Nájdeš nás aj na:

Cestopisy

Ochutnajte Nemecko: to najlepšie z miestnej kuchyne od Severného mora až po Alpy

Ochutnajte Nemecko: to najlepšie z miestnej kuchyne od Severného mora až po Alpy

Pri tomto článku nám je aj tak trocha ľúto, že doň nevieme vložiť vôňu. Tá by povedala viac, ako tisíc slov. Nemecko má množstvo regiónov, ktoré sú domovom pestrým kulinárskym špecialitám, receptom a ingredienciám. Dovolenku si môžete naplánovať aj podľa toho, čo by ste radi ochutnali. Objavte úžasnú gastronómiu v Nemecku. Po celom svete je známe nielen svojim pivom a klobásami, ale aj chlebíkom pečeným na najrôznejšie spôsoby, sladkým pečivom či delikátnym vínom. Prinášame niekoľko tipov, čo by ste mali v krajine básnikov a mysliteľov ochutnať a kam sa za tou najlepšou gastronómiou vybrať. Ako bonus pridávame aj pár receptov na pochúťky, ktoré si môžete pripraviť doma.

Reklama

Zdroj úvodnej foto: Bavaria @ Gettyimages, kzenon

Zdroj, GNTB, Jens Wegener

Nemecké pivo: prečo je výnimočné?

Potrebujete zahasiť smäd? Vodu nechajte vodou, teraz ste v Nemecku! Núdza o pivo tu určite nebude. Krajina produkuje asi 5 000 rôznych typov piva v približne 1300 rôznych pivovaroch. Viac ako polovica z nich sa pritom nachádza na juhu, v Bavorsku.

Hoci pivo z Nemecka nepochádza, tamojšia láska k tomuto nápoju jednoznačne prispela k jeho vylepšeniu. Už viac ako 500 rokov je každý sud piva v krajine vyrobený z ingrediencií, ktoré musia byť schválené pod tzv. Reinheitsgebot – zákonom čistoty. Pivo smie obsahovať len vodu, slad, chmeľ a kvasnice. Nič iné sa za pivo nepovažuje. Ide dokonca o najstaršie právo ochrany konzumentov na svete. Datuje sa už do roku 1516.

Zdroj: gettyimages, wundervisuals

Okrem Plzne s českými koreňmi, ktorú vo svojich vlastných Pils variáciách podávajú po celom Nemecku, patrí medzi obľúbené pivá Altbier. Ten rozoznáte jednoducho, vďaka jeho tmavej sladovej farbe. V Bavorsku je známe pivo s ovocnejším základom Weizenbier, ktoré nájdete vo všetkých pivných záhradách v tomto regióne, podávané v štýlových dlhých pohároch.

Nemecký chlieb a iné pochúťky z pece: tieto by ste mali určite ochutnať

Vedeli ste, že Nemecko má inštitút pre chlieb? V jeho záznamoch je viac ako 3000 rôznych typov chleba a iných pečených pokrmov, ktoré sa v Nemecku predávajú každý deň. Nemecký chlieb je dokoca oficiálne kultúrnym dedičstvom od roku 2014. V každom regióne sa pečené dobroty trocha líšia, takže dovolenka za tým najlepším z nemeckej gastronómie bude veľmi pestrá. Čo by ste mali v Nemecku ochutnať?

  • Bavorský praclík

Bavorský praclík neodmysliteľne patrí k výletu v Nemecku. O to zaujímavejšie je, že vlastne vznikol úplnou náhodou. V 19. storočí sa istý pán pekár pomýlil a namiesto cukru pridal do cesta sódu bikarbóna. Namiesto sladkého pečiva tak upiekol chrumkavý slaný praclík. Dnes je tradičnou pochúťkou najmä v Bavorsku.

Zdroj: Gettyimages, iStock / SbytovaMN

TIP, kde ochutnať pravý nemecký praclík:

Na severe Bavorska sa nachádza mesto Rothenburg ob der Tauber. Toto malebné mestečko je plné typických drevených budov a farebných domov. Všetko je obohnané obranným múrom s niekoľkými vežami, takže sa budete cítiť, akoby ste sa preniesli v čase kdesi do stredoveku. Nachádza sa tu veľa múzeí a počas roka sa koná množstvo kultúrnych podujatí.

Zdroj: GNTB, Francesco Carovillano
  • Berlínska raž

Berlínska raž, teda berlínsky ražný chlieb, je prekvapivo jednoduchý vzhľadom na komplexnú históriu, kultúru a zvyky v hlavnom meste Nemecka. Tento chlieb je vyrobený zo zmiešaných druhov múky a je vláčny, rustikálny a aromatický. Ak ste fanúšikom poriadnej chrumkavej kôrky, berlínska raž vás nesklame!

