Nájdeš nás aj na:

Cestopisy

Malajzia je brána do Ázie. A tento článok je tvoj veľký sprievodca!

Malajzia je brána do Ázie. A tento článok je tvoj veľký sprievodca!

(Článok prevzatý z pelipecky.cz od autora Karel)

Reklama

Malajzia je skvelá voľba pre začínajúcich aj skúsených cestovateľov! Doprava funguje dobre, ceny sú nízke, s miestnymi sa bez problémov dohovoríš po anglicky. V Malajzii spoznáš rôzne kultúry, náboženstvá, výbornú gastronómiu, pláže, prales aj čajové plantáže. Pripravili sme pre teba článok, ktorý ťa prevedie po tejto krásnej krajine.

Prílet do Kuala Lumpur

Hlavné mesto, Kuala Lumpur, má v Juhovýchodnej Ázii veľmi dobrú strategickú polohu a podobne ako susedný Singapur, je hlavnou križovatkou leteckej dopravy. Veľmi lacné letenky si z Kuala Lumpur zakúpiš najmä do Indonézie, Thajska, Číny, Japonska alebo na Filipíny. V Malajzii sme ale strávili skoro 2 mesiace a túto krajinu sme si vážne obľúbili.

Kuala Lumpur a veža Petronas Towers

Medzinárodné letisko KL

Nevýhodou letiska v Kuala Lumpur je, že je ďaleko od mesta. Od terminálu do centra to trvá asi hodinu. Môžeš nasadnúť na vlak, ale najlacnejší spôsob dopravy sú autobusy. Tie sú tu klimatizované a často sa v nich dá pripojiť na WiFi bezplatne. Napriek tomu ti odporúčame zakúpiť si lacnú SIM kartu s dátami.

Malajzia a doprava

V Kuala Lumpur funguje hustá sieť metra, autobusov a vlakov. Ružové autobusy Go KL zabezpečujú prepravu v najužšom centre (Central Business District) úplne zadarmo. Náš malajský kamarát nám odporučil nainštalovať aplikáciu GrabCar, ktorá funguje podobne ako Uber. Je to veľmi lacné, preto sme tento druh dopravy sme niekoľkokrát využili. Ak cestuješ s inými ľuďmi, tak sa ti to ešte viac oplatí. Ušetríš nielen peniaze, ale aj čas, dokonca máš ďalšiu príležitosť porozprávať sa s miestnymi – od šoférov sa dozvieš zaujímavé veci o ich živote a celkovej situácii v krajine.

Akciové letenky do Kuala Lumpur


Medzimestská doprava

Medzimestskú dopravu v kontinentálnej Malajzii zabezpečujú autobusy a na západnom pobreží aj vlaky. Na Borneu sa prepravíš autobusom, dokonca aj stopom. Celú malajskú časť ostrova Borneo sme prešli vlastne stopom, nebáli sme sa, pretože toto je veľmi pokojná časť krajiny s milými obyvateľmi. Ďalšou možnosťou je požičanie auta.

Vždy vopred zisti, či sa ti neoplatí medzi rôznymi časťami Malajzie letieť. Občas sa objavia letenky aj za 20 dolárov, najmä na trasách Kuala Lumpur – Penang alebo Kuala Lumpur – Singapur. Najlepšie ceny má spravidla nízkonákladová letecká spoločnosť Air Asia. Na Borneo sa dá letieť do najväčšieho mesta, Kota Kinabalu alebo napríklad do Sandakanu, odtiaľ sú krásne malajské ostrovy bližšie.

Filipínský trh s rybami v Kota Kinabalu na Borneu

Čo si mám do Malajzie zbaliť?

V Malajzii je veľmi teplo a vlhko po celý rok. Z tohto dôvodu odporúčame otvorenú obuv a ľahké oblečenie. Samozrejme, pre istotu si zbaľ aj dlhé nohavice a mikinu alebo bundu. Teplejšie oblečenie sa nám často hodilo do autobusov a vlakov, niektoré z nich sú veľmi silno klimatizované. Vo vlaku z Kuala Lumpur do Penangu nám bola taká zima, že sme sa chodili zohrievať von na každej zastávke. Keby sme nemali so sebou bundy a dlhé gate, asi by sme ochoreli kvôli obrovskému teplotnému rozdielu – vonku bolo 35 stupňov, kým vo vlaku menej ako 15…

Ako sa v Malajzii chrániť?

