Nájdeš nás aj na:

Tipy

Naprieč zemeguľou: Ochutnajte svet s týmito dokumentárnymi seriálmi

Naprieč zemeguľou: Ochutnajte svet s týmito dokumentárnymi seriálmi

Milujem Zem, je to môj domov. Všetku tú jej krásu, ktorej sa nič na svete nevyrovná, ku ktorej sa za jeden život sami nikdy nepriblížime, pretože sa pred nami ukrýva v hlbokých lesoch a riekach, vo vysokých horách a širokých oceánoch, môžeme pozorovať aspoň vďaka dokumentárnym filmom a seriálom. A hoci o tom sama často pochybujem, aj my, ľudia, sme istým spôsobom krásne bytosti. Dokážeme vytvoriť veci, ktoré žiaden iný tvor na tomto svete zatiaľ nevymyslel.

Reklama

Pozrite si výber dokumentárnych seriálov, ktoré sú na mojom zozname MUST WATCH. Nájdete tam mix prírody, jedla, humoru a adrenalínu, ale aj čo to o nás, o vás aj o mne. A všetky z nich spája jedno – musíte mať pri nich obuté topánky a batoh na chrbte, aspoň symbolicky, pretože vás prevedú celým svetom.

Planet Earth + Planet Earth II

Na mojom bucketliste ľudí, ktorých by som ešte chcela stretnúť, sa hneď po Jane Goodallovej nachádza Sir David Attenborough. Zatiaľ čo ona už pri svojom mene zelenú fajočku indikujúcu, že tento sen sa mi už splnil, má, pán Attenborough ešte nie. Kiežby sa mi to podarilo! On je totiž už 60 rokov hlasom prírody a živočíchov, ktorý ju pre svoje prežitie potrebujú, rovnako ako my. Aj vďaka jeho seriálom a dokumentárnym filmom si uvedomujem, aký sme od prírody závislí, ako jeden nesprávny ľudský krok ovplyvní životy mnohých iných tvorov. Keď sa povie BBC, potom si vybavím práve jeho tvár a hlas. Platí to aj opačne.

Ale poďme k veci, Sir David Attenborough vás v oboch sériách (Planet Earth a Planet Earth II) 50 minutových dokumentárnych filmoch prevedie všetkými biómami a biotopmi sveta – polárnou, horskou, pralesnou aj lesnou, jaskynnou, púštnou, rovinatou a lúčnou, sladkovodnou, morskou či oceánskou prírodou. Nechýbajú ani mestá. Možno vás zaujme, že prvá séria Planet Earth je dodnes vôbec najdrahšou dokumentárnou tvorbou BBC a vôbec prvou, ktorú točili vo vysokom rozlíšení.

Na druhú sériu Planet Earth II sme museli čakať desať rokov, od roku 2006 do 2016, ale dnes to nikto neľutuje. Točili ju v 40 krajinách sveta, viac ako dvetisíc dní, to je takmer šesť rokov. Pozrite si trailer nižšie. Ako prežívajú svoje dni iné živočíchy? Ako prírodné podmienky ovplyvňujú ich život? Takéto hodiny geografie by si mnohé decká priali aj v škole, aspoň ja určite.

The World according to Jeff Goldblum

Nie, toto nie je typický cestovateľský seriál a od dokonalosti našej planéty a múdrosti sira Davida Attenborougha má ďaleko. Alebo viete čo, svojim spôsobom vlastne aj celkom blízko. Tento formát vám dá odpovede na otázky, ktoré možno ani nepovažujete za podstatné, alebo vám ani nenapadlo si ich klásť. Koniec-koncov, dotvárajú mozaiku kultúry posledných pár generácií, iste sa dozviete niečo aj o sebe.

