Nájdeš nás aj na:

Austrália a Oceánia

20 vecí, ktoré treba vidieť a zažiť v Sydney (+ letenky od 729€)

Lemujú ju národné parky a prenikajú priamo do jej srdca. Veľké časti prístavu sú obklopené kríkmi, zatiaľčo parky si predierajú svoju cestu pomedzi predmestia a mrakodrapy. Prirodzení obyvatelia sa tu objavujú na najmenej očakávaných miestach. Húfy líšok sa združujú za súmraku a počas noci sa potulujú a robia šum pomedzi predmestské kríky figovníkov, nadrozmerné pavúky sa zachytávajú v kútoch izieb, húsenice sa premávajú strechami terasových domov a kakadu so sírovo-žltým chocholom škrekotá zo zábradlia balkónov. Niekedy sa betónová džungľa Sydney premieňa na skutočnú džungľu a to robí toto miesto ešte výnimočnejším. Toto je dvadsať vecí, ktoré sa v Sydney oplatí vidieť a zažiť.

Reklama

Bondi Beach

Ikonická pláž mesta Sydney – Bondi Beach vyhradzuje kilometer dlhú krivku zlatého piesku, obmývanú surferskými vlnami. Čo robí tieto východné pláže ešte úžasnejšími je ich urbánny vibe, ktorý kombinuje plávanie a surfovanie s trmou-vrmou veľkomesta. Je nebom pre surferov, plavcov i pre tých, ktorí sa milujú opaľovať. Je tiež východiskom pre scénických šesť kilometrov od Bondi ku Coogee Coastal Walk. Miesto na brehu či na trávniku, ktorý ho lemuje, si tu nájdete dokonca aj počas preplnených letných víkendov. Bežci sa tu na piesku premávajú vyzutí, iní si zas prídu na svoje pri štýlových nákupoch na Gould Street.

Akciové letenky

The Rocks

Najstaršia koloniálna štvrť v Sydney – the Rocks – leží na západnej strane Circular Quay a je preplnená obchodíkmi, pokojnými nádvoriami a dláždenými uličkami. Je rodiskom modernej Sydney, kde prvá flotila britských kolonistov a odsúdených vstúpila v roku 1788 na breh. Vychutnajte si výnimočný výhľad na Sydney Harbour Bridge, ktorý sa touto historickou štvrťou rozprestiera, a na Sydney Opera House naproti. Najstaršia budova, na ktorú tu narazíte je Cadmans Cottage. Pochádza z roku 1816 a nachádza sa vedľa Múzea súčasného umenia (MCA), kde môžete začať svoju prechádzku popri budovách z 19. storočia, vrátane historických krčiem, kaviarní, obchodov a galérií.

Wylie’s Baths

Coogee’s Wylie’s Baths je zachovaný rozsiahly oceánsky prílivový bazén, s bohatým dedičstvom a širokým výhľadom na more. Päťminútová prechádzka sa nachádza južne od Coogee, pozdĺž pobrežného chodníčka, kde vašu dušu poteší príjemná poschodová kaviareň, s praktickými šatňami hneď vedľa. Neďaleko nájdete i Bondi Icebergs či Murray Rose pools, avšak pripravení buďte i na menšie ochladenie, spôsobené sklonom skál a oceánom. Počas teplých víkendov je toto miesto obľúbenou destináciou.

Galéria umenia NSW

V rebríčku najobľúbenejších umeleckých destinácií v Sydney vedie jednoznačne Galéria Nového Južného Walesu – Art Gallery NSW – založená v roku 1871. Jej obrovská klasicistická budova je domovom rozsiahlej zbierky austrálskeho a medzinárodného vizuálneho umenia, vrátane toho koloniálneho a umenia z 19. storočia, na domácej i európskej úrovni starých majstrov, ako i toho súčasného. Zadarmo môžete navštíviť permanentnú kolekciu tejto verejnej galérie, na špecifické výstavy budete potrebovať lístok. Obšírna kolekcia je prechádzkou všetkých médií, ktoré každoročne prilákajú milióny návštevníkov.