Dlhé nohavice a rukávy ti poslúžia aj ako ochrana pred komármi, ktorí číhajú v celej Juhovýchodnej Ázii na každom kroku. Určite si kúp niekoľko repelentov s vysokým obsahom zložky DEET. Na juhu Thajska nás nakazil komár horúčkou dengue, ktorá mala vyvrcholenie práve na ceste z Kuala Lumpur do Penangu. Nebolo to dvakrát príjemné, teda, bolo to strašné, daj si teda na komáre pozor! Ale neuškodí ani očkovanie proti brušnému týfusu a žltačke typu A a B. Rozhodne sa vyhni aj kontaktu s túlavými psami alebo opicami. Tieto zvieratká sú síce zlaté, ale môžu prenášať besnotu. Opaľovací krém s faktorom 50 by mal byť na cestách samozrejmosťou.

Čo mám v Malajzii navštíviť?

Cestovanie je veľmi príjemné, pretože vzdialenosti nie sú až také veľké ako v iných ázijských krajinách. Spoznávanie Malajzie pravdepodobne zahájiš v Kuala Lumpur, Penangu, ale možno si vyberieš vstup z juhu, od Singapuru. Lacné letenky z Európy sa dá kúpiť do všetkých 3 miest.

Hlavné mesto, Kuala Lumpur

Už vieš, ako sa dá dostať do centra mesta z letiska. Teraz ti ešte poradíme, čo si máš v Kuala Lumpur pozrieť. Medzi najväčšie lákadlá tohto ázijského veľkomesta patria dvojičky Petronas (Petronas Twin Tower), známe napríklad z filmu Past so Seanom Connerym. Po ich otvorení, v roku 1998, sa veže stali na 6 rokov najvyššou budovou sveta. Výška budov je úctihodných 452 metrov. V mrakodrapoch sídli mnoho spoločností vrátane petrochemickej firmy Petronas, čo vysvetľuje názov Petronas Towers.


Nákupy na prízemí

Veže sú napojené na obrovské nákupné centrum, kde nájdeš obchody popredných svetových značiek a obrovské množstvo kaviarní. Pri vstupe do veže sa nachádza pekný obchod s originálnymi suvenírmi. Dvojičky sú najfotogenickejšie z vedľajšieho parku alebo z inych mrakodrapov v meste. Pekný výhľad mal aj náš malajský kamarát, ktorý nás zobral do svojho nového bytu, trošku ďalej od centra. V parku pri fontáne prebieha každý večer svetelná show.

Najlepšie vyhliadky na mesto

Ak nechceš veľa zaplatiť na vyhliadku Petronas Towers, máme pre teba jeden tip! Zajp si na koktejl do štýlového stresného baru Heli Lounge Bar s príjemnou teraskou a pristávacou plochou pre helikoptéry. Vstup neplatíš, musíš si však, pochopiteľne, kúpiť drink. Výhľad je tu neskutočný. Ale v Kuala Lumpur je aj obrovské množstvo iných rooftop barov, napríklad Atmosphere360, View @ G Tower, Luna Bar, Sky Bar nebo Marini’s on 57.

Ubytuj sa v mrakodrape s bazénom na streche

Najlepší zážitok na nás čakal v hoteli Regalia Suits. Ide o moderný komplex troch mrakodrapov s krásnymi apartmánmi. Majitelia prenajímajú jednotlivé byty a ceny za hotelové izby sú veľmi priaznivé. Ak sa v Regalia Suits ubytuješ, tak získaš hlavnú výhru – bezplatný vstup do strešného bazénu s výhľadom na mesto. Ale je viac možností ubytovania s infinity pool v Kuala Lumpur. Tu si môžeš pozrieť všetky ponuky.

Čo ešte robiť v KL?

V meste sa mieša celá rada rôznych kultúr, náboženstiev a štýlov architektúry, preto sa môžeš vydať do zaujímavých chrámov v čínskej a indickej štvrti, do chrámu sikhov alebo do najväčších mešít Malajzie. Národnou mešitou je Masjid Negara, ktorá je zároveň aj veľmi zaujímavá stavba. Ďalšie krásne veľké mešity v meste sú Masjid Jamed a Masjid Wilayah Persekutuan. Veľkou atrakciou je tiež jedinečná Krištáľová mešita, ktorá sa však nachádza na opačnej časti krajiny, v Kuala Terenggan.

