Nájdeš nás aj na:

Cestopisy

10 najlepších miest na food tourism

Kde nájdete najlepšie jedlo na svete? Na to by vám zrejme vedeli odpovedať predovšetkým turisti, ktorí si svoje destinácie vyberajú podľa atraktívnosti miestnej kuchyne. Cieľom tzv. „food tourism“ je vyhľadávať nezabudnuteľné gurmánske zážitky v kombinácii s výnimočným drinkom. Tento typ cestovania radíme medzi kultúrnu turistiku a ak by chcel niekto namietať, kuchyňa je predsa jeden z rysov kultúry. Pozrite sa s nami na 10 najlepších miest na food tourism.

Reklama

Lyon, Francúzsko

V prvom rade je to Paríž, ktorý je pre turistov symbolom kvalitnej francúzskej kuchyne. No jedným z tých miest vo Francúzsku, ktoré sa oplatí navštíviť práve kvôli výnimočnému gurmánskemu zážitku je Lyon. Špičkové jedlá regionálnej kuchyne z neďalekého Charolais, Savoy či  Dombes a ďalších lokalít a to najlepšie víno pochádzajúce z neďalekého Beaujolais a Rhone Valley. Špeciality, ktoré tu nájdete spája jednoduchosť, bohatosť a skutočne vysoká kvalita. Bouchons, rodinné bistrá, ktoré sa stali neoddeliteľnou súčasťou Lyonskej gurmánskej scény sú známe vďaka ich charakteristickej domácej kuchyni, atmosfére a výnimočnému interiéru.

Zdroj fotografie – Pack-Shot / Shutterstock.com

San Sebastián, Španielsko

Pinxtos, pripomínajúce tapas, sú typickým pokrmom severného Španielska. Tradičné pinxtos je drobné občerstvenie, ktoré sa v živej spoločenskej atmosfére podáva na ražni spolu s drinkami. V San Sebastiáne sa kuchári experimentovať neboja, a tak namiesto už pripravených jedál vyrábajú tieto pochutiny na objednávku. To znamená, že každý malý kus pinxtos je čerstvo a extravagantne vyhotovený gurmánsky zážitok. Toto mesto je vo všeobecnosti obľúbené i vďaka každodenným pokrmom vysokej kvality. Čo by ste však určite nemali zameškať sú ich čerstvé morské plody.

Marrákeš, Maroko

Jemaa el-Fna, typické mestské námestie cez deň sa v noci mení v priestor s festivalovou atmosférou. Rozprávači príbehov, zariekavači hadov a vykladači tarotových kariet sa hrnú na toto miesto, aby znova účinkovali vo svojej divadelnej roli. O niekoľko hodín neskôr ich nahradia stánky, z ktorých vôňa pouličného jedla za mesačného svitu úplne vyplní vzduch. Špeciality ako shish kebab, mechoui (pomaly opečené jahňacie), vyprážaný baklažán či kuskus sú populárnymi a lacnými alternatívami chutnej večere. Na marrákušskych trhoch určite narazíte na veľké sudy naplnené koreninami ako je šafran alebo kurkuma či obrovské misy s čerstvými farebnými olivami. Ak máte chuť na poctivé marocké tagine, odbočte od rušného trhu pri mestských hradbách a zamierte do jednej z tých výstredne vyzerajúcich reštaurácií.

Zdroj fotografie – Shanti Hesse / Shutterstock.com

Santiago, Čile

Šéfkuchári v Santiagu si získali celosvetovú pozornosť vďaka ich výhradne čilskej kuchyni. Tá ponúka menu zložené zo sezónnych ale i z nevšedných lokálnych ingrediencií. Jedným z chutných príkladov je dusená hrebenatka v tradičnej omáčke z cíceru a paradajkami a paradajkovo-paprikovým pebre (čílska salsa) či dusené hovädzie. Ako bodku by ste si k obedu mali dopriať dezert leche asada, pečený puding s karamelovou polevou.

Vancouver, Britská Kolumbia, Kanada

V regióne na západnom pobreží Kanady, ktorý má nesmierne kvalitnú pôdu a klímu nájdete i mesto Vancouver. Spôsob spracovania jedla z farmy na stôl tu bol zdokonalený ešte pred prevzatím výroby priemyslom. Mesto je známe vďaka nákladným autám s jedlom, v ktorých nájdete tacos, indickú kuchyňu či pokrmy z vajíčok. Vancouver je tiež destináciou, kde objavíte autentické ázijské reštaurácie a poctivo ulovené morské plody. Mesto sa tak stalo príťažlivých magnetom pre mnohých skvelých kuchárov.

