Nájdeš nás aj na:

Destinácie

Tipy kam na dovolenku na Filipínach podľa tvojej osobnosti (adrenalín, pláže, jedlo)

S viac ako 7 000 ostrovmi, ktoré filipínske súostrovie tvoria, si jeho návštevníci môžu byť istí, že aspoň jeden bude vyhovovať ich požiadavkam a predstavám. Či už preferujete tráviť svoje dovolenkové dni pitím čerstvej kokosovej šťavy pri mori alebo radšej prelustrujete každý kút jedného z najväčších nákupných centier na svete, dovolenkou na Filipínach určite neurobíte chybu. Zelené smaragdové ryžové polia, hemžiace sa veľkomestá či grafitmi postriekané autobusy. Pohľad dopĺňajú tlejúce sopky a všadeprítomní usmievajúci sa ľudia. Prinášame vám tipy, kam dovolenku na Filipínach podľa vašej osobnosti.

Reklama

Adrenalínový nadšenec: Cebu

Tých, ktorí na svojom programe potrebujú mať pravidelnú dávku vzrušenia a nadšenia, čaká v provincii Cebu niekoľko adrenalínových zážitkov. Skroťte prúdy rieky Matutinao k vodopádom Kawasan a preveslujte sa na vašom kanoe až k samospráve Badian. Pripravte sa na pokorenie výšok zoskokom z deviatich metrov. Ak pre vás deväť metrov neznamená nič, prečo si nevyskúšať zoskok z lietadla?

3000 metrov ponad ostrov Bantayan si môžete vychutnať aj bez predchádzajúcej skúsenosti. Tandemový zoskok s padákom tu absolvujete s vyškolenými inštruktormi. V rovnozvučnom hlavnom meste Cebu zas vyskúšajte Edge Coaster, kolotoč na trdsiatom ôsmom poschodí hotela Crown Regency Hotel and Towers. V naklonenom 55 stupňovom uhle prevezie okolo budovy. Vzrušujúcu jazdu dopĺňa úžasný výhľad na mesto.

Plážový flákač: Palawan

Pre tých, ktorí sa nachádzajú na opačnom konci spektra – teda tých, ktorých nikdy nevyčerpá ničnerobenie a vylihovanie na slnku a počúvanie šumivých vĺn, je ostrov Palawan tou správnou voľbou. Tento svetovo známy a obľúbený ostrov, ležiaci v juhozápadnej časti krajiny, sa môže pochváliť niektorými z najkrajších pláží vôbec.

Vydajte sa na sever do oblasti El Nido a Coron, kde turisti prichádzajú za krásnymi krajinnými scenériami. Ak sa najlepšie cítite v pokojnom a tichom prostredí, vyberte sa do oblasti San Vicente, a špeciálne do Port Bartonu, kde vás pohladia nádherné a menej preplnené pláže. Ak máte chuť na výlet do tropického raja, rezervujte si termín na výlet k južnému ostrovu Balabac, kde vás potešia odľahlé vody a nedotknuté pláže.

Gurmán: Pampanga

Pampanga, provincia nachádzajúca sa v regióne Central Luzon, leží len pár hodín jazdy od metropolitnej oblasti Manila, je známa ako kulinárske hlavné mesto krajiny. Ako pôvodné miesto mnohých filipínskych obľúbených jedál, ako je sisig (vařené z bravčovej hlavy a pečene s chilli papričkou a kalamondínom) či tocino (filipínska slanina), je všeobecne známe, že Pampanga je domovom najlepších kuchárov v krajine.

V súčasnosti je kuchyňa Kapampangan ďalej zviditeľnená kreatívnymi šéfkuchármi, ktorí miestne jedlá podávajú v intímnom prostredí, ktoré zdokonaľuje ingrediencie, chuť a zážitok z jedla. Vychutnajte si tento druh gastronómie v reštaurácii Claude Tayaga – Bale Dutung a Denlim’s Kitchen, patriaca Dennisovi Limovi.

Turista s batohom na chrbte: Administratívny región Cordillera

Za chuťou dobrodružstva, inou ako kdekoľvek inde v krajine, vezmite svoj batoh a namierte si to do hôr Northern Luzon. Robustná oblasť Cordilleras sa skladá zo šiestich regiónov: Mountain Province, Benguet, Ifugao, Kalinga, Abra a Apayao. Táto oblasť je domovom ľudí kmeňa Igorot, ktorí vďaka komplikovanému terénu dokázali odporovať koloniálnej vláde počas španielskeho režimu. Vyberte sa do Sagady v provincii Mountain a objavujte tajomstvá jaskyne Sumaguing.

Nenechajte si ujsť ani zaujímavý pohľad na visiace rakvy či vynárajúce sa slnko, ponorené do mora mrakov na Kiltepan Viewpoint. Tento región je tiež zahalený nádhernými ryžovými terasami, z ktorých Banaue Rice Terraces sú tie najznámejšie a najväčšie. Nechajte sa tetovať tradičným spôsobom (ručným klepaním) storočnou žijúcou legendou Whang Od, tzv. poslednou skutočnou umelkyňou tetovania. Vyberte sa za ňou do Buscalanu v Kalinge.

