Nájdeš nás aj na:

Cestopisy

Čo jesť vo Francúzsku tak, aby to bolo magnifique!

Je to už tak. Ak sa rozhodnete cestovať do tejto krajiny pôžitku, mali by ste zmobilizovať všetky vaše chuťové poháriky a pripraviť ich na poriadny zážitok. Na začiatok vám prinášame päť zlatých pravidiel, ktorými by ste sa mali riadiť pri jedení vo Francúzsku. S Francúzmi, aj bez Francúzov.

Reklama

1. Jedzte sezónne

Vo veľkej miere nebudete mať aj tak inú možnosť. Francúzski šéfkuchári totiž nechcú variť z mimosezónnych ingrediencií. Samozrejme, určite nájdete množstvo reštaurácií, kde takéto jedlá nájdete. Vo väčšine prípadov vám ale odporúčame presunúť sa do tých sezónnych. Rozdiel môže byť naozaj porovnateľný.

2. Jedzte vtedy, kedy jedia oni

Vyhraďte si na jedlo dostatok času. Ak ste sa rozhodli stať sa na chvíľu súčasťou tejto krajiny, bude to pre vás stáť za to. Naobedujte sa medzi dvanástou a jednou, večeru si doprajte v trochu neskorších hodinách, medzi ôsmou a deviatou.

shutterstock_377787580

3. Ak je k dispozícii, objednajte si z „menu“

Menu v našom preklade nájdete ako „carte“, zatiaľ čo v „menu“ je stanovená cena pre najmenej dva chody. V prvom rade vás táto ponuka nevyjde tak draho, no čo je ešte dôležitejšie, získate kompletný kulinársky zážitok, ktorý pre svojich zákazníkov zostavila reštaurácia. Vo väčšine prípadov vedia prečo.

4. Objednajte si aperitív

Ide o taký príjemný francúzsky zvyk, ktorý dodá vašej večery nový rozmer a vyrobí z nej ešte intenzívnejší zážitok.

5. Buďte odvážni

Určite poznáte množstvo francúzskych jedál, ktoré sú tučné a vy ste ich preto vylúčili zo svojho zoznamu jedál, ktoré si nechcete nechať ujsť. Avšak, ak ste ich nevyskúšali vo francúzskej reštaurácii v krajine ich pôvodu, môžete prísť o veľa. Dôverujte Francúzom. Minimálne v kuchyni určite.

Samozrejme vám prinášame i zoznam jedál, ktoré by ste si ako pravý gurmán vo Francúzsku nemali nechať ujsť. Nemali, ani nechceli.

Les cuisses de grenouilles

shutterstoc

Žabacie stehienka. Áno, naozaj chutia ako kuracie mäso. S tými správnymi bylinkami budete žabky chcieť už stále.

Escargots

shutterstock_369119099

Slimáky. Slimáky varené s cesnakom, maslom a petržlenovou vňaťou. Naozaj veľmi lahodné! A ak nič iné, aspoň sa naučíte používať príbor na držanie ulity, aby ste ňou nevyrazili osobe sediacej vedľa vás oko. Kto povedal, že stolovanie musí byť nudné?

Moules frites

shutterstock_405462667

Dusené mušle s hranolčekmi. Skúste tú klasickú cestu, s cibuľou a bielym vínom, alebo napríklad ochutené šafranom.

Makrónky sem, makrónky tam

shutterstock_264965192

Tento malý svieži dezert dáva nový význam tomu, čo si predstavujeme pod pojmom „cookies“. Príchute a farby od výmyslu sveta, až budete chcieť svoj výlet predĺžiť minimálne o týždeň, len aby ste vyskúšali všetky z nich.

Ochutnajte syr z trhu

shutterstock_206646877

Kvôli  tomuto druhu pokrmu sa oplatí prejsť i viac krokov cez mesto, aj keby ste mali cestou minúť aj tri supermarkety. Mlieko, na ktorého pôvod je jeho výrobca hrdý, je predsa tým najkvalitnejším z ponuky.

Chceš viac skvelých cestovateľských článkov? Sleduj nás na Facebooku


Ak máte pripomienku alebo ste našli chybu, napíšte, prosím, na [email protected]. Ak máte super cestovateľský príbeh, recenziu, reportáž či blog a chcete sa o svoje zážitky podeliť so svetom, nebojte sa nám svoj text poslať na [email protected]. Radi ho zverejníme v sekcii Cestovatelia.


Špeciálne ponuky pre našich čitateľov


  • Odporúčame ti aj našu uzavretú Facebook skupinu Pelipecky.sk VIP.
    • Naša srdcovka - cestovateľský newsletter, ktorý odoberajú desaťtisíce cestovateľov:
    • Výbery z bankomatu zdarma, výhodné kurzy pri cestovaní do zahraničia a cashback u obľúbených značiek získaš exkluzívne cez Pelikán, založ si konto cez Revolut
    • Výhodný bus na letisko? Odporúčame ti našich kamošov zo Slovak Lines - bezplatná Wi-Fi, klimatizácia, nástup priamo pri termináli letiska, Viedeň - Bratislava 24-krát denne
    Prosím, ohodnoťte náš článok.
Komentáre

Viki je blogerka, umelkyňa, milovníčka čerstvého vzduchu a pocitov nekonečna. Na Pelipecky prispieva už od roku 2016 a stretnúť ju môžete najmä v Berlíne, kde sa rozhodla žiť a študovať.

Hore