Nájdeš nás aj na:

Cestopisy

Tak tie sú mega! Toto je 13 najnovších UNESCO pamiatok

Tak tie sú mega! Toto je 13 najnovších UNESCO pamiatok

Na Zemi sú tiscícky zázrakov vytvorených prírodou i človekom. Chodia sa na ne pozerať ľudia z celého sveta. Sú nie len destinačným cieľom, ale aj inšpiráciou pre milióny fotiek do cestovateľských albumov.

Reklama

Aké miesta sa môžu stať UNESCO dedičstvom?

Na to, aby mohla byť akákoľvek pamiatka zaradená do zoznamu UNESCO, musí splniť prísne kritériá. Niektoré z nich hovoria napríklad, že musí „reprezentovať majstrovský kúsok ľudskej tvorivosti“, „obsahovať mimoriadne prírodné javy alebo oblasť výnimočnej prírodnej krásy a estetického významu“ alebo „byť vynikajúcim príkladom predstavujúcim význámne ekologické a biologické procesy vo vývoji… ekosystémov a spoločenstiev rastlín a zvierat.“ Takýchto kritérií je dovedna 10.

Vyhráva Taliansko

Do dnešného dňa sa podarilo dostať do tohto unikátneho zoznamu 1 121 miestam z celého sveta. Korunovanou krajinou je Taliansko s 55 UNESCO pamiatkami. Kultúrna organizácia sa stretáva každý rok, aby jej zástupcovia určili ďalších šťastlivcov, ktorí sa budú môcť nazývať Svetovým dedičstvom. Tento rok komisia vybrala 29 nových miest, ktoré sa môžu pýšiť týmto titulom.

My vám predstavujeme niektoré z nich:

Bagan, Mjanmarsko

Hlavné mesto starovekej Barmskej ríše Bagan je mjanmarskou verziou Angor Wat, no len so zlomkom jeho turistov. Plný budhistických chrámov, svätýň a kláštorov z 13. a 15. storočia je akýmsi náhľadom do niekdajšej Baganského impéria.

Svätyňa Bom Jesus do Braga, Braga, Portugalsko

Vzdialené menej ako hodinu z Porta sa nachádza Braga, domov jedného z najikonickejších príkladov barokovej architektúry 17. storočia. Na vrchol katedrály vedie 577 schodov, ktoré niektorí pútnici dokonca absolvujú po kolenách. Po ceste nabádajú k zastávkam rôzne malé kaplnky na terasách, ktoré znázorňujú umučenie Krista. Kostol je nádherný sám o sebe, no UNESCO uznalo sa pamiatku zipsové schody známe ako Via Crucis.

Jaipur, India

Jaipur je jedno z najfarebnejších miest na svete. Nie len broskyňovo ružové budovy, ale aj interiéry obchodov, reštaurácií a hotelov sú pestrou paletou farieb. Na mapu UNESCO však Jaipur dostal plán mesta, mriežkové rozloženie a veľké námestia. Podľa UNESCO je práve mriežkový plán mesta modelom zo západu, zatiaľ čo organizácia rôznych častí zodpovedá tradičným hinduistickým konceptom.

Risco Caido a Posvätné hory v Gran Canarii, Španielsko

Risco Caido, nachádzajúce sa v Gran Canarii na Kanárskych ostrovoch, je kultúrne ocenené za prácu svojich pre-hispánskych obyvateľov. V strede ostrova vytvorili starí obyvatelia sýpky, cisterny a domy v horách. Najväčším lákadlom sú dva posvätné chrámy v obrovských horských dutinách, kde títo ľudia organizovali obrady zamerané na hviezdy.

Hájske lesy, Irán

Najstarší z nových UNESCO prírastkov je Hájsky les rozliehajúci sa pozdĺž Kaspického mora. Jeho vek siaha 25 až 50 miliónov rokov dozadu. Lesy sú tvorené javorom, jaseňom i brestom a pokrývajú asi 7 percent krajiny. Zároveň sú však podľa UNESCA domovom viac ako 40. percentám flóry v Iráne. Niektoré časti sú chránené vládou, ako napríklad Národný park Golestan, v ktorom žije perzský leopard. Nachádza sa tu viac ako 180 druhov vtákov.

Národný park Vatnajökull, Island

Miesto s jedným z najväčích ľadovcov na svete pokrýva väčšinu východnej časi Islandu. V Národnom parku Vatnajökull sa nachádzajú dve najaktívnejšie sopky v krajine. Je tu aj množstvo krásnych vodopádov, stáda sobov a ľadových jaskýň.

Babylon, Irak

Pred takmer 3 tisícmi rokov bolo toto miesto neďaleko Bagdadu jedno z najdôležitejších v starovekom svete. Hoci ruiny paláca a chrámov už dnes nežiaria mocou, organizácia Svetového dedičstva UNESCO dúfa v reštaurovanie v budúcnosti.