Možno si o tom už počul, ale nemôžeme nespomenúť, že v Kuala Lumpur sa oplatí ísť na nákup elektroniky. Choď sa pozrieť napríklad do nákupného centra Plaza Low Yat.

V okolí mesta je najobľúbenejším výletom návšteva jaskýň Batu Caves sa zlatou sochou boha Murugan. My sme tam pricestovali veľmi lacno pomocou aplikácie GrabCar, ale zavezie ťa tam aj verejná doprava. Popri veľmi navštevovaných Batu Caves sú aj ďalšie jaskyne s mnohými farebnými sochami a často bizarnými hinduistickými výjavy. Daj si pozor na opice, ktoré sa ti budú snažiť ukradnúť jedlo.

Penang – mesto umelcov

Z Kuala Lumpur sa dá veľmi ľahko pokračovať v ceste smerom na sever, do Penangu, ktorý je durhým nejväčším mestom v Malajzii. Cestou sa môžeš na noc zastaviť na čajových plantážach Cameron Highlands. Teploty v tejto oblasti sú spravidla nižšie a prostredie je príjemne kľudné. Zúčastni sa prehliadky plantáží a tovární čajovej firmy Boh a ochutnaj tak miestne čaje. Sú výborné!

Štvrť Georgetown v Penangu

Ubytovanie v Penangu si určite vyber vo farebnej štvrti Georgetown, ktorá je plná pouličného umenia, reštaurácií, barov a obchodíkov. Niektoré streetart diela sú namaľované cez celé domy, iné obsahujú zaujímavé prvky v podobe najrôznejších predmetov, ako sú okenice, hojdačky, bicykel a pod. Georgetown je skvelou základňou pre mnoho výletov do okolia. Veľmi sa nám páčil budhistický chrám Kek Lok Si a tiež neďaleké hinduistické chrámy.

Hinduistické oslavy

Zúčastnili sme sa indickej oslavy s firewalkingom (beh po žeravom uhli). Na chvíľku sme sa naozaj cítili ako v pravej Indii. Miestni hinduisti totiž svoju kultúru a zvyky berú veľmi vážne. Všade pobehovali kravy a Indovia nás dokonca pozvali na hromadnú hostinu. V Malajzii môžeš v jeden deň navštíviť budhistický chrám, zájsť sa pozrieť do mešity a večer skončiť u hinduistov. Práve takáto pestrosť nás v Malajzii bavila najviac! Všetky náboženstvá tu žijú v pokoji a mieri. Táto krajina by sa mala byť príkladom pre celý svet.

Penang Hill nevynechaj!

Výhľady a pekné treky na teba čakajú na kopci Penang Hill, kam sa dostaneš lanovkou. Na vrchu ťa prekvapia komerčné stánky a davy turistov. Odpútaj sa od nich, a prejdi si dlhšími chodníkmi ďalej, nájdeš ničím nerušenú prírodu. Ak budeš mať šťastie, uvidíš aj lemurov, obrie veveričky a najrôznejšie druhy vtákov.

Neboj sa hadieho chrámu

Ďalšou zaujímavosťou ostrova Penang je Hadí chrám (Snake Temple). Podľa legendy sa do tohto budhistického chrámu nasťahovali po jeho dokončení hady. Od tej chvíle tu chovajú štrkáčovcov. Uvidíš ich pri oltári, aj v priľahlých záhradách. Z chrámu sa postupom rokov stala turistická atrakcia a trochu vyprchalo jeho pôvodné kúzlo. Ak máš viac času, vydaj sa na túto raritu pozrieť. Penang a jeho okolie nie je príliš vhodné miesto na kúpanie, a preto je lepšie pokračovať za plážami na iné ostrovy.

Penang
Georgetown

Najkrajšie pláže v Malajzii

Na západnom pobreží kontinentálnej Malajzie si pozornosť zaslúži ostrov Langkawi s niekoľkými peknými plážami, zelenými horami, vodopádmi a najprudšou lanovkou na svete (Langkawi Cable Car). Cesta ňou je naozaj strašidelná! Z vyhliadky Sky Bridge budeš mať nádherný výhľad na celý ostrov. Z Langkawi sa možno dostať loďou tiež do Thajska na malinký ostrov Ko Lipe. Práve pláže a priezračná voda tohto thajského ostrova bývajú považované za najlepšie v krajine, dokonca celej Ázii. Na ostrov sme sa nakoniec nedostali kvôli dozvukom horúčky dengue. Rozhodli sme sa namiesto toho presunúť na východné pobrežie Malajzie, kde je viac ospevovaných ostrovov a pláží.