Most Sydney Harbour Bridge

Sydney Harbour Bridge je skvostom dizajnu. Tento najväčší oceľový oblúkový most na svete bol otvorený v roku 1932, po dlhých rokoch plánovanie. Funguje ako dôležitá dopravná tepna, pričom spája CBD (Central Business District), vedľa prístavu Circular Quay, so severným Northern Shore. Môžete sa tu po osobitných chdníčkoch na východnej a západnej strane voľne poprechádzať či pobicyklovať, dosahujúc pohľad na Opera House, Luna Park funfair a prístav pod ním, z vtáčej perspektívy. Pre milovníkov výšok a tých, čo sem prichádzajú s dostatočne naplnenou peňaženkou, je tu dokonca možnosť vyšplhať sa na most.

Bondi to Coogee Coastal Walk

Ikonická šesťkilometrová prechádzka z Bodni ku Coogee Coastal míňa päť pláží a dve zátoky a je jednou z najmalebnejších prímorských prechádzok v okolí. So sériou jeho senzačných pláží, dychberúcimi výhľadmi na oceán a pomerne jednoduchou a príjemnou štrekou, je Bondi to Coogee Coastal Walk v Sydney jednoducho nutnosťou. Ak vám stačí kratší úsek, vymerajte si cestu z Bondi do Bronte a naspäť. Tí viac v kondičke môžu pokračovať južne tri kilometre k pláži Maroubra.

White Rabbit Gallery

Jedno z najinšpiratívnejších tajomstiev mesta, fantastická White Rabbit galéria predstavuje vitrínu súčasného čínskeho umenia. Biely králik je nevyhnutnou zastávkou pre každého, kto je nadšený súčasným umením, najmä tou dynamickou, vplyvnou čínskou scénou. Galerijné kompaktný priestor, s bielymi stenami a štyrmi poschodiami má perfektnú veľkosť pre príjemnú návštevu. V pokojnej čajovni na prízemí, obvešanej vtáčími klietkami, vám naservírujú čínske i taiwanské druhy čajov, knedlíčky i koláče. Susedný suvenírový obchod ponúka štýlové produkty, inšpirované galerijnou výstavou.

The Royal Botanic Garden Sydney

Najstaršia botanická záhrada v Austrálii, založená v roku 1816, je listnatou 74-akrovou oázou, zdobenou okrasnými rastlinami, trávnikmi a starými stromami, obohatená variáciou domácich a medzinárodných druhov. Nadchnite sa flórou a faunou, alebo si vychutnajte zelené prostredie na piknik, prechádzku či jednoducho oddych. Nájdete tu úžasné kvety, zimné záhrady a historické plastiky, ktoré dotvárajú záhradu. Objavte i austrálsku záhradu dažďového pralesa, austrálsky domorodú skalku, dvestoročnú záhradku alebo nedávno znovuobjavenú Wolémiu.

Manly Beach

Jedno z najznámejších miest na surfovanie v Sydney – Manly Beach – je koncentráciou zlatého piesku, obklopeného zelenkavými borovicami. V skutočnosti sú to tri pláže v jednom – South Steyne, North Steyne a surferská Queenscliff, tiahnuce sa takmer dva kilometre – a sú prvými zo severných pláží, ktoré vedú odtiaľto až k Palm Beach. Vychutnajte si ikonickú polhodinovú plavbu na lodi Manly Ferry z nábrežia Circular Quay do Manly Wharf za fantastickým výhľadom na most Sydney Harbour Bridge, budovu opery a panorámu mesta (hlavne ak si posedíte vonku). Pri príchode narazíte buď na prístavné pláže s rodinkami na oboch stranách prístavu, alebo si to namierte dole ku The Corso, krátkej ulici pre chodcov, tiahnúcej sa polostrovom k prímorskej Manly Beach.

Bangarra Dance Theatre

Popredná austrálska spoločnosť First Performing Arts Bangarra je obľúbenou vďaka svojim dychberúcim tanečným vystúpeniam, ktoré v sebe spájajú domorodé pohyby, piesne a príbehy z kultúry Aboriginal a Torres Strait Islander. Všetci tanečníci sú typicky vyškolení, s domorodými koreňmi. To ústi v pozoruhodnú fúziu štýlov pohybu, ktoré potešia oko milovníka súčasného tanca. Bangarra je skutočnou ikonou, ponúkajúcou jedinečnú performance austrálskeho tanca, ktorú inde neuvidíte. Tešiť sa môžete na očarujúcu choreografiu, emotívne divadlo, výrazný štýl a dizajn i zvukové scenérie.

