Nájdeš nás aj na:

Cestopisy

Izraelská kuchyňa spája ľudí z celého sveta

Izraelská kuchyňa spája ľudí z celého sveta

Izrael, to je eklektická zmes kultúr, chutí a ľudí, ktorá sa zrkadlí v množstve prísad, ktoré nájdete na tanieri obľúbených raňajok shakshuka. Pozrite sa do sveta izraelských vôní, ktoré ponúka jeruzalemská kuchárka Atalya Ein Mor. Vo svojej kuchyni združuje ľudí a otvára dvere všetkým tým, ktorí zatúžia zažiť izraelskú rozmanitú kultúru a kuchyňu na vlastnej koži. Pozrite sa spolu s nami, ako izraelská kuchyňa spája ľudí z celého sveta.

Reklama

Shakshuka ako metafora krajiny

Bohatstvo kuchyne a rozmanitosť jeruzalemských jedál je nekonečná. Pre Atalya Ein Mor však existuje jedno jedlo, ktoré jej pomáha pochopiť podstatu Izraela – spomínaná shakshuka. Táto raňajková miska sa prípravou podobá na niečo medzi gulášom a omáčkou. V jej najrozšírenejšej verzii nájdete paradajky, papriku a cibuľu, uvarenú s korením z Blízkeho východu (napríklad kmín a červená paprika). Keď omáčka povrie, pridajú sa priamo do zmesi vajcia a nechajú sa variť dostatočne dlho, avšak nie príliš , aby sa žĺtky pri krájaní pekne rozliali.

Pre Izraelčanov je shakshuka štipľavou metaforou ich príbehu. Podobne ako toto jedlo, aj ich krajina je zmesou ingrediencií; splynutím prisťahovalcov, utečencov a kultúr, tvoriacich jednu rozmanitú spoločnosť. Aj keď shakshuka rozdeľuje miestnych obyvateľov v tom, ako najlepšie toto jedlo uvariť, keďže každý má svoj vlastný recept, zrejme všetci z nich by sa zhodli na tom, že izraelské raňajky si bez shashuky možno len ťažko predstaviť.

Izraelská kuchyňa združuje národy

Ein Mor je šéfkuchárka, ktorá vyrástla v Jeruzaleme a dnes vo svojej domácnosti hostí cudzincov a ponúka kurzy varenia. Shakshuku rada predstavuje veľkým skupinám. Ako uviedla pre The Culture Trip, nakupovať chodí do obľúbeného trhu Machane Yehuda, ktorý ponúka nekonečný výber ovocia a zeleniny, korenia a prchavej vône čokoládových rugelach a sladučkého knafehu. Pri jej veľkom stole, plnom pita chleba, sa potom usadia jej hostia, aby si vychutnali autentického ducha spoločnej večere.

Atalya sa pri nákupe rada zastavuje v miestnej jeruzalemskej pekárni, kde si naberie niekoľko kusov jeruzalemského bagelu. Tento nafúknutý, zlatožltejší chlieb je dlhší a oválnejší ako jeho známejšia verzia a pokrytý je výraznou zmesou korenia Za’atar. O správnej chuti typického pouličného jedla falafel rozhoduje podľa nej čerstvosť. Namiesto toho, aby si kuchár túto zmes s cícerom vopred predpražil, mal by podľa nej počkať na objednávku, než guličky vytvaruje do oleja a potom vloží v ich krehkej konzistencii do pita chleba.

Vplyvy

Rôznorodé kuchyne sú vždy výsledkom viacerých vplyvov, vrátane tých historických, sociologických či poľnohospodárskych. Izraelská kuchyňa nie je výnimkou. Mnohé jedlá, ktoré by ste bez mihnutia oka zaradili ako izraelské, v skutočnosti pochádzajú zo širokej skupiny Blízkeho východu, vrátane populárneho falafelu a slávneho „izraelského šalátu“ z uhoriek a paradajok, nakrájaných na veľmi malé kúsky. Židovské tradície východnej Európy zohrávajú v izraelskej kuchyni dôležitú úlohu. Obohacujú ju napríklad o ingrediencie ako zakysaná smotana.

Zvyky a tradície

Apropo, židovské zvyky. Židia sa riadia viacerými zásadami stravovania, vrátane oddeľovania mlieka od mäsa, či absolútneho vylúčenia bravčového mäsa a mäkkýšov. Židovské sviatky a oslavy ovplyvnili napríklad vznik izraelských sufganiot (džemové šišky), ktoré sa pečú na Chanuku a originálny recept izraelského harosetu, čo je pochúťka z jabĺk, orieškov, medu a vína.

Nie je žiadnym prekvapením, že regionálne potraviny ako olivy a olivový olej, pšenica, cícer a jogurt hrajú v izraelskej kuchyni nezastupiteľnú úlohu. Aj židovské zvyky vo veľkej miere ovplyvnili tunajšiu kuchyňu, ktorej sobotňajší (šabat) obed je v izraelských domácnostiach hlavným slávnostným jedlom.


Ak máte pripomienku alebo ste našli chybu, napíšte, prosím, na [email protected]. Ak máte super cestovateľský príbeh, recenziu, reportáž či blog a chcete sa o svoje zážitky podeliť so svetom, nebojte sa nám svoj text poslať na [email protected]. Radi ho zverejníme v sekcii Cestovatelia.


Špeciálne ponuky pre našich čitateľov


  • Odporúčame ti aj našu uzavretú Facebook skupinu Pelipecky.sk VIP.
    • Naša srdcovka - cestovateľský newsletter, ktorý odoberajú desaťtisíce cestovateľov:
    • Výbery z bankomatu zdarma, výhodné kurzy pri cestovaní do zahraničia a cashback u obľúbených značiek získaš exkluzívne cez Pelikán, založ si konto cez Revolut
    • Výhodný bus na letisko? Odporúčame ti našich kamošov zo Slovak Lines - bezplatná Wi-Fi, klimatizácia, nástup priamo pri termináli letiska, Viedeň - Bratislava 24-krát denne
    5/5 - (8 votes)
Komentáre

Viki je blogerka, umelkyňa, milovníčka čerstvého vzduchu a pocitov nekonečna. Na Pelipecky prispieva už od roku 2016 a stretnúť ju môžete najmä v Berlíne, kde sa rozhodla žiť a študovať.

Hore