Dôležité upozornenie vopred – nepozerajte to, ak nemáte radi Jeffa Goldbluma, podľa mňa je famózny. A precestujete s ním aspoň Ameriku, to sa počíta. V tomto seriáli robí Jeff Goldblum všetko to, čo sa mnohí z nás boja – pýta sa. Na všetko, čomu nerozumie, na všetko, čo ho zaujíma, chce to chytiť do ruky, vyskúšať to. Vám aj jemu to vysvetlia profesionáli a odborníci, ktorí mu v každej jednej bláznivej epizóde pomáhajú. V produkcii majú prsty National Geographic aj Disney, to o kvalite spracovania iste niečo vypovedá.

Gaycation

Toto je niečo pre liberálov, ale aj pre tých konzervatívnejšie zmýšľajúcich ľudí. Vlastne, tým druhým by som to odporučila asi viac. Jediné, čo sa vám pri pozeraní tohto dokumentárneho seriálu môže stať, je, že sa z vás stanú otvorenejší a tolerantnejší ľudia. A ak nie, aspoň ste dali druhej strane šancu. To je fér. O čom teda Gaycation je? Japonsko, Brazília, USA, Jamajka. Ako tieto krajiny vnímajú LGBTQ komunitu? A čo India, Francúzsko či Ukrajina?

Gaycation je pomerne intímnym náhľadom do života ľudí, ktorí milujú rovnaké pohlavie, alebo sú ženami v mužskom tele či naopak, alebo sa jednoducho raz cítia v koži muža a inokedy zase v koži ženy. Do kultúr a subkultúr týchto národov, do diskriminačných praktík a problémov, ktorým ľudia z týchto minorít a komunít čelia, nazriete spolu s herečkou Ellen Page a jej kamarátom Ianom Danielom. Naučíte sa akceptovať iných ľudí, ako ste vy? Pamätajte na to, že rovnako ako sú oni iní pre vás, vy ste iní pre nich, no oni sú v menšine a tej sa omnoho ľahšie ubližuje, omnoho ľahšie sa ju odsúva na okraj.

Parts Unknown

Čím viac cestujem, tým menej viem, povedal raz Anthony Bourdain, bývalý šéfkuchár newyorskej reštaurácie Brasserie Les Halles, autor kulinárskej knižky s jeho osobným príbehom Kitchen Confidential a sprievodca cestovateľskej televíznej relácie CNN s názvom Parts Unknown. Toto motto veľmi dobre vystihuje všetkých, ak sa nemýlim, 95 epizód relácie. Iste by ich bolo aj viac, no v roku 2018 našli Bourdaina mŕtveho v jeho hotelovej izbe vo Francúzsku. Natáčali vtedy 12. sériu. Spáchal samovraždu.

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že centrom Bourdainovho záujmu v tejto cestovateľskej relácii bolo jedlo, to je však len polovičná pravda. Jedlo bývalo pre neho spojítkom medzi kultúrami navzájom, ale aj pohľadom do útrob národov. Okrem vôní a chutí si pri potulkách svetom všímal krásy aj nebezpečenstvá daných miest, vyhľadával kontakt s miestnymi obyvateľmi, netváril sa, že všetkému rozumie, so všetkým súhlasí a všetko mu chutí. Zaujímal sa aj o minulosť krajiny, ktorá formovala to, ako dnes jej obyvatelia nazerajú na svet.

Pôsobivé epizódy pochádzajú z ciest Mjanmarskom, Kolumbiou, Líbyou či Beirútom a Arménskom. A potom môžete s Bourdainom nazrieť ešte do ďalších desiatok krajín. Choďte a spoznajte svet.

Departures

Ľudia vravia, že Departures je v mnohých ohľadoch pravým opakom relácie Parts Unknown. Departures je akási séria vlogov dvoch kamarátov Scotta a Justina, ktorí všetko nechali tak, aby precestovali svet. Len s batohmi na chrbte, nízkorozpočtovo. Ich cesta je preto rovnako dôležitá ako ich cieľ. To znie ako klišé, však? Ale čo iné zostáva tomu, kto chce spoznať svet všetkými zmyslami? Ich cesta svetom nie je ani jednoduchá, nie vždy je krásna a pohodlná, a dobrodružstvo sa občas ukáže ako nebezpečný spolucestujúci.