Taronga Zoo Syndey

Taronga Zoo sa nachádza v jednej z najatraktívnejších oblastí, ideálnych na ponevieranie sa žiráf, v horizonte Sydney Opera Housu a šumivého prístavu.

Syndey Opera House

Samozrejme, nemohli sme zabudnúť na samotný symbol mesta. So svojimi akoby lodnými plachtami sa týči uprostred prístavu Sydney na Bennelong Point. Toto centrum umeleckého života je pravidelnou platformou hier, tanečných vystúpení, klasických koncertov a súčasnej hudby. Hostila i také mená ako Bob Dylan, Patti Smith, Björk, New Order, Paul Weller či Lorde. Je domovom siedmich vlajkových lodí umeleckej scény, vrátane Australian Chamber Orchestra, domorodého Bangarra Dance Theatre, Bell Shakespeare, Opera Australia, Sydney Theatre Company, The Australian Ballet či Sydney Symphony Orchestra. Nezabudnite preto sledovať tunajší program.

Ostrov kakadu

Toto miesto, patriace do svetového dedičstva UNESCO leží v prístave Sydney. Cockatoo Island v sebe spája históriu koloniálnych odsúdencov s priemyselným lodným dedičstvom. Vyzdvihnite si mapu v návštevníckom centre a začnite objavovať. Štyri bezplatné prehliadky so sprievodcom zahŕňajú prechádzku trestaneckým dedičstvom, námornou históriou a tým najzaujímavejším z ostrova. Za malý poplatok sa v deväťdesiatominútovej audio-prehliadke dozviete ešte viac detailov, svoju prehliadku si tiež môžete objednať dopredu online, pričom na výber máte napríklad i strašidelnú nočnú prehliadku. Na tento výlet si vyhraďte aspoň polovicu dňa, zážitok z neho si určite zapamätáte.

The Intersection Paddington

Pomenovaná je po svojom umiestnení na rohu ulice Paddington’s Oxford Street a cesty Glenmore Road. The Intersection Paddington nie je samostatným obchodom, ale obľúbenou nákupnou štvrťou a zastrešuje tých najlepších austrálskych módnych dizajnérov v meste, v obklopení sviežich kaviarní a galérií. Nájdete ju na polceste pozdĺž hlavného ťahu Oxford Street, naproti historickým Victoria Barrack. Neprehliadnuteľné na tomto mieste je obrovské množstvo štýlových prehliadkových miestností v tesnej blízkosti, takže sa nebudete cítiť ako v obchodnom centre bez života.

Vodné lietadlá v Sydney

Veselé červeno-sivé lietadlá sú súčasťou ikonického pohľadu na oblohu nad mestom. Vzlietajú a pristávajú vo svojej konečnej stanici v prístave Rose Bay, čo je lokácia prvého letiska v Sydney. Pri objednaní si letu môžete lietadlo okupovať exluzívne so svojimi priateľmi, alebo zdieľať let so zopár ďalšími ľuďmi. Pomenované boli po starodávnych Empire class flying boats z roku 1938. Keď raz tieto lietadlá pristanú na vode, ich funkcia sa premieňa a pred či po výlete si tu môžete vychutnať kávu, luxusné drinky i niečo dobré pod zub.

Carriageworks Farmers Market

Jeden z najlepších produktových trhov v Sydney Carriageworks Farmers Market môžete navštíviť každé sobotné ráno. Tento krytý, avšak neuzavretý priestor sa nachádza v historických bývalých železničných skladoch v  Eveleigh, naproti Carriageworks arts center. Nakúpite tu nádielku životodárnych a organických sezónnych lokálnych potravín, ale i umeleckyćh predmetov od výrobcov z celého štátu New South Wales. Stánky sa tu pravidelne menia, avšak vynechať by ste určite nemali vegánske klobásky od Suzy Spoon´s Vegetarian Butcher. Na trhu nájdete mäso, hľuzovky či víno tej najlepšej kvality.