Langkawi
Ko Lipe

Ostrovy Perhentian

Vybrali sme si krásne Perhentianské súostrovie, ktoré tvoria dva hlavné ostrovy: Besar (Veľký ostrov) a Kecil (Malý ostrov). Veľký ostrov je na turizmus trochu lepšie pripravený a ponúka viac možností ubytovania. Malý ostrov má zase svoje dedinské čaro. Medzi ostrovy sa dá jednoducho dopraviť lodným taxíkom. Na oboch ostrovoch sídli niekoľko potápačských škôl s ponukou lacných kurzov a výbavy. Môžeš si tiež požičať alebo kúpiť vybavenie na šnorchlovanie.

Perhentianské ostrovy 

Dávaj si pozor na morské prúdy, sú nebezpečné. Vyhni sa opusteným plážam a buď vždy v strehu.

Na čo si dať ešte pozor?

Na miestnych živočíchov. Po ostrove behajú veľké jaštery, ale často narazíš aj na hady alebo veľké pavúky. Najviac sa chráň opäť pred komármi, ktoré sú najaktívnejšie pri východe a západe slnka. Cez deň nás na pláži ani v džungli netrápili.

Z ďalších ostrovov na východnom pobreží vrelo odporučame ostrovy Lang Tengah, Redang alebo Bidong. Počítaj s tým, že služby sú tu obmedzené, za to príroda, pláže a azúrové more sú neskutočne nádherné.

Najlepšie pláže Malajzie objavíš na Borneu!

Ostrov Borneo

Samostatnou kapitolou je cestovanie na ostrov Borneo. Severná časť tropického ostrova patrí Malajzii a južná väčšia časť je súčasťou Indonézie. Najkrajšie pláže a ideálne podmienky pre potápanie na nás čakali na malých ostrovčekoch vo východnej časti Bornea.


Ostrov Mabul Island

Z celej cesty po Malajzii sme si asi najviac zamilovali ostrov Mabul Island. Dostať sa tam dá loďou z mesta Semporna. Ostrov je tak malý, že ho do pol hodiny prejdeš celý pešo. Po ceste uvidíš školu, niekoľko malých hotelov a hlavne usmiatých miestnych obyvateľov.

Zaujímavosť ostrova – morskí Cigáni

Stretneš tu aj morských cigánov (Sea Gypsies), ktorí žijú na lodiach a za celý život nevstúpia na pevninu. Občas sa k brehom len priblížia, aby zamenili ryby za pitnú vodu alebo oblečenie. Sú majstrami voľného potápania a dokážu sa dostať bez kyslíka do niekoľkých desiatok metrov pod hladinu, kde lovia ryby. Novorodenec je hneď po pôrode (na lodi) vhodené rituálne do mora, aby bolo s vodou spojené od narodenia.

V miestnej škole sme sa zúčastnili športovej Olympiády mládeže a boli sme požiadaní o pomoc s udeľovaním cien pre víťazov. Ostrov nás nadchol, pretože má takú milú domácu atmosféru.

Jedno z najlepších miest na potápanie

Okolo celého Mabul je nádherne priezračná voda s bohatým podmorským životom. Vo vode sme plávali s obrími morskými korytnačkami a videli sme ryby všetkých farieb a druhov. Priaznivci potápania majú k dispozícii jednodenný výlet na menší ostrov Sipadan. Koraly a potápačské miesta okolo ostrova vraj patria k najlepším na svete!

Chybu neurobíš, ani keď vyrazíš na ďalšie ostrovčeky vo východnej časti Bornea, ktorú miestni obyvatelia právom považujú za najlepšiu plážovú oblasť Malajzie. Potvrdilo nám to niekoľko malajzijských kamarátov a podľa vlastnej skúsenosti môžeme s týmto tvrdením len súhlasiť.

Kdesú v Malajzii orangutany?