Prvá séria ich putovania mala premiéru v roku 2008, druhá v roku 2009 a tretia v roku 2010, takže je to pomerne starý televízny kúsok, ale veľmi cenný a autentický. Charaktery, aké títo dvaja mladí chlapci majú, sú veľkým bonusom seriálu. Jeden z nich je intelektuálnejší, druhý síce s otvorenou mysľou, ale o veciach toľko nepremýšľa. Radšej by čosi zjedol a vypil. Scottova a Justinova púť okolo sveta sa začína v Kanade, odkiaľ obaja pochádzajú, posledná 41. epizóda končí cestou okolo Austrálie.

Lost Cities with Albert Lin

Vedeli ste o tom, že v Izraeli sú pochované jaskyne Templárskych rytierov? Aké legendy a mýty dodnes tradujú o starodávnych zabudnutých ostrovných mestách Mikronézie alebo o kolubijských džungliach? Čo všetko z minulosti ukrýva voda? Lost Cities prináša skutočne fascinujúce zábery, informácie a objavy z dielne National Geographic. Ich kanál by som vedela sledovať celý deň, každý deň!

V seriáli Lost Cities (Stratené mestá) sa spolu s vedcom a prieskumníkom Albertom Linon vyberiete na niektoré z neprebádaných miest na svete. National Geographic využíva na ich skúmanie dychberúce vizuálne prvky, 3D skenovanie a hi-tech snímky. Lina v každom jednom dieli samozrejme sprevádzajú miestni archeológovia, historici a iní odborníci.

Our Planet

Tentokrát už vám litánie o Davidovi Attenboroughovi písať nebudem, no je dôležité spomenúť, že aj tento dokument patrí práve do jeho repertoára objavovania našej modro-zelenej planéty a jej bujného života. Premiéru mal len minulý rok. Je to náhľad do prírody, aký vám dá len Attenborough, no tentokrát trochu z iného uhla ako pri dokumente Planet Earth.

Pozrite si kobercové nálety morských vtákov na love, na vlastné oči sa tiež presvedčíte, ako život ľadových medveďov, tučniakov, mrožov a tuleňov ovplyvňujú klimatické zmeny. Pán Attenborough vás iste presvedčí, že hyeny vôbec nie sú zlé stvorenia ako z Levieho kráľa, ale majú veľmi silné sociálne väzby. Videli ste už niekedy tigre zo Sibíri, veľryby v plnej kráse alebo orangutány? Nech sa páči.

Street Food

V televíznom cestovateľskom seriáli Street Food s rozličným jedlom v hlavných úlohách sa jeho tvorcovia presunuli od natáčania vo formálnych reštauráciách jednoducho na ulicu. Seriál nám ukáže ľudský aspekt, ktorý sa za pouličným jedlom skrýva. Väčšinový svet predsa konzumuje svoje jedlo práve takto, vonku, na ulici – živí ich a živí nás.

Prvýkrát som si dôležitosť tohto jedla pre niektoré sociálne vrstvy obyvateľstva uvedomila, keď som trávila istý čas života v Keni. Sladké mandazi, kukuričné chapati, zeleninou plnené samosas. Pouličné jedlo je jednoznačne kultúrou samo o sebe, ale nie vždy má príjemné pozadie. Nie je to ľahké živobytie.

Navyše, streetfood v Keni či v Nepále vyzerá úplne inak ako ten, čo poznáme z Bratislavy, Barcelony alebo Kodane. Prvá séria vás zavedie do deviatich rôznych ázijských krajín, druhá séria zase do Južnej Ameriky. Tá ešte čaká na svoju premiéru, ktorá bude v júli tohto roka. Pri každej jednej časti Street Food budete mať z jedla iný pocit, niekedy budete hladní, inokedy vás možno premkne pocit viny z toho množstva jedla, ktoré ako ľudstvo konzumujeme. A niekedy vás chuť do jedla zas úplne prejde.

