Nájdeš nás aj na:

Európa

Cestuj po Španielsku vlakom zadarmo až do konca roku 2023

Ak plánuješ cestovať do Španielska výrazne ušetríš za dopravu. Nový program ponúka bezplatné lístky na vlak po celej krajine od septembra 2022 až do konca roku 2023.

Reklama

Táto nová iniciatíva bola oficiálne spustená v septembri 2022 a umožňuje komukoľvek (vrátane medzinárodných turistov) využívať bezplatné cestovanie vlakmi v španielskych prímestských vlakoch a vlakoch na stredné vzdialenosti prevádzkované linkou Renfe. Turisti tak môžu zažiť krásu, kultúru, gastronómiu a históriu Španielska a zároveň ušetriť peniaze za dopravu vlakmi.

Španielska vláda sa inšpirovala krajinami ako sú Nemecko a Rakúsko, ktoré tiež poskytli cestujúcim zľavnené vlakové programy. Španielsko je však prvou krajinou, ktorá plne dotuje cestovanie vlakom úplne pre všetkých. Účelom bezplatného cestovania vlakom je v prvom rade zmiernenie krízy životných nákladov, ktorú mnohí miestni obyvatelia zažívajú v dôsledku inflácie. „Plne si uvedomujem každodenné ťažkosti, ktorým čelí väčšina ľudí. Viem, že váš plat je nízky a je ťažké z neho vyžiť,“ uviedol španielsky premiér Pedro Sánchez. Ďalším dôvodom uvedenia nového programu je zmiernenie environmentálnej krízy a motivácia ľudí k využívaniu vlakovej dopravy namiesto autovej a znížením tak hodnôt CO2.

Ako to funguje?

Bezplatné lístky na vlak sú k dispozícii komukoľvek v Španielsku do konca roku 2023, existuje však niekoľko obmedzení. Bezplatné lístky sú k dispozícii iba v prímestských vlakoch prevádzkovaných Renfe (Cercanías a Rodalies) a pri cestách vlakom na stredné vzdialenosti do 300 kilometrov. Úľava na vlakové spojenia sa nevzťahuje na vysokorýchlostné vlaky AVE spoločnosti Renfe, ktoré spájajú destinácie ako Madrid a Barcelona.

Bezplatná vlaková doprava však stále umožňuje turistom cestovať medzi viacerými mestami v rámci regiónov, ako je napríklad Andalúzia alebo podnikať jednodňové výlety z veľkých miest. Schéma bezplatných lístkov na vlak sa vzťahuje len na multi-lístky a nie na jednorázové lístky. Okrem toho musíš zaplatiť zálohu 10€ za prímestské vlaky alebo 20€ za vlaky na stredné vzdialenosti.

Táto záloha ti bude vrátená na konci roka 2022, ak si počas prvých štyroch mesiacov uskutočnil/a aspoň 16 jázd. Teraz, keď sa ponuka prenáša aj do budúceho roku, nie je presne jasné, koľko ciest budeš musieť uskutočniť, aby si získal/a depozit späť v roku 2023, avšak je pravdepodobné, že táto schéma bude platiť aj v ďalšom roku.

Ak by si sa za normálnych okolností zdržiaval/a v Madride a naplánoval/a by si si jednodňové výlety do Toleda a Segovie, mohol/mohla by si minúť okolo 40€ za lístky na vlak. No pri súčasnej akcii zaplatíš iba za zálohu 20€. Ak chceš využiť túto ponuku a prihlásiť sa do programu, je potrebné stiahnuť si oficiálnu aplikáciu pre vlakovú dopravu – Renfe a taktiež zadať číslo pasu.

Zdroj: Travel off Path

Akciové letenky do Španielska


Ak máte pripomienku alebo ste našli chybu, napíšte, prosím, na [email protected]. Ak máte super cestovateľský príbeh, recenziu, reportáž či blog a chcete sa o svoje zážitky podeliť so svetom, nebojte sa nám svoj text poslať na [email protected]. Radi ho zverejníme v sekcii Cestovatelia.


Špeciálne ponuky pre našich čitateľov


  • Odporúčame ti aj našu uzavretú Facebook skupinu Pelipecky.sk VIP.
    • Naša srdcovka - cestovateľský newsletter, ktorý odoberajú desaťtisíce cestovateľov:
    • Výbery z bankomatu zdarma, výhodné kurzy pri cestovaní do zahraničia a cashback u obľúbených značiek získaš exkluzívne cez Pelikán, založ si konto cez Revolut
    • Výhodný bus na letisko? Odporúčame ti našich kamošov zo Slovak Lines - bezplatná Wi-Fi, klimatizácia, nástup priamo pri termináli letiska, Viedeň - Bratislava 24-krát denne
    Prosím, ohodnoťte náš článok.
Komentáre

Dominika pochádza z Bratislavy a je absolventkou fakulty masmediálnej komunikácie. Počas štúdia si vyskúšala prácu v niekoľkých online redakciách zameraných na šport, hudbu, životný štýl a cestovanie. Zúčastnila sa marketingovej a novinárskej stáže v Portugalsku. Za svoje vysnívané destinácie považuje Juhovýchodnú Áziu, Kanadu, Nový Zéland, Austráliu, Indiu......a vlastne všetky. Riadi sa heslom: „Cestovať znamená žiť.“

Hore