V kontinentálnej časti Malajzie už, žiaľ, orangutanov len tak, v prírode nestretneš. Videli sme ich ale a Borneu! Ak sa tam vydáš za krásnymi plážami a potápaním, obetuj aspoň pár dní na prechádzku v pralese. Výrub dažďových pralesov je na Borneu bohužiaľ stále veľkým problémom a okolo väčšiny ciest už dnes uvidíš iba vysadené palmy.

Začni v Sepiloku

Ak chceš vidieť orangutanov priamo v pralese, najlepšie urobíš, keď začneš v ich rehabilitačnom centre v Sepiloku. Dozvieš sa tam veľa zaujímavých informácií a budeš sa môcť vypraviť aj na treky do džungle na vlastnú päsť. Ak budeš mať šťastie, uvidíš orangutana na strome. My sme na divokých orangutanov, aj na ďalšie veľa iných druhov opíc narazili až pri rieke Kinabatangan.

Orangutany pri rieke Kinabatangan

Ubytovanie aj plavby loďou si ľahko vybavíš v kľudnej dedinke Sukau. Na rieku je najlepšie vyjsť skoro ráno alebo večer, keď sú zvieratá najaktívnejšie. Cena niekoľkohodinovej plavby nebola príliš vysoká, a preto sme ju absolvovali dvakrát (ráno i večer). Pri druhej ceste sme videli v stromoch aj niekoľko orangutanov! V okolí rieky možno vidieť taktiež malých slonov, krokodílov a najrôznejších vtákov. Stráviť niekoľko nocí pri rieke Kinabatangan bol veľký zážitok!

Čo ešte na Borneu nevynechať?

Za návštevu stoja aj ďalšie národné parky, najmä Kinabalu National Park s najvyššou rovnomennou horou Malajzie, ktorá sa nad ostrovom týči do výšky 4095 metrov. Výstup na horu je striktne obmedzený a je možný len s oficiálnym sprievodcom. Prespáva sa na horskej chate Laban Rata. Ďalším krásnym národným parkom, ktorý nás veľmi prekvapil, je Bako National Park pri meste Kuching.

Národný park Bako

Park ponúka mnoho upravených trekov a je plný zvierat. Najznámejším symbolom parku sú jedinečné nosaté opice! Každý deň sme ich videli hneď niekoľko. Jedinou nevýhodou je, že sa park Bako nachádza na opačnej časti ostrova. Ale lety v Malajzii bývajú vďaka spoločnosť Air Asia veľmi lacné. Ak budeš mať ešte pár voľných dní, vydaj sa do malého, ale bohatého štátu Brunej, ktorý je tiež súčasťou Bornea a je veľmi zaujímavý.

Na záver Melaka a Singapur

Našu cestu po Malajzii sme ukončili v príjemnom meste Melaka na juhu krajiny. Toto miesto je skvelou zastávkou na trase medzi Kuala Lumpur a Singapurom. Zostali sme tam nakoniec pomerne dlho, pretože pobyt v Melake nás naozaj bavil. Mesto je oveľa menšie ako Kuala Lumpur, a tak si všade v centre zájdeš pešo. Uvidíš rôzne chrámy, pouličné umenie, farebné bary pri rieke aj veľký výber reštaurácií s typickým miestnym jedlom. Z Melaky sa dá jednoducho presunúť autobusom za ďalším dobrodružstvom do susedného mestského štátu Singapur!


Ak máte pripomienku alebo ste našli chybu, napíšte, prosím, na [email protected]. Ak máte super cestovateľský príbeh, recenziu, reportáž či blog a chcete sa o svoje zážitky podeliť so svetom, nebojte sa nám svoj text poslať na [email protected]. Radi ho zverejníme v sekcii Cestovatelia.


Špeciálne ponuky pre našich čitateľov


  • Odporúčame ti aj našu uzavretú Facebook skupinu Pelipecky.sk VIP.
    • Naša srdcovka - cestovateľský newsletter, ktorý odoberajú desaťtisíce cestovateľov:
    • Výbery z bankomatu zdarma, výhodné kurzy pri cestovaní do zahraničia a cashback u obľúbených značiek získaš exkluzívne cez Pelikán, založ si konto cez Revolut
    • Výhodný bus na letisko? Odporúčame ti našich kamošov zo Slovak Lines - bezplatná Wi-Fi, klimatizácia, nástup priamo pri termináli letiska, Viedeň - Bratislava 24-krát denne
    4.7/5 - (4 votes)
Komentáre
Hore