Zdroj: GNTB, MIke Hofstetter

Tip, kde ochutnať berlínsky chlieb:

No, samozrejme v Berlíne. A tu by ste si nemali nechať ujsť Ostrov múzeí, ktorý je venovaný kultúre a umeniu. Je známy po celom svete a patrí medzi UNESCO pamiatky. Toto unikátne miesto tvorili architekti počas asi 100 rokov až do roku 1930. Zbierka 5 múzeí prezentuje artefakty od praveku až po 19. storočie.

Zdroj: GNTB, Tomas Sereda
  • Cidrový chlieb

Mesto Hessen je známe svojim jablkovým ciderom. Miestni ho majú natoľko radi, že z neho dokonca vyrobili chlieb. Áno, počujete správne. V chlebíku cider síce v skutočnosti po upečení cítiť nebudete, dodáva mu to však vláčnu textúru a úžasnú kôrku.

Zdroj: GNTB, MIke Hofstetter

Tip, kde ochutnať cidrový chlieb:

Mesto Wiesbaden je nesmierne elegantnou destináciou. Nájdete tu honosné budovy, široké ulice a zelené parky. Okrem živej kultúrnej scény ponúka mesto origiálny spôsob relaxu, vrátane niekoľkých kúpeľov a wellnessov.

Zdroj: GNTB, Francesco Carovillano

Akciové letenky

  • Drážďanská štóla

Do košíka pridávame aj čosi sladké! Drážďanskú štólu alebo stollen, ktorá je vyrobená z masla a hrozienok. Pre miestnych je typická najmä počas Vianoc. Tento tradičný recept je stáročia starý a veľmi chránený. Iba 120 pekárov v celých Drážďanoch má povolenie koláč piecť a používať pritom zlatú značku kvality.

Zdroj: GNTB, Knut Pflaumer

Tip, kde ochutnať drážďanskú štólu:

Aj v tomto prípade je zrejmé už z názvu, kam sa treba vydať za tou pravou drážďanskou štólou. Drážďany sú jedno z najkrajších nemeckých miest, vďaka ich pompéznym budovám na rieke Labe. Frauenkirche alebo Kostol panny Márie je len jedným príkladom nádhernej architektúry, ktorú si tu môžete užiť. Úžasné múzeá a koncertné haly sú tiež veľkou súčasťou tamojšej kultúrnej scény.

Zdroj: GNTB, Francesco Carovillano
  • Brémsky chlieb ku káve

Prístavné mesto Brémy na severozápade Nemecka má špeciálnu poobednú tradíciu, ktorá vám zachutí. Ku káve si miestni radi doprajú sladké chrumkavé pečivo nazvané „Brémsky chlieb ku káve“. Kúsky tohto „chlebíka“ sú namočené do masla, škoruce a cukru. Následne sa opečú a namáčajú sa pri jedení do kávy. Môžete ich nájsť takmer v každej kaviarni či pekárni v Brémach.

Zdroj: GNTB, Mike Hofstetter

Tip, kde ochutnať brémenské sladké pečivo:

Najstaršia štvrť v meste Brémy je Schnoor. Svoje meno dostala podľa tradičného remesla – výroby lodných lán, ktoré miestni nazývajú schnoor. V stredoveku boli tieto laná rozvešané medzi uličkami a domami, kde s nimi ďalej narábali podľa potreby. Umelci a obchodníci žijú v tejto štvrti dodnes, takže tu nájdete množstvo originálnych obchodíkov, reštaurácií aj kaviarní.

Zdroj: GNTB, Johansen Krause

Hľadáš výhodný pobyt v Nemecku s letenkami aj ubytovaním? Pozri si naše TOP pobyty od 158€

Bonus: 3 recepty na prípravu tradičných nemeckých jedál

Tradičné recepty sa v Nemecku predávajú z generácie na generáciu už po stáročia. Jemne sa menili podľa lokálnych ingrediencií, klimatických podmienok či miestnej histórie. Mnohé z nich sú prekvapivo jednoduché na prípravu, často vyžadujú len pár ingrediencií. Vybrali sme pre vás 3 pravé nemecké špeciality, ktoré si pripravíte rýchlo a jednoducho.

Durínske knedlíky

Ingrediencie:

  • 2 kg zemiakov
  • 2 rožky alebo žemle
  • soľ
  • maslo

Postup:

Ošúpte a nastrúhajte 1,5 kg zemiakov, vložte ich do utierky a postláčajte. Zvyšok zemiakov uvarte a roztlačte na pyré. Nakrájajte pečivo na malé kúsky a opražte na masle. Zmiešajte horúce pyré so surovými zemiakmi, pridajte soľ a vypracuje do cesta. Vložte kúsky opraženého pečiva dovnútra cesta. Potom nechajte jemne osolenú vodu zovrieť a vložte do nej knedlíky. Varte na miernom ohni asi 20 minút. Knedlíky by mali voľne vyplávať na povrch a nemali by sa dotýkať. Podávajte ich napríklad s mäsom.