Museum of Contemporary Art Australia

Najdôležitejšia inštitúcia moderného umenia v Sydney the Museum of Contemporary Art Australia (MCA) sa nachádza na exkluzívnom mieste v prístave v The Rocks, s výhľadom na trajekty v Circular Quay. Kolekcia galérie MCA je venovaná súčasným austrálskym, domorodým a Torres Strait Islander (časť štátu Queensland) umelcom, pričom tu nájdete všetko od sochy cez fotografiu, video-inštalácie, po maľbu. Jedno poschodie obsahuje premenlivé výstavy z pôsobivého archívu z viac ako štyritisíc kúskov umenia. S výhľadom na Sydney Harbour Bridge a Sydney Opera House a MCA Café na štvrtom poschodí, v ktorej si pochutnáte na výbornom raňajkovom či obednom menu a dobrej káve, je MCA absolútnym must-go.

Sydney Living Museums

Sydney Living Museums je inšpiratívna kolekcia dvanástich múzeí, historických budov a záhrad po celom meste a v okolitej krajine. Meniace sa výstavy zahŕňajú všetko od dizajnu a architektúru po archeológiu, život odsúdených a pouličné fotografie. Populárne udalosti Sydney Living Museum oslavujú žijúcu históriu, inšpirovanú permanentnou zbierkou. Pozrite sa na stránku a vyberte si jednu z bezplatných sprievodných prehliadok pre vlastníkov múzejnej karty, ktorá vám ušetrí vstupy do viacerých múzeí.

Golden Age Cinema and Bar

Preneste sa späť v čase do zašlej retro éry zlatého veku filmov i barov, do kina s intímnou atmosférou a očarujúcim vzhľadom. Nachádza sa v Art Deco budove Paramount Pictures Building v Surry Hills, v miestnosti, kde kedysi spoločnosť premietala filmy a bola láskyplne obnovená. Založené bolo v roku 2013 s cieľom premietať klasické, kultové i súčasné filmy, s nádychom nezávislej produkcie, kreatívnych snímkov i dokumentov.

The Great North Walk

Nachádzajúc sa v štáte New South Wales, táto scénická 250-kilometrová trasa sa tiahne od Sydney severne k pobrežnému mestu Newcastle. Ponúka úžasnú zmes urbánnej a prírodnej scenérie. Vyberte si jej časť na dňový či víkendový výlet, pri dostatočnom množstve času odporúčame absolvovať i celú štreku so zastávkami. Obelisk v Macquarie Place je východiskovým bodom prechádzky v Sydney. Túto cestu si môžete vymerať peši a vrátiť sa vlakom, pričom zahŕňa i viacero plavieb trajektom. Vo vnútrozemí narazíte na mnoho národných parkov a hrebeňových výhľadov, jazier a riek, zatiaľčo záverečná časť je plná pláží, rozložených v prístavisku Newcastle’s Queens Wharf.

Ktoré austrálske mesto je pre teba? V tomto článku nájdeš odpoveď.


Ak máte pripomienku alebo ste našli chybu, napíšte, prosím, na redakcia@pelipecky.sk. Ak máte super cestovateľský príbeh, recenziu, reportáž či blog a chcete sa o svoje zážitky podeliť so svetom, nebojte sa nám svoj text poslať na novinky@pelipecky.sk. Radi ho zverejníme v sekcii Cestovatelia.


Špeciálne ponuky pre našich čitateľov


  • Odporúčame ti aj našu uzavretú Facebook skupinu Pelipecky.sk VIP.
    • Naša srdcovka - cestovateľský newsletter, ktorý odoberajú desaťtisíce cestovateľov:
    • Výbery z bankomatu zdarma, výhodné kurzy pri cestovaní do zahraničia a cashback u obľúbených značiek získaš exkluzívne cez Pelikán, založ si konto cez Revolut
    • Výhodný bus na letisko? Odporúčame ti našich kamošov zo Slovak Lines - bezplatná Wi-Fi, klimatizácia, nástup priamo pri termináli letiska, Viedeň - Bratislava 24-krát denne
    5/5 - (2 votes)
Komentáre

Viki je blogerka, umelkyňa, milovníčka čerstvého vzduchu a pocitov nekonečna. Na Pelipecky prispieva už od roku 2016 a stretnúť ju môžete najmä v Berlíne, kde sa rozhodla žiť a študovať.

Hore