Nájdeš nás aj na:

Ázia

Si milovník dobrého jedla? Toto je 10 destinácií stvorených pre teba

Na to, že cestovanie nie je len o hnaní sa za pamiatkami, ale aj o spomalení a vychutnaní si kvalitného jedla, prichádza čoraz viac cestovateľov. Niektorí majú dokonca gurmánske zážitky na prvých priečkach svojich itinerárov. A nie je sa čo čudovať, pretože pravda odveká hovorí, že láska ide cez žalúdok – a to nie len v partnerskom vzťahu ale aj v cestovaní. Tomuto trendu hovorí áno aj slávny cestovateľský portál Lonely Planet, ktorého tím precestoval celý svet, aby zistil, kde ťa čakajú najlepšie gastro zážitky tvojho života. Z 500 priečkového rebríčka vyberáme top 10.

Reklama

1. Pintxos v San Sebastián

Pintxos je baskický výraz pre španielske tapas. A o tých si už určite počul. Ide o malé jednohubky od výmyslu sveta, ktoré väčšinou zapíjaš lahodným španielskym vínom. Dať si ich môžeš kdekoľvek v Španielsku, no tie najlepšie a najoriginálnejšie nájdeš  v baskickom meste San Sebastián. Funguje to takto: približne o deviatej večer sa s priateľmi vyberieš do mesta a vhupneš do prvého sympatického baru. Objednáš pitie, ale, pozor, len zopár pintxos! Pretože dôležité je dlho sa nezdržať, ísť o bar ďalej a objaviť ďalšie skvelé chute. Určite si nenechaj ujsť bielu špargľu alebo tuniakovo-ančovičkový tart.

2. Karí Laksa v Kuala Lumpur

Ak si fanúšik ázijskej kuchyne, tento zážitok je presne pre teba. Laksa je hustá krémová polievka, ktorá sa podáva buď s tenkými alebo hrubými rezancami a s kuraťom, krevetami alebo s tofu. Výnimočnú chuť jej dodávajú ázijské koreniny. Robí sa na množstvo spôsobov, no vraj najlepšia je tá s karí v jednom zo stánkov priamo pod mrakodrapmi v Kuala Lumpur. Street foodový zážitok ako vystrihnutý z televíznej šou.

3. Sushi v Tokiu

Sushi si dnes dáš kdekoľvek na svete, no najväčší pôžitok z neho budeš mať, keď ti ho pripraví sushi majster v Tokiu. Sukiyabashi Jiro  alebo Sushi Saito sú dve reštaurácie, ktoré určite nesklamú. Sú však tak populárne, že rezervovať stôl treba dlho vopred. Ak sa tam už raz dostaneš, musíš ovládať tieto pravidlá. Väčšina sushi majstrov svoje výtvory podáva v štýle omakase, čo znamená, že to necháš úplne na nich a oni ti sushi pripravia, ako považujú za najlepšie. Druhá rada vo vysokej sushi kultúre znie: jedz ho rukami, nie paličkami a nikdy, naozaj nikdy ho nenamáčaj do sójovej omáčky, ani si nepýtaj extra wasabi. Jednoducho ho zjedz tak, ako ho pred teba majster položí. On ho už dochutil a tvoja túžba zmeniť jeho chuť by preňho bola smrteľná urážka.

4. Hovädzia hruď v Texase

Dať si v Texase zlé mäso je takmer nemožné. Obyvatelia tohto južného amerického štátu barbecue tradíciou žijú. To najlepšie, čo môžeš ochutnať, je údená hovädzia hruď v reštaurácii Franklin Barbecue v hlavnom meste Austin.  Počkáš si na ňu v rade štyri hodiny, no ľutovať by si nemal. Mäso dochucujú veľmi jednoducho, iba soľou a čiernym korením. Potom ho údia, až kým nie je také mäkké, že sa pomaly rozpadáva a nelemuje ho krehká chrumkavá krusta. Ešte spomenieme, že na túto pochúťku rád chodil aj nedávno zosnulý šéfkuchár Anthony Bourdain a podnik raz svojou návštevou poctil aj bývalý prezident Barack Obama.

5. Šalát Som Tum v Bangkoku

Áno, do rebríčka najlepších gastronomických zážitkov sa dostal aj šalát. Nie však hocijaký. Som Tum je zelený šalát s papájou, v ktorom sa spájajú takmer všetky chute – je slaný, je sladký, je kyslý a štipľavý.  Zaujímavý je aj textúrou. Malé krevety sa skvele dopĺňajú s chrumkavými arašidmi a papájou. Je to jedno z najobľúbenejších jedál v Bangkoku, kde ho pouliční predavači núkajú na každom rohu.