Zdroj: SockFood, Dee’s Kuche

Klobása s kelom

Ingrediencie:

  • 1 kg kelu
  • 2 cibule
  • 2 polievkové lyžice husacej masti
  • 3 decilitre zeleninového vývaru
  • 2 zemiaky
  • 225 g bravčového bôčiku
  • 225 g údenej slaniny
  • 2 obyčajné klobásy
  • 4 údené klobásy
  • soľ, korenie, horčica

Postup:

Umyte kel a otraste ho. Odrežte listy od veľkých stoniek, ak sú na nich ešte aj tenké, menšie stonky, odtrhnite ich. Nechajte zovrieť vodu vo veľkej panvici a osoľte ju. Namočte do nej kelové listy a varte asi 10 minút pri nízkom ohni. Potom ich zlejte do sita, nechajte vodu odtiecť a kel pokrájajte. Ošúpte cibuľu a nakrájajte na malé kúsky. Zohrejte masť a opražte na nej cibuľu do sklovita. Pridajte kel a 1,5 decilitra vývaru. Vmiešajte ošúpané zemiaky a bôčik, prilejte zvyšok vývaru. Zakryte a nechajte podusiť pri nízkej teplote asi hodinu. Potom pridajte slaninu a varte ďalšiu hodinu. Poprepichujte klobásu ihlou, aby mohla vypustiť tuk a chuť. Pridajte do kelu, nechajťe povariť asi 20 minút, ochuťte soľou. Podávajte s varenými zemiakmi a horčicou.

Zdroj: StockFood, Fotos mit Geshmack

Švábsky cibuľový koláč

Ingrediencie na cesto:

  • 250 g múky
  • 50 g masla
  • pol kocky droždia
  • 1 čaj. lyžička soli
  • 1 čaj. lyžicka cukru
  • 150 ml mlieka

Ingrediencie na plnku:

  • 500 g cibule
  • 50 g masla
  • 1 polievková lyžica múky
  • 2 vajcia
  • 100 ml sladkej smotany
  • soľ
  • rasca
  • 75 g slaniny

Postup:

Výroba cesta – rozpustite droždie v malej miske teplého mlieka, pridajte cukor a múku. Miešajte až pokiaľ získate hladkú hmotu. Posypte múkou, zakryte a nechajte nakysnúť na teplom mieste. Obsah by sa mal zdvojnásobiť. Rozvalkajte cesto a vložte do zapekacej misky. Plnka – pražte nakrájanú cibuľu na masle asi 10 minút. Primiešajte múku a nechajte zmes vychladnúť. Koláč – hneď ako kysnuté cesto vykvasí, pridajte dve rozšlahané vajcia, smotanu a zamiešajte. Ochuťte soľou podľa chuti. Na cesto dajte plnku, posypte slaninou a rascou. Pridajte na vrch kúsky masla. Pečte vo vyhriatej rúre na 200°C po dobu asi 35-45 minút.

Zdroj: GetyImages, ManuWe

Článok vznikol v spolupráci s German National Tourist Board.


Ak máte pripomienku alebo ste našli chybu, napíšte, prosím, na [email protected]. Ak máte super cestovateľský príbeh, recenziu, reportáž či blog a chcete sa o svoje zážitky podeliť so svetom, nebojte sa nám svoj text poslať na [email protected]. Radi ho zverejníme v sekcii Cestovatelia.


Špeciálne ponuky pre našich čitateľov


  • Odporúčame ti aj našu uzavretú Facebook skupinu Pelipecky.sk VIP.
    • Naša srdcovka - cestovateľský newsletter, ktorý odoberajú desaťtisíce cestovateľov:
    • Výbery z bankomatu zdarma, výhodné kurzy pri cestovaní do zahraničia a cashback u obľúbených značiek získaš exkluzívne cez Pelikán, založ si konto cez Revolut
    • Výhodný bus na letisko? Odporúčame ti našich kamošov zo Slovak Lines - bezplatná Wi-Fi, klimatizácia, nástup priamo pri termináli letiska, Viedeň - Bratislava 24-krát denne
    Prosím, ohodnoťte náš článok.
Komentáre

Hana je z Bratislavy, kde vyštudovala žurnalistiku. Vyskúšala si život vo Varšave ako študent médií a v Berlíne ako redaktor v online magazíne. Pracovné skúsenosti ju zaviali do cestovného ruchu a tam sa doteraz cíti ako doma. Miluje víkendové city breaky po európskych destináciách, ale aj exotiku.

Hore