Zdroj fotografie – Julien Hautcoeur / Shutterstock.com

New Orleans, Louisiana, USA

Neworleanská svojrázna kuchyňa rozvoniava rôznorodosťou mestského dedičstva. Hrniec všehochutí je inšpirovaný rodnými Američanmi, francúzskymi osadníkmi, Afričanmi, juhoamerickou kultúrou a karibským, kreolským a cajunským korením. Medzi takéto osobité jedlá patrí Po-Boy, sendvič prepchatý vyprážanými krevetami, mäsom z ustríc, sumca, kraba s jemným pancierom či roštenkou preliatou omáčkou vo francúzskom chlebe. Ďalšou špecialitou je gumbo, guľáš zo západoafrickej zeleniny ako je okra podávaný s ryžou; štipľavý cajunský alebo kreolský mix morských plodov, mäsa a zeleniny s ryžou; a v neposlednom rade beignets, podobajúce sa poriadne opraženým šiškám v tvare štvorca, posypaným cukrom.

Tokio, Japonsko

V Tokiu nájdete viac než 220 reštaurácií s hviezdami slávneho gastronomického sprievodcu Michelin, čo je najvyšší počet zo všetkým miest na svete. Kombinácia starých, generáciami preberaných techník s extrémne modernými štýlmi varenia robí z tokijských šéfkuchárov odborníkov na svetovej úrovni. Od jedál soba (v japončine pohánka) v skromných obchodíkoch s rezancami, po poriadne drahé sushi. Kvalita je v Tokiu hodnotená každou cenovou úrovňou. Ďalším dôvodom, prečo je tokijské jedlo také skvelé je ich oddanosť najčerstvejšej a sezónnej zelenine. Mesto sa nachádza v krajine, ktorá produkuje fantastické vysokokvalitné ingrediencie po celý rok.

Zdroj fotografie – padchas / Shutterstock.com

Buenos Aires, Argentína

Buenos Aires ste v minulosti mohli poznať vďaka lacným steakom, pizzi a cestovinám, no v súčasnosti sa jeho renomé upravilo na jednu z najlepších gurmánskych destinácií. Ešte stále tu nájdete víno zo Salty a Patagónie či hovädzie ako produkt z dobytka vykŕmeného trávou. Nová generácia milujúca experimenty v kuchyni však tradičné jedlá prerobila podľa svojich predstáv. Jedlo, ktoré bežne nájdete medzi pouličnými pokrmami je choripan: rozkrojená chorizo klobása v sendviči poliata chimichurri omáčkou. Ďalším z obľúbených jedál, ktoré nájdete v stánkoch je empadas, jemné pečivo plnené mäsom alebo zeleninou.

Bologna, Taliansko

Špagety s mäsovou omáčkou sa dnes nemusia zdať ako vrchol kulinárskych schopností, no je to jedlo, s ktorým tradičná bolonská kuchyňa začínala. Správne sa toto autentické jedlo podáva s plochými cestovinami tagliatelle, nie so špagetami. Obľúbené sú tu i tortellini, podávané s bohatým a teplým mäsovým vývarom a mortadellou, širokou miestnou klobásou.

Georgetown, Malajzia

Ako hlavné mesto štátu majaského štátu Penang je miestom, kde nájdete jednu z najlepších kultúr pouličného stravovania na svete.  Mnoho obchodníkov používa rovnaké recepty, ktoré slúžili mnohým generáciám pred nimi a nájdeme v nich splynutie čínskej a indickej kuchyne. Jedno z najobľúbenejších jedál je car koay teow, vyhotovený z plochých ryžových rezancov, restovaných kreviet, mušlí srdcoviek, praženice, fazuľových klíčkov, kúskov rybacieho koláča a čili pasty.

 

 

 

 


Ak máte pripomienku alebo ste našli chybu, napíšte, prosím, na [email protected]. Ak máte super cestovateľský príbeh, recenziu, reportáž či blog a chcete sa o svoje zážitky podeliť so svetom, nebojte sa nám svoj text poslať na [email protected]. Radi ho zverejníme v sekcii Cestovatelia.


Špeciálne ponuky pre našich čitateľov


  • Odporúčame ti aj našu uzavretú Facebook skupinu Pelipecky.sk VIP.
    • Naša srdcovka - cestovateľský newsletter, ktorý odoberajú desaťtisíce cestovateľov:
    • Výbery z bankomatu zdarma, výhodné kurzy pri cestovaní do zahraničia a cashback u obľúbených značiek získaš exkluzívne cez Pelikán, založ si konto cez Revolut
    • Výhodný bus na letisko? Odporúčame ti našich kamošov zo Slovak Lines - bezplatná Wi-Fi, klimatizácia, nástup priamo pri termináli letiska, Viedeň - Bratislava 24-krát denne
    Prosím, ohodnoťte náš článok.
Komentáre

Viki je blogerka, umelkyňa, milovníčka čerstvého vzduchu a pocitov nekonečna. Na Pelipecky prispieva už od roku 2016 a stretnúť ju môžete najmä v Berlíne, kde sa rozhodla žiť a študovať.

Hore