Nájdeš nás aj na:

Cestopisy

Tie najlepšie (skryté) pláže v okolí Londýna

Juhovýchodné pobrežie Anglicka je jednou z najnavštevovanejších častí Spojeného kráľovstva. Tomu z veľkej časti prispieva i lokácia hlavného mesta Anglicka. Avšak, nie je to len Londýn, ktorý robí túto oblasť výnimočne atraktívnou. Historické mestečká, prekrásne záhrady, úžasné prírodné scenérie a – možno trochu nečakane – i čistučké pláže. Leží ich tam pomerne hojne a všetky vo vzdialenosti deväťdesiatich minút autom. Vybrali sme pre vás tie najlepšie (skryté) pláže v okolí Londýna.

Reklama

Pláže Susexxu

Fairlight Glen, Covehurst, Hastings i East Sussex. Rozbehnite sa za nimi strmou lesnatou cestou, smerom k útesu medzi dedinkou Hastings a mestečkom Winchelsea. Prúd sa kaskádovito nesie zelenajúcou sa čistinkou a balvanmi s fascinujúcimi vzormi. Naplánujte si ich návštevu v období odlivu, kedy je tu najviac piesku. Dajte si pozor, cesta je niekedy blokovaná zosuvom pôdy. Je to skryté a divoké miesto. Oblečenie je dobrovoľné, a tak nebuďte prekvapení oddychujúcimi nudistami. Cesta sem vám autom potrvá približne deväťdesiat minút.

West Dunes, Camber Sands

Oprávnene obľúbené rozľahlé plochy mäkkého piesku a dún sa poľahky stávajú rušným miestom. Ak chcete uniknúť davom, vyberte sa k ich západnému okraju a vychutnajte si morskú plytčinu, ktorá sa točí ponad piesočné roviny, ohrievané slnkom. Buďte opatrní, pretože príliv sa môže objaviť veľmi rýchlo, aby ste neuviazli na piesčinách mimo pobrežia. Stráviť tu môžete i celý deň, nachádza sa tu niekoľko skvelých miest, kde sa môžete najesť. Jedným z nich je bistro The Galivant. Tri míle na východ od Camberu sa v Jury’s Gap nachádza o čosi pustejšia Broomhill Beach, s prílivovým pieskom. Pripravte sa na asi sedemdesiatpäťminútovú jazdu autom.

East Head at West Wittering, Chichester

West Wittering pri Chichesteri je jednou z najkrajších pláží na južnom pobreží. Ak sa chcete vyhnúť väčším skupinám ľudí, nasmerujte si to na dlhú piesočnú úžinu East Headu a objavte raj strieborných dún a zelenej marramovitej trávy, ktorý je posiaty dolinkami, kde sa môžete natiahnuť a počúvať škovránky, spievajúce nad hlavami. Napokon sa dostanete ku kotvisku malých plachetníc. Tu sa pláž zvažuje hlboko, čo je ideálne na plávanie, zatiaľ čo blatové plochy vytvárajú úžasné prírodné kĺzačky. Najlepší spôsob, ako sa k West Witteringu dostať, je nasadnúť na vlak s bicyklom a prejazdiť od chichesterskej vlakovej stanice novučkú, sedemnásťkilometrovú cyklistickú cestu Salterns. Vyhradené chodníky prechádzajú cez pšeničné polia, míňajú kameňom obkladané chalúpky a vodné cestičky, lemované ľaliami.

Lacné letenky do Londýna?

REZERVUJ OD 41 EUR [otw_shortcode_button href=“https://www.pelikan.sk/sk/akciove-letenky/AT:LON,S:PRI“ size=“large“ bgcolor=“5fbded“ icon_type=“general foundicon-right-arrow“ icon_position=“right“ shape=“radius“ color_class=“otw-orange“ target=“_blank“]PREJSŤ NA PONUKU[/otw_shortcode_button]

Cuckmere Haven, Seaford

Jedna z najdivokejších pláží južného pobrežia má priamy, nádherný výhľad na kriedové útesy Seven Sisters. Pri odlive sa môžu dobrodružné duše vybrať na objavnú cestu smerom na východ k Birling Gap, alebo si to nasmerovať na západ, k morským jaskyniam. Táto oblasť bola obľúbená pre skupinu umelcov a intelektuálov Bloomsbury Group, s Charlestone House múzeum nie ďaleko odtiaľto. Dajte si pozor na prúdy pri ústí rieky a pri objavovaní oblasti pod útesom sa vyhnite prílivom. Cesta sem vám potrvá asi deväťdesiat minút cesty.

Atherington alebo Climping Beach, Littlehampton

Táto vidiecka, jemne svahovitá štrkovo-piesčitá pláž je ideálna pre deti. Predstavuje ostrov pokoja uprostred zastavanej aglomerácie južného pobrežia. K dispozícii je tu morský plavecký klub, úžasná malá kaviareň, pri prechode na východ nájdete duny a pozostatky pevnosti Littlehampton. Na cestu si pripravte približne deväťdesiat minút.