6. Smørrebrød v Kodani

Určite si nečakal, že niečo tromfne šalát. A predsa – dánsky obložený chlieb. Smørrebrød však nie je len obyčajný krajec obsypaný hocičím, čo nájdeš v chladničke. Jeho podávanie má svoju postupnosť a pravidlá. Pravý smørrebrød je ražný smørrebrød. Pri obložení platí, že treba začať s najtenšími surovinami, ťažšie, krémovejšie idú navrch. Keďže určite nezostaneš pri jednom chlebíku, najprv si daj rybací, potom mäsový a napokon syrový. Táto postupnosť by ti mala zabezpečiť dokonalý gurmánsky zážitok. Typický kodanský smørrebrød sa skladá zo sleďa, cibule a kôpru. Ale možností je veľa a všetky ich môžeš skúsiť napríklad v kodanskej reštaurácii Schonnemann.

7. Rak na Novom Zélande

Na východnom pobreží Nového Zélandu sa nachádza mestečko Kaikoura. Známe je tým, že sa v ňom vo veľkom lovia raky, ktoré sú top miestnou delikatesou. Jedna z najstarších reštaurácií, ktorá ich podáva sa volá Nins Bin. Raky pripravujú na masle, cesnaku a troche petržlenu. Už len pokvapkať citrónom a užiť si výhľad na Tichý oceán.

8. Bibimbap v Južnej Kórey

Jedlo, ktorého názov znie ako meno rozprávkovej postavičky, je v Južnej Kórey jedno z najobľúbenejších. Ide o misku naplnenú hovädzím mäsom a grilovanou zeleninou naukladanou na bielej ryži. Celé je to dochutené čili a sójovou pastou a na vrchu ozdobené volským okom alebo surovým vajíčkom. Každá ingrediencia tu má svoje opodstatnenie – čili paprička je na srdce, zelená zelenina na pečeň, žĺtok je na žalúdok ,tmavé hríby a fazule na obličky  a biela ryža spraví dobre pľúcam.

9. Pizza Margherita v Neapole

Talianov budeme za pizzu vždy velebiť do nebies. Zabudnime však na chvíľu na zložité kombinácie a vráťme sa ku koreňom pizze, do Neapola. Práve tu vznikla najzákladnejšia pizza a matka všetkých ostatných – pizza Margherita. Legendy hovoria, že pekár upiekol tri druhy pizze pri príležitosti návštevy kráľa Umberta a kráľovnej Margherity. Kráľovnej najviac chutila práve jednoduchá kombinácia rajčín, syra a bazalky a na jej počesť pekár pizzu pomenoval po nej. Tú najlepšiu na svete vraj majú v reštaurácii Di Matteo.

10. Dim Sum v Hongkongu

Dim Sum v preklade znamená ľahký snack. Malé parené buchtičky si môžeš nechať naplniť v zásede hocičím, najčastejšie sa však jedia s bravčovým mäsom alebo krevetami. Sympatické je aj to, že v Hongkongu existuje dim sum pre každú peňaženku. Ochutnať ich môžeš v michelinovských reštauráciách, ale aj pouličných stánkoch.


Ak máte pripomienku alebo ste našli chybu, napíšte, prosím, na [email protected]. Ak máte super cestovateľský príbeh, recenziu, reportáž či blog a chcete sa o svoje zážitky podeliť so svetom, nebojte sa nám svoj text poslať na [email protected]. Radi ho zverejníme v sekcii Cestovatelia.


Špeciálne ponuky pre našich čitateľov


  • Odporúčame ti aj našu uzavretú Facebook skupinu Pelipecky.sk VIP.
    • Naša srdcovka - cestovateľský newsletter, ktorý odoberajú desaťtisíce cestovateľov:
    • Výbery z bankomatu zdarma, výhodné kurzy pri cestovaní do zahraničia a cashback u obľúbených značiek získaš exkluzívne cez Pelikán, založ si konto cez Revolut
    • Výhodný bus na letisko? Odporúčame ti našich kamošov zo Slovak Lines - bezplatná Wi-Fi, klimatizácia, nástup priamo pri termináli letiska, Viedeň - Bratislava 24-krát denne
    4.7/5 - (4 votes)
Komentáre
Hore