Nájdeš nás aj na:

Cestopisy

Krátka história hot dogu od jeho vynájdenia na tanier

Obalený v slaninke, pokrytý vrstvou topiaceho sa syra, poliaty horčicou alebo kečupom či so štipľavým chilli nádychom. Vedeli ste, že táto baseballová pochúťka vlastne vôbec nevznikla v Amerike? Niektorí veria, že jej pôvod pochádza už z príbehov Homérovej Odyssei, čo sa však nezhoduje s tvrdením iných historikov o tom, že objavenie klobásy sa datuje do prvého storočia nášho letopočtu. Prinášame vám krátku históriu hot dogu od jeho vynájdenia na tanier.

Údajne sa ním kŕmil už cisár Nero

V rímskym časoch bolo zvykom vyhladovať ošípané jeden týždeň pred zabíjačkou. Legenda rozpráva o kuchárovi vládca Nera Gaiusovi, ktorý pri prechádzaní svojou kuchyňou zistil, že jedno prasa bolo síce úplne opražené, ale nijakým spôsobom nečistené. Preto vzal nôž, vložil ho do brucha ošípaného, aby zistil, či je pečené mäso jedlé a vytiahol z neho vyčnievajúce črevá. Tie boli prázdne z hladovania a nafúknuté z tepla. Podľa legendy vtedy Gauis skríkol: “Objavil som niečo veľmi dôležité!,” pretože už v tom okamihu sa v jeho hlave zrodil nápad o črevách, naplnených vnútornosťami a pomletým mäsom, v kombinácii s korením a pšenicou a klobása bola na svete.

Hotdog je pôvodom Nemec

Ďalšou, pravdepodobnejšou verziou je, že klobáska, tak ako ju poznáme dnes, vznikla v geografických šírkach starého kontinentu. Nemci jej pôvod prikladajú sebe, vytvárajúc najrôznejšie kombinácie s kyslou kapustou či pivom. V skutočnosti existujú dve verzie nemecky hovoriacich miest, v ktorých mal súčasný hotdog vzniknúť. Tí, ktorí veria vo frankfurtský pôvod tvrdia, že tzv. frankfurter tam bol vynájdený pred viac ako päťsto rokmi, v roku 1484; osem rokov pred vylodením Kolomba na americkej súši. Viedenčania sa však stavajú za pôvod slova “wienerwurst”. Dokazateľná nie je ani jedna verzia, s určitosťou však môžeme tvrdiť, že to boli nemeckí imigranti, prichádzajúci do New Yorku, ktorí ako prví tento produkt začali predávať.

Okamžite sa stal obľúbeným pokrmom

Bolo to niekedy v osemdesiatych rokoch, kedy mnoho nemeckých prisťahovalcov prinieslo do Nového sveta nielen kus európskej kultúry, ale i svoje kulinárske tradície. Príbeh prvého hotdogu, vtedy nazývanom “klobásy jazvečíka”, vraj dokonca siaha do šesťdesiatych rokov, do potravinového vozíka nemeckého prisťahovalca v New Yorku. Približne v roku 1870 otvára svoj prvý stánok na ostrove Coney opäť Nemec, Charles Feltman. V tom roku údajne predal cez 3600 takýchto “frankfurterov”. V roku 1893 sa hotdog stáva obľúbenou baseballovou pochúťkou. Viac ako o dve dekády neskôr predáva túto pochúťku poľský prisťahovalec a zamestnanec spoločnosti Feltman’s o polovičnú cenu menej ako jeho konkurent, ktorý bol nakoniec nútený svoj obchod zatvoriť. Začiatkom dvadsiateho storočia prichádza na gastronomickú scénu dnes už skutočne slávna spoločnosť Nathan’s Famous. Slovo hotdog si vytvorilo svoju cestu od východu po západ a stalo sa tak neoddeliteľnou súčasťou americkej kultúry. Párok v rožku sa začali objavovať na záhradných grilovačkách, oslavách Dňa nezávislosti, dokonca si v roku 1939 vytvoril svoju cestu i do menu Bieleho domu.

Párok v rožku na sto spôsobov

Nie je hotdog ako hotdog. “Horúci pes” sa po celom svete konzumuje iným spôsobom, každý národ si tam rád prihodí to svoje. Vo Francúzsku vás určite neprekvapí obsesia ľahučkými bagetami. Polovica z nej sa rozreže, naplní párkom a takto sa griluje s obľúbeným Gruyère syrom. Poďme sa teda pozrieť do krajiny pôvodu. V Nemecku, a špeciálne vo veľkých mestách nájdete stánky s nápisom Currywurst hádam na každom kroku. Nakrájaná klobáska sa podáva s jemne pálivým kečupom a konzumuje sa malými drevenými vidličkami. Pečivo je servírované na strane, často s porciou hranoliek, bohato zaliatou majonézou. Brazílčania napríklad do svojho hotdogu pridávajú viac ingrediencií, než sa môže zdať fyzicky možné. Časté sú ingrediencie ako zemiaky či tyčinky a zálievky od výmyslu sveta; s kukuricou, hráškom, syrom či pučenými zemiakmi.

Od západu po východ, od severu po juh

Podľa legendy vznikol názov hotdog z príbehu o Harrym Stevensovi, ktorý za vlkého upršaného dňa predával na baseballovom zápase namiesto zmrzliny u nemeckého suseda zakúpené horúce dachshund. Keďže Američania celkom nevedeli, ako sa to slovo píše, vytvorili si jednoduchšie slovo –  hotdog. Dnes sa v New Yorku na odvážnu verziu “horúcich psov” špecializuje Crif Dogs. Tzv. Spicy Redneck je tu ukotvená ako celosvetová klasika. Klobáska obalená v slaninke, podávaná s čili, šalátom cole slaw a papričkou japapenos. V Chile je to “Completo”, presne tak kompletne naplnený všetkým možným. Základ tvorí až absurdná dávka majonézy, doplnená pokrájaným avokádom a rajčinou. Tieto chute si ešte môžete doplniť o zelenú papričku, kečup či horčicu. Tunnbrodsrulle, severnejšia, švédska verzia párku v rožku sa skladá z tenkého mäkučkého chleba, v ktorého vnútri objavíte klobásku, v spoločnosti so zemiakovou kašou, cibuľkou, horčicou, hlávkovým šalátom a inými nevšednými ingredienciami. To môže zahŕňať napríklad škandinávsky Racksallad, pomleté krevety, majonézu či horčicu dijon.

Zdroj titulnej fotografie – Marcin Kadziolka Dreamstime.com

Ohodnoť tento článok
Pokračovať v čítaní
1 komentár

1 komentár

  1. Pingback: Najlepšie svetové reštaurácie v Bratislave

Radi si prečítame tvoj názor, nechaj nám odkaz!

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hore