Pláže Hertfordshiru

Bengeo, River Beane, Hertford

Tri mladé rieky – Beane, Rib a Lea – sa stretávajú v starovekom Hartham Common, priamo severne od Londýna. Nie úplne morské pobrežie, avšak posiate plážovými zátokami a trávnatými brehmi na pikniky. Prúdy sa tu naplavujú spod lávky cez parky a lúky. Po obede sa vyberte dole prúdom k prírodnej rezervácii King’s Mead. Cesta sem vám potrvá asi trištvť hodiny.

Pláže Kentu

Botany Bay, Broadstairs

Botany Bay, ležiaca medzi obľúbenými plážami Margate a Broadstairs je nádherná nerozvinutá piesočná zátoka s bielymi útesmi a morskými jaskyňami. Hotel Botany Bay ponúka lokálne obedové menu na útese. Pri vrchole odlivu (čiže nízkom stave vody) sa môže nebojácny prieskumník vydať do tajnej zátoky napravo či vyliezť do komôr v útese. Pláže nájdete i pri zálivoch Kingsgate či Joss Bay. Pripravte sa na asi osemdesiatminútovú jazdu.

Shellness, Leysdown, Isle of Sheppey

Na pláži Shellness nájdete tabuľu s nápisom: „Oblečenie nemusíte nosiť na kúpanie, opaľovanie, ani rekreáciu“. Ak vás neodradí, vedzte, že tu nájdete prekrásne mušle, skvelé plávanie počas vrcholu prílivu a niekoľko výborných kaviarní na konci Leysdownu, ktorý už nie je nudistický. Obrovskú pláž nájdete na cyklistickej trase Isle of Harty, ktorá míňa viacerých kľúčových miest histórie letectva – tu firma Short brothers v roku 1909 preletela plošnú míľu. Hodina sem vám bude trvať asi hodinu.

Lydden Spout, Dover

Táto pomerne odľahlá pláž, vzdialená asi sedemdesiat minút od Londýna, sa skrýva pod útesmi Folkestone a Dover. Piesok i štrk, prílivové bazéniky a obnažené piesky pri odlive. Prúdy, vyvierajúce z puklín v útesoch nad nimi poskytujú vodu pre tých niekoľko obyvateľov pláže, ktorí žijú v polorozpadnutých prístreškoch pri útesoch. Túto oblasť radikálne zmenila stavba Eurotunela. Haldy hlušiny boli odstránené, aby bol vytvorený nový prírodný park Samphire Hoe. Avšak, na druhej strane sa pohraničné územie stále pýši v podobe pláže v celej svojej divokosti. Pokračujte ďalej k nudistickému pobrežiu Abbot’s Cliff.

Pláže Essexu

Mersea Stone, East Mersea

Ostrov Mersea, položený na sútoku ústia rieky Colne a rieky Blackwater, je miesto, kde boli zozbierané jedny z najlepších ustríc na svete od čias rímskych. Na tichšej, východnej strane ostrova je pláž posiata lesklými škrupinami ustríc, čo sa môže pre zberateľa stať niekoľkohodinovou zábavou. Nenechajte si ujsť obed v Company Shed na západe ostrova. Je to skvelé miesto na nákup mušľovitých pokrmov, avšak víno a chlieb si budete musieť priniesť vlastné. Cesta sem potrvá približne deväťdesiat minút.


Ak máte pripomienku alebo ste našli chybu, napíšte, prosím, na redakcia@pelipecky.sk. Ak máte super cestovateľský príbeh, recenziu, reportáž či blog a chcete sa o svoje zážitky podeliť so svetom, nebojte sa nám svoj text poslať na novinky@pelipecky.sk. Radi ho zverejníme v sekcii Cestovatelia.


Špeciálne ponuky pre našich čitateľov


  • Odporúčame ti aj našu uzavretú Facebook skupinu Pelipecky.sk VIP.
    • Naša srdcovka - cestovateľský newsletter, ktorý odoberajú desaťtisíce cestovateľov:
    • Výbery z bankomatu zdarma, výhodné kurzy pri cestovaní do zahraničia a cashback u obľúbených značiek získaš exkluzívne cez Pelikán, založ si konto cez Revolut
    • Výhodný bus na letisko? Odporúčame ti našich kamošov zo Slovak Lines - bezplatná Wi-Fi, klimatizácia, nástup priamo pri termináli letiska, Viedeň - Bratislava 24-krát denne
    Prosím, ohodnoťte náš článok.
Komentáre

Viki je blogerka, umelkyňa, milovníčka čerstvého vzduchu a pocitov nekonečna. Na Pelipecky prispieva už od roku 2016 a stretnúť ju môžete najmä v Berlíne, kde sa rozhodla žiť a študovať.

Hore