Nájdeš nás aj na:

Cestopisy

Najlepšie miesta v Kyjeve, ktoré treba vidieť a zažiť

Položené je približne 178 metrov nad morom a zaberá plochu 839 kilometrov štvorcových. Asi päťdesiat rokov dozadu bol Kyjev najzelenším mestom sveta. V súčasnosti sa môže pochváliť približne päťdesiatimi tisícmi hektármi zelene, čo tvorí asi polovicu územia mesta. Jeho rozloha je päťnásobne väčšia ako Londýn a rovná sa desaťnásobku veľkosti Paríža. Názov Kyjev je odvodený od mena jedného zo štyroch zakladateľov mesta – Kiya. Táto legenda je podnes súčasťou kyjevskej mytológie. Kyjev sa stal prvým hlavným mestom Kyjevskej Rusi a s týmto mestom sa spája i pôvod pravoslávneho náboženstva. Mesto, ktoré je považované za jedno z najkrajších na svete. Pozrite sa s nami na tie najlepšie miesta v Kyjeve, ktoré by ste mali vidieť a zažiť.

Reklama

Zažite autentickú atmosféru v pravoslávnom monastierskom komplexe Kyjevsko-pečerská lavra

Je dôležitým centrom východného ortodoxného kresťanstva od svojho založenia v roku 1051. Kyjevsko-pečerská lavra je historický kláštor a pravdepodobne jednou z najpopulárnejších historických pamiatok v krajine – ročne ju navštívia milióny turistov a pútnikov. V podstate tvorí akýsi architektonický komplex, zahŕňajúci Vežu veľkého zvonu, jednu z najznámejších prvkov panorámy Kyjeva a Chrám Zosnutia presvätej Bohorodičky, dokončený v roku 1075, avšak poznačený druhou svetovou vojnou a neskôr znovu postavený. Jednou z najfascinujúcejších častí komplexu je rozliehajúca sa sieť  podzemných chodieb a jaskýň, nachádzajúcich sa v blízkosti tej z nich, v ktorej sa v 11. storočí usadil svätý Anton Kyjeva. V týchto jaskyniach bolo pochovaných mnoho tiel svätých.

Objavujte zeleň kyjevských parkov a záhrad

Kyjev má plné právo chváliť sa svojou bohatou zelenou scenériou. Možností, kam sa na chvíľu izolovať od okolitého uponáhľaného sveta je tu vskutku mnoho. Vyberte sa do parku Mariyinsky či Khreshchatyj, ktoré ležia neďaleko majestátnej rieky Dneper. Nájdete v nich mnoho architektonických počinov, ako napríklad Palác Mariyinsky, úžasnú budovu kyjevského Akademického bábkového divadla či Most zamilovaných. Miestom, ktoré by ste v Kyjeve nemali premeškať je určite i botanická záhrada M. M. Hryshko. V srdci tak rozľahlého a uponáhľaného mesta je s viac ako trinásťtisíc rôznych druhov stromov, kvetov a iných rastlín z celého sveta skutočnou oázou pokoja. Rozlieha sa na pozadí výhľadu na rieku Dneper. Ak ste milovníkom prírody a Kyjev by ste radi objavovali i z dobrodružnejšej perspektívy, namierte si to do parku Golosiyivsky! Očarujúci les, pitoreskná prírodná scenéria a čerstvý vzduch vás okamžite odstrihnú od každodenných starostí. Územie zelene, malých jazier a rybníkov, a dokonca električková trať, ktorá vás prevedie pomedzi jeho borovicové stromoradie. Prenajmite si bicykel a ponorte sa do mierotvorného kúsku prírody, len pár minút vzdialeného od rušných kyjevských ulíc.

Zažite príbeh jednej z najznámejších ulíc Kyjeva – Andrejevského svahu

Porozprávam vám príbeh o bohatej histórii hlavného mesta Ukrajiny prostredníctvom histórie jednej z jeho najznámejších ulíc. Andriyivsky Uzviz či Andrejevský svah je neveľká ulica, tiahnuca sa dole kopcom, ktorá v minulosti spájala horný Kyjev s obchodnými dištriktmi Podilu, sídliacich na brehu rieky Dneper. Ulica je preplnená historickými pamiatkami. Či už je to neprehliadnuteľný barokový kostol sv. Ondreja, dom navždy magického spisovateľa a autora príbehu Majster a Margaréta Michaila Bulgakova,či Hrad Richarda Levie srdce. Ulička je známa i slávnym umeleckým bazárom, ponúkajúcim panoptikum galérií, obchodov s remeselnými výrobkami a miestnymi umelcami.

Zdroj fotografie – vvoe / Shutterstock.com

Ochutnajte pravú miestnu kuchyňu a tradičné trhy

Tak ako je Kyjev bohatý na zeleň, ostáva štedrý i vo výbere reštaurácií. Pre finančne nenáročný obed zavítajte do Puzata Hata, ktorá ponúka tradičnú ukrajinskú kuchyňu za vskutku nízke ceny. Ochutnať tu môžete kuracinu v podobe kotlety po-kyivsky i boršč. Alebo si to namierte do neďalekej Varenichnaya Katyusha, s nesmierne chutnými varenykami. Ukrajinci sú tiež milovníkmi polievok, ktoré by ste mali nájsť v každom menu tradičnej miestnej reštaurácie. Ak túžite ochutnať najčerstvejšiu zeleninu a ovocie od tunajších „babushiek“, či správne po ukrajinsky „babciek“, pozrite sa do jedného z miestnych trhov. Najbližší k centru mesta sa nazýva Bessarabsky Bazaar, pre ešte autentickejší zážitok však vyskúšajte Zhytniy Bazaar, ležiaci na ulici Verhniy Val.

