenskej službe, počas ktorej lietal aj ako pilot vojenských stíhačiek, sa zamestnal v civilnom letectve, kde zúročil dlhoročné bohaté skúsenosti.

4. Aviator / Letec (2004)
ČSFD hodnotenie: 74%

Postava legendárneho priekopníka letectva, podnikateľa a filmového režiséra Howarda Hughese (1905–1976) už mnohokrát poslúžila literárnemu aj filmovému spracovaniu. Neúnavný dobrodruh, ktorý miloval rýchlosť a nebezpečie, jeden z najbohatších Američanov svojje doby, ale tiež nenapraviteľný milovník žien a psychický labilný človek, posadnutý najrôznejšími fóbiami – táto komplikovaná osobnosť dvadsiateho storočia sa v roku 2004 stala predmetom nákladnej filmovej biografie menom Letec..

5. Terminal / Terminál (2004)
ČSFD hodnotenie: 77%

V mravenisku pasažierov na letisku Johna F. Kennedyho v New Yorku sa jedného dňa ocitol nezvyčajný pasažier. Svojej výnimočnosti si nebol vôbec vedomý ani on sám, ani nikto iný – až kým pracovník prisťahovaleckého úradu neprehnal jeho pas cez čítačku. Obrazovka varovne zablikala a o chvíľu už mala Viktora Navorskeho v plnej paráde byrokratická mašinéria zvaná Department of Homeland Security. Keby vedel po anglicky, dozvedel by sa, že v jeho vlasti medzičasom začal ozbrojený prevrat, ktorý veľmi zahmlil otázku jej suverenity. Pána Navorskeho teda ako občana neexistujúcej krajiny nemohli vpustiť na územie USA – nemohli ho však ani zadržať, keďže nič nespáchal. A tak sa nedobrovoľne stal dočasným obyvateľom terminálu č. 1…

6. Non-stop (2014)
ČSFD hodnotenie: 72%

V snímke Non-Stop hrá Neeson letového maršála. V praxi sa tvári ako civilista, no má pri sebe zbraň a jeho úlohou je dávať pozor na bezpečnosť letu. Teraz sa nalodil na transatlantický let z New Yorku do Londýna a na kryptovaný telefón mu začnú chodiť správy, že na jeden účet treba poslať 150 miliónov dolárov. Inak začnú zomierať pasažieri – každých 20 minút jeden. A Neeson chce počas letu zapeklitú hrozbu určite vyriešiť.

7. Flightplan / Letový plán (2005)
ČSFD hodnotenie: 65%

Jodie Foster sa nám predstavuje vo vydarenom a napínavom thrilleri, ktorý sa skoro celý odohráva na palube lietadla – hrá leteckú inžinierku Kyle Prattovú, ktorá sa po manželovej smrti vydáva spolu s dcérou z Európy domov do USA. Malá Julia však uprostred letu zmizne zo svojho sedadla a nedá sa nájsť. Nikto okrem jej mamy si ani nespomína, že by šesťročné dievčatko na palube videl. Posádka aj cestujúci sú čoraz viac presvedčení, že majú na palube vyšinutú ženu, ona je však pevne rozhodnutá využiť svoje detailné znalosti lietadla a svoju dcéru nájsť.

8. Catch me if you can / Chyť ma, ak to dokážeš (2002)
ČSFD hodnotenie: 86%

Píše sa rok 1963. Franklin William Abagnale jr. vyrastá v navonok šťastnej rodine. Jeho otec, vojnový veterán a majiteľ malého obchodíku, však žije v ustavičnom strese, aby uspokojil nároky svojej manželky Pauly, starnúcej dedinskej krásky, ktorú si po vojne priviedol z Francúzska. Frank starší je ale vynaliezavý človek, a tak si žijú v relatívnom prepychu, až kým Frankova „vynaliezavosť“ nezačne vadiť daňovému úradu. S rodinkou to potom ide dolu vodou a keď sa 16-ročného Franka (Leonardo DiCaprio) mladšieho spýtajú, u koho by chcel bývať po rozvode, situáciu nezvládne a uteká z domu len so šekovou knižkou a zdedeným talentom na presviedčanie ľudí…

 Zabudli sme na nejaký? Dajte nám vedieť do diskusie 😉


Ak máte pripomienku alebo ste našli chybu, napíšte, prosím, na [email protected]. Ak máte super cestovateľský príbeh, recenziu, reportáž či blog a chcete sa o svoje zážitky podeliť so svetom, nebojte sa nám svoj text poslať na [email protected]. Radi ho zverejníme v sekcii Cestovatelia.


Špeciálne ponuky pre našich čitateľov


  • Odporúčame ti aj našu uzavretú Facebook skupinu Pelipecky.sk VIP.
    • Naša srdcovka - cestovateľský newsletter, ktorý odoberajú desaťtisíce cestovateľov:
    • Výbery z bankomatu zdarma, výhodné kurzy pri cestovaní do zahraničia a cashback u obľúbených značiek získaš exkluzívne cez Pelikán, založ si konto cez Revolut
    • Výhodný bus na letisko? Odporúčame ti našich kamošov zo Slovak Lines - bezplatná Wi-Fi, klimatizácia, nástup priamo pri termináli letiska, Viedeň - Bratislava 24-krát denne
    5/5 - (2 votes)
Komentáre

Raz sa náhodou dostal k lacným letenkám a odvtedy chce precestovať celý svet. Radšej má hory a prírodu ako mestskú džungľu. Zamiloval si Island, Yosemite, Indonéziu a veľmi ho láka Nepál, Faerské ostrovy a Kanada. Najväčší sen si ale už splnil, keď sa mu narodili dcérky Eliška a Nina.

Hore