Milovník histórié: Intramuros a Corregidor

Tí, ktorí milujú históriu, by nemali tráviť priveľa času v rušnej modernej metropole Manila. Historických miest je v okolí viac ako dosť. Začnite napríklad mestom Intramuros, známym tiež ako “opevnené mesto”, nachádzajúce sa vo vnútri hlavného mesta. Jeho zachovaná architektúra zo španielskych čias a vydláždené ulice sú v ostrom kontraste s rušným veľkomestom, ktoré ho obklopuje. Ponorte sa do histórie krajiny skrze prehliadky s živým a pútavým výkladom.

Ak zvolíte vlastnú cestu, nezabudnite sa zastaviť v pevnosti Santiago a v kostole San Agustin, alebo sa tam dovezte kalesou (koňom ťahaný koč). Ostrov Corregidor, ktorý leží len na skok od Metro Manily, je vstupom do zálivu Manila Bay. Manila, ktorá bola strategickým mestom už niekoľko sto rokov dozadu, sa musela brániť útokom nepriateľov. Corregidor pre ňu spolu s tromi ďalšími susediacimi ostrovmi vytváral opevnenú obranu. Dnes si tu môžete rezervovať denné či nočné prehliadky.

Nákupný fanatik: Metro Manila

Pre tých, pre ktorých sú nákupy dôležitejšie ako samotné miesto, je región Metro Manila tým miestom, ktoré treba vidieť a zažiť. S viacerými nákupnými centrami, ktoré sú jednými z najväčších na svete, tu môžete nakupovať doslova do zbláznenia. Také objavovanie priestorov Mall of Asia môže pokojne byť plánom na celý deň. V meste Makati objavte Rockwell’s Power Plant Mall a the Greenbelt compound (zložený z budov Greenbelt od prvej k piatej), ktoré sú domovom viacerých luxusných obchodov a dlhého zoznamu medzinárodných značiek z celého sveta. A aj napriek tomu, že sú značky svetového rangu lákavé, nezabudnite si so sebou domov zobrať kúsok krajiny.

Nakupujte od miestnych. Filipínci sú zruční umelci a ich obchod s unikátnymi lokálnymi vecami si v posledných rokoch veľmi polepšil. Vyberte sa do SM Megamall a jeho veľkej pobočky Kultura pre miestne filipínske výrobky – od zabalených darčekov a základných suvenírov, až po tradičné oblečenie a krásne remeselné domáce výrobky. Špeciálnu pozornosť venujte koženej obuvi, vyrobenej v Marikine (mesto, ktoré je dlhodobo známe svojim kvalitným obuvníckym priemyslom) a perlám (pochádzajúce z umelej liahne či zozbierané pri potápaní v neďalekých hlbokých vodách mora).

Milovník prírody: Rizal

Provincia Rizal je vzdialená niekoľko hodín jazdy autom od regiónu Metro Manila. Je tým správnym miestom pre tých, ktorí obľubujú dovolenkovanie v blízkosti prírody. Turistické chodníky sú rozmiestnené po celej provincii, z ktorých najznámejšia je asi Mt. Daraitan, ťahajúca sa popri krištáľovo čistej rieke Tinipak. Pre fanúšikov horskej cyklistiky je najvhodnejší okres San Mateo v provincii Rizali. Ďalšou vašou zastávkou by mohli byť vodopády Daranak Falls, ktoré odporúčame navštíviť mimo pracovné dni, kedy sú davy o čosi menšie. Za jednorázovým zážitkom si rezervujte návštevu Masungi Georeserve, jedinečnú trasu v chránenej prírodnej rezervácii.


Ak máte pripomienku alebo ste našli chybu, napíšte, prosím, na [email protected]. Ak máte super cestovateľský príbeh, recenziu, reportáž či blog a chcete sa o svoje zážitky podeliť so svetom, nebojte sa nám svoj text poslať na [email protected]. Radi ho zverejníme v sekcii Cestovatelia.


Špeciálne ponuky pre našich čitateľov


  • Odporúčame ti aj našu uzavretú Facebook skupinu Pelipecky.sk VIP.
    • Naša srdcovka - cestovateľský newsletter, ktorý odoberajú desaťtisíce cestovateľov:
    • Výbery z bankomatu zdarma, výhodné kurzy pri cestovaní do zahraničia a cashback u obľúbených značiek získaš exkluzívne cez Pelikán, založ si konto cez Revolut
    • Výhodný bus na letisko? Odporúčame ti našich kamošov zo Slovak Lines - bezplatná Wi-Fi, klimatizácia, nástup priamo pri termináli letiska, Viedeň - Bratislava 24-krát denne
    5/5 - (8 votes)
Komentáre

Viki je blogerka, umelkyňa, milovníčka čerstvého vzduchu a pocitov nekonečna. Na Pelipecky prispieva už od roku 2016 a stretnúť ju môžete najmä v Berlíne, kde sa rozhodla žiť a študovať.

Hore