Le Colline del Prosecco di Conegliano e Valdobbiadene, Taliansko

Počuješ správne. Región, v ktorom pestujú hrozno na výrobu šumivého vína sa nachádza severne od Benátok a je oficiálnou UNESCO pamiatkou. Taliani v 17. storočí využili kopcovitý terén a zasadili tu hrozno, čím vytvorili svieži zelený šachovnicový vzor.

Historické centrum a palác Khan, Sheki, Azerbajdžan

Takmer celé mesto Sheki bolo prestavané v 18. storočí po tom, čo zosuvy pôdy zničili pôvodné miesto. Centrum je však stále postavené v rovnakom architektonickom štýle, s vysokými sedlovými strechami pokrytými hnedo-červenými škridlami. Štyri hodiny cesty od hlavného mesta Baku sa nachádza palác Khan, postavený približne v rovnakom čase. Má však svoje unikátne prvky ako vitrážové okná a takmer kompletne vydláždený farebný exteriér.

Rezervácia sťahovavých vtákov, Čína

Prílivové blato a močiare na pobreží Žltého mora a Bohaiského zálivu v Číne sú najväčším svojho druhu na svete. Sú veľmi produktívnym prostredím pre mnoho druhov rýb a kôrovcov. Majú tiež obrovský význam pre združovanie sa vzťahovavých vtákov. Pobrežie poskytuje útočisko aj niektorým ohrozeným druhom vtákom. Môžu tu prezimovať, oddýchnuť si a zahniezdiť sa.

zdroj: Gretty

Mozu-Furichi Kofun, Japonsko

Kofun, staroveké japonské hrobky, sú rozptýlené po celej prefektúre Osaka. UNESCO vybralo len 49 kofunov z pomedzi všetkých 160 tisíc v Japonsku. Pohrebiská v tvare kľúčovej dierky, štvorcov či kruhov boli vyzdobené hlinenými predmetmi známymi ako haniwa. Našli v nich aj zbrane a šperky, ktorými boli mŕtvi obdarovaní. Datujú sa od 3. storočia.

zdroj: Getty

Budj Bim, Austrália

Tento rozsiahly región na juhozápadnom pobreží Austrálie, asi 4 hodiny od Melbournu, je domovinou ľudí z rodu Gunditjmara. Budj Bim je prvou aborigénskou pamiatkou na zozname Svetového dedičstva. Tento akvakultúrny systém starý 6 tisíc rokov slúžiaci na zachytávanie úhorov je starší ako Stonehenge. Je životne dôležitý pre domorodú kultúru a hospodársky úspech tejto oblasti. UNESCO pamiatka zahŕňa aj vyhasnutú sopku a 300 neďalekých kamenných chatrčí, jediné trvalé domy postavené domorodcami v krajine.

zdroj: Getty

Paraty a Ilha Grande, Brazília

Pobrežné mesto Paraty a neďaleký ostrov Ilha Grande ponúkajú dva unikátne zážitky. Mesto má koloniálny štýl 18. storočia s bielymi budovami a farebnými dekoráciami, zatiaľčo ostrov je slabo vyvinutý bez automobilovej dopravy. Oba však ponúkajú neuveriteľnú biodiverzitu. Žijú tu niektoré ohrozené druhy zvierat, ako napríklad jaguár, pekari pásavý a rôzne druhy opíc.

zdroj informácií: cntraveler.com, unesco.org


Ak máte pripomienku alebo ste našli chybu, napíšte, prosím, na [email protected]. Ak máte super cestovateľský príbeh, recenziu, reportáž či blog a chcete sa o svoje zážitky podeliť so svetom, nebojte sa nám svoj text poslať na [email protected]. Radi ho zverejníme v sekcii Cestovatelia.


Špeciálne ponuky pre našich čitateľov


  • Odporúčame ti aj našu uzavretú Facebook skupinu Pelipecky.sk VIP.
    • Naša srdcovka - cestovateľský newsletter, ktorý odoberajú desaťtisíce cestovateľov:
    • Výbery z bankomatu zdarma, výhodné kurzy pri cestovaní do zahraničia a cashback u obľúbených značiek získaš exkluzívne cez Pelikán, založ si konto cez Revolut
    • Výhodný bus na letisko? Odporúčame ti našich kamošov zo Slovak Lines - bezplatná Wi-Fi, klimatizácia, nástup priamo pri termináli letiska, Viedeň - Bratislava 24-krát denne
    5/5 - (1 vote)
Komentáre

Hana je z Bratislavy, kde vyštudovala žurnalistiku. Vyskúšala si život vo Varšave ako študent médií a v Berlíne ako redaktor v online magazíne. Pracovné skúsenosti ju zaviali do cestovného ruchu a tam sa doteraz cíti ako doma. Miluje víkendové city breaky po európskych destináciách, ale aj exotiku.

Hore