Zdroj fotografie – BalkansCat / Shutterstock.com

Preneste sa do sveta farieb na Aleji sôch

Postavená v osemdesiatych rokoch minulého storočia architektom Avraamom Miletskym. Tu však jej výstavba len začína. V roku 2009 z nej začalo rásť funky miesto plné umeleckých sôch, farebných mozaík, avantgardného umenia a sviežej atmosféry. Navštívte Aleju sôch, jedno z menej známych turistických miest v Kyjeve a pohlaďte svoju estetickú dušu. Postupujte smerom dole od Andrejevského svahu ku kyjevskému Múzeu histórie.

Zdroj fotografie – Verkhovynets Taras / Shutterstock.com

Nechajte sa ohúriť Múzeom miniatúr

Viete si predstaviť najmenšiu knihu na svete? Či zlatú edíciu šachu, ktorá by sa zmestila na špendlíkovú hlavičku? Mykola Siadristy vás medzi tieto fenomény prevedie. Práve on je totiž autorom slávneho Múzea miniatúr, ktoré sa nachádza neďaleko Kyiv Pechersk Lavra. Vskutku ohromujúca výstava vás dostane do kolien; ruža vo vlasoch, zlatý sprievod tiav v oku ihly či imitácia veterného mlynu na zrniečku maku. Otvorené je od deviatej do siedmej hodiny večernej a svoje brány návštevníkom neotvára jedine utorkami.

Ochutnávka súčasného umenia v PinchukArtCenter

Medzinárodné centrum súčasného umenia, venované predovšetkým výnimočnej tvorbe vychádzajúcich umelcov a ich novej produkcii. PinchukArtCenter okrem iného pracuje i s myšlienkou umenia pre všetkých, keďže vstup doň je zdarma. Ďalšia podstata, na ktorej je toto múzeum postavené, je neustále sa meniace výstavné exempláre. Nenájdete tu teda žiadnu permanentnú kolekciu, iba dočasné výstavy, ktoré návštevníkom ponúkajú stále niečo nové, neopotrebované, zaujímavé. Zoznam mien umelcov, ktoré kedy boli súčasťou výstavných priestorov variuje od zásadných figúr umenia ako Damien Hirst, Jeff Koons či Olafur Eliasson, po nové talenty, zahŕňajúc laureátov ceny PinchukArtCentre. Ako bonus vám priestor toaliet ponúka tak trochu dezorientujúci zážitok. Toto múzeum súčasného umenia nájdete na adrese  Velyka Vasyl’k’ikvs’ka/Basseyna 1/3-2.

Zdroj fotografie – Slavko Sereda / Shutterstock.com

Nahliadnite do smutnej histórie Černobyľu

Neslýchaná tragédia, ktorá sa udiala 26. apríla 1986 v ukrajinskej atómovej elektrárni akoby doznieva podnes. Jadrová havária spôsobená prehriatím, po ktorom nasledovala explózia reaktora uvoľnila rádioaktívny mrak. Pripiať, mesto nachádzajúce sa v najväčšej blízkosti reaktora bývalo pred katastrofou domovom takmer päťdesiattisíc obyvateľom, z ktorých väčšina bola zamestnaná v jadrovej elektrárni Černobyľ. V súčasnosti je skôr známe ako „mesto duchov“ či „mesto, v ktorom sa zastavil čas“. Veľká radiácia sa neskôr stala dôvodom evakuácie viac ako stotisíc obyvateľov, žijúcich v regióne v bezprostrednej blízkosti Černobyľu. Táto nočná mora bude Ukrajincov strašiť ešte po mnoho rokov a rok 1986 ostane navždy vrytý v ich kolektívnej pamäti. Ukrajinské národné múzeum Černobyľ otvára svoje brány každý deň okrem nedele, od desiatej do šiestej večer na adrese Khoryv Lane, 1.

 


Ak máte pripomienku alebo ste našli chybu, napíšte, prosím, na [email protected]. Ak máte super cestovateľský príbeh, recenziu, reportáž či blog a chcete sa o svoje zážitky podeliť so svetom, nebojte sa nám svoj text poslať na [email protected]. Radi ho zverejníme v sekcii Cestovatelia.


Špeciálne ponuky pre našich čitateľov


  • Odporúčame ti aj našu uzavretú Facebook skupinu Pelipecky.sk VIP.
    • Naša srdcovka - cestovateľský newsletter, ktorý odoberajú desaťtisíce cestovateľov:
    • Výbery z bankomatu zdarma, výhodné kurzy pri cestovaní do zahraničia a cashback u obľúbených značiek získaš exkluzívne cez Pelikán, založ si konto cez Revolut
    • Výhodný bus na letisko? Odporúčame ti našich kamošov zo Slovak Lines - bezplatná Wi-Fi, klimatizácia, nástup priamo pri termináli letiska, Viedeň - Bratislava 24-krát denne
    3.2/5 - (4 votes)
Komentáre

Viki je blogerka, umelkyňa, milovníčka čerstvého vzduchu a pocitov nekonečna. Na Pelipecky prispieva už od roku 2016 a stretnúť ju môžete najmä v Berlíne, kde sa rozhodla žiť a študovať.

Hore