Top Gear / Grand Tour

Mnohí moji známi by sa čudovali, prečo preboha som do tohto zoznamu zaradila aj reláciu Top Gear, respektíve Grand Tour. Ono to však svoje vysvetlenie má. Áno, Top Gear je prevažne motoristická relácia BBC, ktorá funguje od roku 2002 a preslávilo ju moderátorske trio Jeremy Clarkson, Richard Hammond a James May. Po každej zo sérií však nasleduje takzvaný špeciál, v ktorom títo traja blázni cestujú naprieč rôznymi krajinami, často a naschál, v extrémnych podmienkach. Prešli Amazonským pralesom a bolívijskou Cestou smrti, autom sa nakoniec dostali aj na Severný pól.

Nie, nepáči sa mi, že brázdia pieskovými dunami a kamenistými plážami blízko vodných zdrojov, že jazdia priveľkou rýchlosťou v lesoch, kde žijú divé zvieratá a rozrývajú pôdu, ktorej regenerácia trvá desiatky rokov. Ale mám rada Jamesa Maya a Richarda Hammonda, niekedy dokonca aj hrubého a napaprčeného Jeremyho Clarksona. Sú stereotypní, niekedy dokonca hlúpi, ale vedia, čo je nadsázka a ja sa na nich rada smejem, až mi tečú slzy. Napríklad pri 22 druhej sérii, pri treťom dieli a ich osobnej výzve s názvom Ambulance Challenge. Prosím, pozrite si toto video, na konci budete smiechom bez seba.

Späť k veci, po viacerých kontroverzných udalostiach nakoniec Jeremyho Clarksona zo show prepustili. O pár týždňov ho nasledovali aj zvyšní dvaja moderátori a producent, dobrovoľne. O rok neskôr spoločne oznámili spoluprácu s firmou Amazon a ich streamovacou službou Prime Video, pre ktorú vytvorili nový formát s názvom Grand Tour. A tak ich absurdné, veľmi drahé a často hlúpe dobrodružstvá pokračujú ďalej. Ale zažijete pri nich svet a možnosť vidieť, ako si vystreliť sám zo seba.


Ak máte pripomienku alebo ste našli chybu, napíšte, prosím, na [email protected]. Ak máte super cestovateľský príbeh, recenziu, reportáž či blog a chcete sa o svoje zážitky podeliť so svetom, nebojte sa nám svoj text poslať na [email protected]. Radi ho zverejníme v sekcii Cestovatelia.


Špeciálne ponuky pre našich čitateľov


  • Odporúčame ti aj našu uzavretú Facebook skupinu Pelipecky.sk VIP.
    • Naša srdcovka - cestovateľský newsletter, ktorý odoberajú desaťtisíce cestovateľov:
    • Výbery z bankomatu zdarma, výhodné kurzy pri cestovaní do zahraničia a cashback u obľúbených značiek získaš exkluzívne cez Pelikán, založ si konto cez Revolut
    • Výhodný bus na letisko? Odporúčame ti našich kamošov zo Slovak Lines - bezplatná Wi-Fi, klimatizácia, nástup priamo pri termináli letiska, Viedeň - Bratislava 24-krát denne
    5/5 - (4 votes)
Komentáre

Diana lepšie umýva riad, ako varí. Aj preto tak miluje svojho chlapa, čo sa v kuchyni snáď narodil. Na psy nedá dopustiť, na tie svoje, ani na tie z OZ Pes v núdzi. Ostatne, ako na všetky iné zvieratá. Keby mohla v živote vycestovať už len jediný raz, vrátila by sa domov k mame Esther, do Kene, na Aloo Drive do domčeka nad zátokou.

Hore